Šport > Nogomet
45 ogledov

Maribor po podaljšku do finala s Celjem

NK Maribor Jean-Philippe Mendy EPA
Celje je tudi na drugi polfinalni tekmi z minimalnim izidom (0:1) ugnalo Domžale. Maribor je po podaljšku premagal Zavrč (5:1) in napredoval s skupnim izidom 6:3.

Nogometaši Maribora so v povratni tekmi polfinala slovenskega pokala ugnali Zavrč in se s skupnim izidom 6:3 uvrstili veliki finale, ki bo 25. maja v Kopru.

Za svoj 13. nastop v finalu in možnost lova na deveti pokalni naslov so Zavrčane ugnali šele po dodatnih 30 minutah. Po pričakovanju so že od začetka iskali hitro vodstvo in boljši izhodiščni položaj za nadaljevanje tekme. A pri tem niso bili preveč uspešni, saj so se Zavrčani spet pokazali kot trd oreh.

Šele v 24. minuti je imel gostujoči vratar Matija Kovačić več dela. Dare Vršič se je odločil za strel z dobrih 20 metrov, žoga je letela proti levi vratnici, a jo je Kovačić uspešno odbil. V 30. minuti so domači prišli do želenega vodstva. Vršič je izvajal kot z desne strani, Jean-Philippe Mendy je bil tik ob levi vratnici in žogo pred Kovačičem poslal v mrežo. Francoski napadalec bi lahko v 37. minuti povišal vodstvo. Milivoje Novaković je poslal predložek z desne strani, Mendy pa je s sedmih metrov zadel levo vratnico.

Eno minuto kasneje bi Zavrčani lahko izenačili. Domača obramba je nespretno reagirala, žoga je prišla do Josipa Golubarja, ki je videl, da je Jasmin Handanović daleč iz vrat. Strel s približno 30 metrov je ustavila desna vratnica. Kar ni uspelo Golubarju, je Juretu Matjašiču. Gostje so se ob koncu prvega polčasa povsem otresli pritiska domačih. V 43. minuti je Matjašič po levi strani ušel Alešu Mertlju, prišel pred vrata in žogo ob pomoči nepripravljenega Handanovića spretno spravil v gol.

V drugem polčasu so Zavrčani igrali čvrsto in domače silili v napake. V končnici se je sreča le nasmehnila Mariborčanom, ki so v 73. minuti prišli do novega vodstva. Mertelj je z desne strani poslal visok predložek, Sintayehu Sallalich je visoko skočil in žogo z glavo poslal v mrežo. Dve minuti kasneje so gostje ostali brez Matije Miketića. Ta je na robu kazenskega prostora domačih skušal izsiliti prekršek, vendar je prejel drugi rumeni karton.

V 85. minuti je Novaković meril v levi zgornji kot, Kovačić pa je z atraktivno obrambo rešil gol. Novaković in Sallalich sta zapravila priložnost, da bi se ognila dodatku; Novaković se je po podaji Mertlja znašel sam pred Kovačićem, ki je njegov strel ubranil, žoga se je odbila do Sallalicha, ki pa je streljal čez gol.

Kar je Sallalich zapravil ob koncu rednega dela, je nadoknadil že v prvi minuti podaljška. Sprejel je podajo Amarja Rahmanovića je iz z leve strani zadel nasprotni kot Kovačićevih vrat. Dokončni zlom Zavrčanov je sledil v nadaljevanju prvega podaljška. Za visoko zmago je poskrbel Novaković. Po podaji Mendyja je iz bližine zadel prazno mrežo, isto pa je storil še po podaji Marka Jankovića.

 

Nogometaši Celja, lanski finalisti pokalnega tekmovanja, so si na prvi tekmi na Areni Petrol priborili zmago z 1:0. Domžale so nazadnje v finalu pokala igrale leta 2011, današnja pokalna tekma pa je bila tudi priložnost za celjenje ran, saj je izkupiček ekipe na zadnjih petih tekmah štirje porazi in le en neodločen izid.

Oslabljeni gostje, na povratni tekmi niso mogli računati na kaznovana Marka Pajača in Lovreta Čirjaka, pri domačih še ni bilo Slobodana Vuka in Marka Alvirja, ki okrevata po poškodbah, pa so hitro podvojili skupno vodstvo. Že v prvem resnejšem napadu na tekmi je namreč žoga končala za hrbtom domačega vratarja Axla Maravala. Celjani so začeli akcijo po levi strani, Tadej Vidmajer je žogo z močno podajo poslal v kazenski prostor, kjer je domači branilci oziroma Darko Zec niso znali izbiti, dobro pa se je znašel Sunny Omoregie, ki je samo iztegnil nogo in žogo preusmeril v mrežo. Nekaj minut pozneje je imel priložnost za domače Mario Lucas Horvat, toda iz težkega položaja je nekaj metrov pred golom žogo poslal nad vratnico.

Potem ko so Celjani znali umiriti igro in nadzirali položaj, so v zadnjih desetih minutah prvega dela prišli še do številčne prednosti. Nervozni Alvaro Brachi, ki se je pred tem pritoževal, ker sodniki niso dosodili prekrška nad njim je takrat s hrbta grobo pokosil Milana Sprema, sodnik Roberto Ponis pa mu je takoj pokazal rdeči karton.

Nadaljevanje ni postreglo s posebej razburljivim nogometom. Domžalčani so skušali priti do zadetka, toda niso bili nevarni, Celjani pa so se bolj kot iskanju povišanja vodstva posvetili branjenju ugodnega skupnega izida. Tako tudi vratar domačih Maraval ni imel veliko dela.
Ob koncu, ko je bilo že dolgo jasno, kdo je finalist, sta si ekipi priigrali vsaka še po eno priložnost za spremembo izida. Najprej gostje v 87. minuti, ko je Rudi Požeg Vancaš močno meril z roba kazenskega prostora, a je domači vratar žogo odbil čez prečko v kot, Domžalčani pa v zadnji minuti, po prostem strelu Jureta Balkovca, a je Kotnik žogo odbil.

Pokal Slovenije, polfinale (povratni tekmi):

Domžale - CELJE 0:1 (0:1)  /0:1/
Omoregie 5.
RK: Brachi (Domžale) 34.

MARIBOR - Zavrč 5:1 (2:1, 1:1)  /1:2/
Mendy 30., Sallalich 72., 92., Novaković 102., 105.; Matjašič 43.
RK: Miketić (Zavrč) 75.

ABC - uvrščeni v finale
/X:Y/ - izid prve tekme

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.