Šport > Nogomet
47 ogledov

Mariborska Krčana utišala Stožice!

Miha Zajc Olimpija Ljubljana Krško Nikola Miljković/M24.si
Na uvodni tekmi 31. kola PLTS je Olimpija doma presenetljivo izgubila s Krškim (0:1) in Mariboru ponudila priložnost za skok na vrh. Domžale so se z zmago v Velenju (1:2) utrdile na tretjem mestu, Celje pa je pri Gorici prišlo do pomembnih točk v boju za obstanek (1:2).

Ljubljanska Olimpija je s prvim spomladanskim porazom (0:1) Mariboru ponudila priložnost, da se z morebitno nedeljsko zmago v Kopru povzpne na vrh lestvice. Krško je prvič v svoji zgodovini slavilo pri Olimpiji v gosteh, potem ko so jeseni Posavci Stožice zapuščali z visokim porazom 5:0.

Krško je tudi pred tem kot zadnja ekipa ugnala Olimpijo. Ta v zadnjih tednih preživlja turbulentne trenutke, slovo trenerjev Marka Nikolića in Radoja Smiljanića ter športnega direktorja Ranka Stojića je v ekipi očitno pustilo določene posledice, prav tako odsotnost bolnega Roka Kronavetra in poškodovanega Blessinga Elekeja.

Olimpija je bila bolj ali manj brezzoba prav v napadu, kar bo skušal na prihodnjih tekmah popraviti novi strateg Rodolfo Vanoli, ki je danes s tribun spremljal svoje bodoče varovance. Krčani pa so potrdili dobro formo na gostovanjih, z zadnjih štirih so se vrnili z zmagami, s katerimi so se že dodobra odlepili od mest, ki vodijo v drugo ligo oziroma kvalifikacije zanjo.

Tekma je bila uvodoma precej mirna, kar zadeva priložnosti. Prvi je nevarnejši strel sprožil Dino Hotić, ko je od daleč zadel le zunanji del mreže. Ljubljančani so sicer imeli rahlo terensko pobudo, a je niso znali nadgraditi. Šele v 29. minuti je po napaki gostujoče obrambe do strela prišel Miha Zajc, a preveč z leve strani, tako da je Marko Zalokar strel blokiral. Le malce zatem se je pred Nejcem Vidmarjem znašel Martin Kramarič, toda ljubljanski vratar je dobro posredoval po strelu malce z desne strani kazenskega prostora. Pred koncem polčasa je bila konkretnejša Olimpija, a kljub nekaj strelom prave nevarnosti za vrata borbenih gostov ni bilo.

V 47. minuti se je veliko prostora za strel z roba kazenskega prostora ponudilo Hotiću, ki pa je bil s strelom po tleh znova premalo natančen. Po nekaj polpriložnostih domačih pa so v 61. minuti zadeli Krčani. Iz Maribora posojeni Kramarič je približno 20 metrov lepo prišel do strela po Hotićevi (tudi on je posojen iz MB) podaji in zadel v levi zgornji kot vrat vratarja Vidmarja.

Olimpija je takoj pritisnila, znova zapravila lepo priložnost prek Hrvoja Čaleta, na drugi strani pa je v 71. minuti Vidmar pravočasno posredoval ob nevarnem vtekanju Marka Jakolića. V 77. minuti so odmači sicer zadeli, a ostali brez izenačujočega zadetka zaradi prepovedanega Čaletovega položaja. Ljubljančani so pritiskali, iskali poti proti vratom gostov, a je tudi z visokimi žogami za hrbet krške obrambe niso našli, na drugi strani pa so bili gosti nevarni iz protinapadov, enega teh je s previsokim strelom zaključil Hotić.

Niz Rudarja končan

Niz štirih zmag velenjskega Rudarja se je končal (1:2). Končali so ga nogometaši Domžal, ki so v Šaleško dolino dopotovali po štirih zaporednih porazih, dveh v prvenstvu in dveh v pokalu, na stadionu Ob Jezeru pa so dokazali, da še niso pozabili zmagovati na tujih igriščih, za kar so v letošnji sezoni pravi specialisti.

Na zmagovite tirnice so se vrnili na njihov pravi način, z disciplinirano igro, domačim niso dopustili veliko priložnosti, sami pa izkoristili dve, kar je bilo dovolj za tri točke. Gostitelji, ki se jim je najbrž poznala odsotnost Mateta Eterovića, Nikole Tolimirja in Leona Črnčiča, so bili skozi vso tekmo brez pravih idej, nevarnejši so postali šele po doseženem golu, toda njihova igra na vse ali nič ni obrodila sadov, še več, v zadnjih trenutkih so dobili gol, ki je pomenil poraz.

Gosti so bili v prvem delu konkretnejši in nevarnejši. Že v osmi minuti je Lucas Mario Horvat s prostega strela z roba kazenskega prostora zadel prečko, v 25. minuti je imel lepo priložnost Jan Repas, ko je po podaji Aladina Šišića streljal z volejem, žoga se je odbila od tal, a jo je domači vratar odbil v kot. Zato pa je bil Repas uspešnejši v 41. minuti, ko mu je velenjska obramba praktično podarila žogo, darilo pa je s strelom mimo vratarja izkoristil.

Na začetku drugega dela se je ponudila priložnost Antoniu Manceju, nato po obdobju igre na sredini igrišča še Luki Prašnikarju, izid pa se je vendarle spremenil v 76. minuti, ko je napako po prekinitvi storila domžalska obramba na čelu z vratarjem Axlom Maravalom. Ta je po prostem strelu Maria Babića zaplaval v prazno, Domžalčani so žogo odbili, a le do Stjepana Babića, ki jo je poslal v mrežo.

Po dosežem golu so Velenjčani pritisnili, a domžalska obramba je ostala zbrana, na drugi strani pa je bila akcija Samirja Masimova, ki mu je najprej vratar strel ubranil, in Manceja dovolj za tri točke.

Celjani v naletu

Celje nadaljuje zmagovito serijo. Potem ko jih je prevzel Robert Pevnik so vknjižili že četrto zaporedno zmago, tokratna bo po dveh pokalnih zelo dobrodošla v boju za obstanek. Pomeni pa tudi konec negativne serije iz Nove Gorice, kjer so zmagali prvič po devetih letih.

Na drugi strani so Goričani doživeli hladen tuš, potem ko so se tretjeuvrščenim Domžalam približali na vsega točko, je po tokratnem krogu razlika spet štiri točke, kvalifikacije evropske lige pa spet bolj oddaljene.

Uvod tekme je pripadel Goričanom, ki so v prvih desetih minutah dvakrat zagrozili Maticu Kotniku, najprej je Andrej Kotnik streljal mimo gola, nato pa je Kotnik ubranil nevaren strel Rifeta Kapića. V 15. minuti so poskusili Celjani, Janez Pišek ni bil dovolj natančen, nato pa so se napadi ekip nekoliko umirili, a prav v tem času so gosti povedli.

Po lepi akciji je Milan Spremo podal z leve, Sunny Omorogie je z glavo žogo podaljšal na drugo vratnico, kjer je bil priseben Matej Podlogar in svojo ekipo popeljal v vodstvo. A to ni zdržalo do konca polčasa, saj so Primorci v 39. minuti izenačili. Po kotu, ki ga je izvedel Kotnik, je bil v kazenskem prostoru najspretnejši Tine Kavčič.

Podlogar je imel osrednjo vlogo tudi v drugem delu. Najprej je zapravil priložnost, ko je slabo zadel žogo, nato pa v 62. minuti svojo ekipo spet popeljal v vodstvo. Izkoristil je lepo podajo Piška in iz obrata zadel za 1:2.

Po prejetem golu so Goričani moči usmerili v napad, a posebej nevarni niso bili. Najlepša priložnost se je jim je ponudila v 81. minuti, ko je Jani Curk streljal z glavo, toda Kotnik se ni pustil premagati. Na drugi strani so bili v protinapadih Celjani nevarnejši, Marko Pajač je streljal mimo vrat, po samostojnem prodoru Erica De Sousa pa je povišanje vodstva gostov preprečil vratar Gregor Sorčan.

Prva liga TS, 31. kolo:

Olimpija Ljubljana - Krško 0:1 (0:0)
Kramarič 61.

Gorica - Celje 1:2 (1:1)
Kavčič 40.; Podlogar 25., 62.

Rudar Velenje - Domžale 1:2 (0:1)
S. Babić 76.; Repas 41., Mance 89.

Nedelja:
Krka - Zavrč
Maribor - Luka Koper

 
Komentarjev 1
  • Žurnalček 19:25 23.april 2016.

    Mandarić bosanćino odjebi iz SLO !