Šport > Nogomet
20520 ogledov

Razkrivamo: Ali je bil udarec iz kota za zmago s 4:0 po pravilih?

trent alexander-arnold Print Screen
Po izpadu Barcelone se je pod drobnogledom znašel četrti zadetek na Anfieldu, s katerim je Liverpoolu dokončno uspel epski preobrat.

Liverpool je vpričo domačih navijačev na povratni polfinalni tekmi lige prvakov na Anfieldu premagal Barcelono (4:0) in se s skupnim izidom 4:3 uvrstil v finale tekmovanja.

Leo Messi razočaran po porazu 0:4 proti Liverpoolu v polfinalu Lige prvakov Liga prvakov Šport Barcelona spet zapravila prednost treh golov s prve tekme

Visoko prednost Kataloncev s prve tekme sta v manj kot uri igre izničila Divock Origi (7.) in Georginio Wijnaldum (54., 56.), v 79. minuti pa je za ekstazo med angleškimi navijači poskrbel Trent Alexander-Arnold, ki je s pridom izkoristili zaspanost v Barçini obrambi ter s hitro izvedenim kotom žogo spravil do Origija, ki je zabil za končnih 4:0.

Gostujoči nogometaši so bili ob prejetem golu povsem šokirani, večina jih je celo dvignila roko, češ da zadetek ni bil regularen.

Alexander-Arnold se je pred podajo res začel odmikati od žoge in kazalo je, da bo izvajanje prepustil soigralcu, a si je nato premislil. "Videl sem žogo v mreži. Nisem vedel, kdo je podal iz kota. Vse se je zgodilo tako hitro. O moj bog. Genialno," je bil navdušen domači trener Jürgen Klopp.

Na spletu se je kmalu vnela razprava o regularnosti zadetka in ali je Alexander-Arnold s svojo potezo kršil pravila. V pravilih Mednarodne nogometne zveze (Fifa) ni nikjer izrecno zabeleženo, da bi moral nogometaš pred udarcem iz kota počakati na sodniški pisk, prav tako pa angleškemu branilcu ne moremo očitati nobene od drugih predvidenih kršitev.

Njegova podaja je potemtakem čista kot solza.

lionel messi Šok na letališču Šport Messi v divjem soočenju z navijači Barçe, posredovali varnostniki

PRAVILNIK:

UDAREC IZ KOTA

1. Postopek
• žoga mora biti nameščena znotraj kotnega prostora, najbližjem mestu,
     kjer je žoga prešla prečno črto.
• žoga mora mirovati in jo z nogo udari igralec napadajoče ekipe.
• žoga je v igri, ko je udarjena z nogo in se očitno premakne. Ni potrebno, da zapusti kotni prostor.
• kotne zastavice se ne sme premakniti.
• nasprotniki se morajo zadržati vsaj 9,15 m od kotnega loka, dokler žoga ni v igri.

2. Prekrški in kazni
Če se, potem ko je bila žoga v igri, izvajalec ponovno dotakne žoge, preden se jo je dotaknil drug igralec, se dosodi indirektni prosti udarec. Če izvajalec namerno igra z žogo z roko:
• dosodi se direktni prosti udarec
• dosodi se kazenski udarec, če je do prekrška prišlo v kazenskem prostoru  izvajalca, razen če je bil izvajalec vratar, ko se dosodi indirektni prosti udarec.

Če igralec pravilno izvede udarec iz kota in namerno brcne žogo v nasprotnika, da bi zatem ponovno igral z žogo, vendar ne na malomaren ali brezobziren način niti z uporabo prekomerne sile, sodnik dovoli nadaljevanje igre. V primeru katerega drugega prekrška, se udarec iz kota ponovi.

Komentarjev 2
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.