Šport > Nogomet
21 ogledov

Real brez Ronalda Barçi diha za ovratnik

Diego Costa Atletico Madrid Valladolid
1/29
Reuters
Real Madrid je na gostovanju premagal Getafe (3:0) in se zavihtel na drugo mesto ligaške lestvice. Na vrhu ostaja Barcelona, ki je napolnila mrežo Raya Vallecana (6:0), tretji pa je Atlético Madrid.

Real Madrid je priključek z vodilnima kluboma španske Primere División, Barcelono in Atlético Madridom, iskal na gostovanju pri Getafeju. V prvi postavi kraljevega kluba ni bilo zvezdnika Cristiana Ronalda, ki ga je nadomestil strelec prvega zadetka Jesé Rodriguez.

Nenapolnjene tribune stadiona Coliseum Alfonso Pérez so prvi gol na tekmi dočakale v šesti minuti, ko je brilijantni Jesé sprejel podajo Garetha Bala in med dvema domačima nogometašema natančno meril v daljši kot. Pred tem sta na polovici Getafeja nevarno kombinirala Luka Modrić in Bale, vendar je podajo hrvaškega reprezentanta preprečil Alexis, medtem ko je poskus Leona na drugi strani brez težav ukrotil Diego López.

Getafe brez zmage že devet zaporednih tekem

jese real madrid getafe | Avtor: EPA EPA
Getafe, ki na ligaško zmago čaka že devet tekem, v prvih minutah ni bil veliko pri žogi. Bale je v deseti minuti poplesaval med dvema domačima branilcema, ponovno pa je bil na mestu Alexis. Prvi kot na tekmi je izvajal Modrić, domači pa so se uspeli ubraniti. Beli balet je nadzoroval potek tekme, nov prodor Jeséja pa je zaustavil Lisandro. Varovanci Luisa Garcíe Plaze so si po četrt ure igre priigrali dva zaporedna udarca iz kota, razčistila sta Ramos in Bale. Sledile so sušne minute, v katerih sta obe ekipi nekajkrat izgubili posest na polovici nasprotnika, v 22. minuti pa si je polpriložnost priigral Gavilan, ki je premagal Álvara Arbeloo, njegov nizek strel v kazenski prostor Reala pa je odbil Pepe.

Benzema zabil po predložku Di Maríe

Prva velika priložnost za domače se je ponudila tri minute kasneje, glavni akter pa Colunga, ki je za trenutek pobegnil Pepeju, vendar je Portugalec uspel žogo odbiti v kot.  Po podaji pred Lópezova vrata je španski vratar žogo potisnil čez gol. V 27. minuti je imel Getafe na voljo prosti strel, nato pa so galaktiki potegnili v protinapad. Ángel di Mariá je natančnim predložkom zaposlil Karima Benzemaja, ki je povišal prednost gostujoče ekipe. Tudi v zaključku prvega polčasa je bilo vse v znamenju varovancev Carla Ancelottija. V 36. minuti je po podaji Benzemaja mimo vrat meril Bale, kmalu zatem pa je udarec utrpel Di María, ki je po posredovanju zdravniške službe lahko nadaljeval. Getafe je poskušal s prodori po robu igrišča, vendar predložki niso dosegli željenega cilja.

Real dominiral v posesti, Modrić pokopal domače

Trenerja pred drugim polčasom nista opravila nobene menjave. Real, ki je v prvem delu užival 55-odstotno posest žogo, je po odmoru nadaljeval v podobnem slogu. Prvi so zapretili domači, ko je v 50. minuti Leon našel Colungo, vendar je bil Španec nenatančen, pristik pa se je ponovno preselil na domačo stran, kjer je dvakrat zapored poskušal Di María. Po drugem poskusu je imel Real na voljo udarec iz kota, na mestu pa Valera. Argentinec je nekaj minut kasneje opazil odtekajočega Benzemaja, ki žoge ni uspel poslati v okvir vrat, López pa je brez napake skrbel za nedotaknjeno mrežo belega baleta.

V 66. minuti je za povišanje vodstva poskrbel Luka Modrić. Marcelo je podal na levo stran do Jeséja, ki mu je žogo nemudoma vrnil, Brazilec pa je okroglo usnje podal do Modrića, ki je z razdalje zabil za 3:0. V 72. minuti je moral dvakrat posredovati López, potem ko je Real nekoliko popustil in domačim dovolil več posesti. Desetminutni pristik Getafeja ni obrodil sadov, tekma pa se je nato vrnila v ustaljene tirnice. Neuspešno je poskušal Arbeloa, v sodnikovemu podaljšku pa je z neposredne bližine vratnico nastreljal Jesé.

Barça s šestico prek Raya, tudi Atléti zanesljivi

Na stadionu Camp Nou je Barcelona tekmo proti Rayu začela silovito. Že v drugi minuti je zabil Adriano, Brazilec je prodrl po levem boku, potegnil proti sredini in z roba kazenskega prostora matiral gostujočega vratarja. Hitro bi za Rayo lahko odgovoril Iago Falqué, a je nastreljal Víctorja Valdésa. Barcelona je povsem dominirala v začetnih minutah in do desete minute sta zapretila še Andrés Iniesta in Pedro

Blaugrana je nizala nevarne akcije. Leo Messi je po samostojni akciji v 14. minuti zadel vratnico, štiri minute kasneje je okvir vrat zadel tudi Pedro. Gostje so skušali držati žogo v svojih nogah, čeprav so jih domačini visoko pritiskali. Nogometaši Raya so tako delali veliko napak in priložnosti pred Rubénom so se vrstile. Iniesta je v novo mat-pozicijo spravil Alexisa Sáncheza, a se je slednji namesto strela odločil za nenatančno podajo proti Messiju. 

Messi tekmo popeljal v mirne vode

Kmalu so do strela ponovno prišli gostje, poskus Rubéna Rochine (nekdanjega člana Barcelone) je zletel mimo gola. Že v naslednji akciji pa bi Rayo skorajda moral izenačiti. Alberto Bueno je prišel pred vrata in se podal v preigravanje Valdésa, slednji mu je žogo izbil, a točno na noge Falquéja, ki pa z udarcem med nogama ni uspel matirati domačega vratarja.

Kazen za zapravljeno je hitro sledila. V 36. minuti je po napaki Aritza Ardille na sredini igrišča Cesc Fàbregas našel Messija, ki je v dvoboju iz oči v oči s spodkopanim lobom matiral Rubéna in postavil izid polčasa (2:0). Tudi drugi polčas je imel podoben potek kot prvi, a s to razliko, da Rayo ni bil več nevaren. Barça je počela praktično vse, kar je hotela. Na igrišče se je po odsotnosti zaradi poškodbe vrnil tudi Neymar, ki je vstopil sredi drugega polčasa, ko je bil izid že 4:0.

Tata Messija prihranil za City 

Že pred tem je Messi namreč v 53. minuti kaznoval še eno napako gostujočih vezistov in z globinsko podajo našel Alexisa, ki je prek Rubéna mirno zadel (3:0). Naslednji gol smo videli v 56. minuti. Iniesta in Fàbregas sta izmenjala fantastično dvojno podajo, nekdanji kapetan Arsenala pa je vse skupaj še nadgradil z asistenco do Pedra, slednji pa je zabil v prazno mrežo. 

Petarda je v mreži Rubéna "odjeknila" v 68. minuti, ko je po akciji Fàbregasa in Alexisa zadel Messi, ki ni imel težkega dela. "La Pulga" bi lahko peti gol zabil že prej, tako kot tudi Dani Alves. Pred končnico srečanja je Messi nato zapustil zelenico in svoje mesto prepustil Cristianu Tellu, saj se je Tata Martino zavedal, da Katalonce že čez nekaj dni čaka precej težja tekma proti Manchester Cityju v sklopu Lige prvakov.

Neymar zablestel ob koncu

Do konca tekme je gledalce razveselil še Neymar, ki je potegnil skozi razglašeno obrambo Raya in z "bombo" z več kot 20 metrov zadel v desni zgornji kot, ter tako postavil končni izid (6:0). Barcelona se je z zanesljivo zmago ponovno obdržala na vrhu lestvice.

Atléti (začasno) na vrh: "Slab niz se je končal tukaj!"

Diego Godin Mario Suarez Gabi Atletico Valladolid | Avtor: Reuters Reuters
Izmed treh pretendentov za naslov španskega prvaka je svoje delo tokrat prvi opravil madridski Atlético. Varovanci Diega Simeoneja so pred tokratnim kolom zabeležili tri zaporedne poraze: dva pokalna proti mestnemu tekmecu Realu in prvenstvenega proti Almeríi. V 24. kolo so se Atléti, Barça in Real podali s po 57 točkami.

Proti letos skromnemu Valladolidu so Colchoneros večino dvomov o zmagovalcu razrešili že na samem začetku srečanja. V 3. minuti je z nizkim strelom z roba kazenskega prostora zadel Raúl García, le minuto kasneje je po dolgi podaji prednost podvojil najboljši strelec domačih Diego Costa.

Godín še naprej zabija

Nato so Madridčani "stopili na žogo" in mirno nadzirali potek obračuna. Do konca polčasa si "smrtnih" priložnosti niso več pripravili, a tudi gostje so stežka prihajali na polovico domačih. V drugem polčasu so fantje iz prestolnice nadaljevali z zanesljivo igro. Edino priložnost za Valladolid je zapravil Javi Guerra, na drugi strani je z glavo zapretil Mario Suárez

Atléti so zmago dokončno potrdili v 74. minuti, ko je po kotu Diega najvišje skočil Diego Godín in z glavo zadel desni kot. Atlético je povsem nevtraliziral igro Valladolida in tekmo mirno pripeljal h koncu ter tako, vsaj za nekaj ur, ponovno skočil na vrh lestvice.

Špansko prvenstvo, 24. kolo:

Elche : Osasuna 0:0 (0:0)
Corominas (Elche) je v 61. minuti zgrešil enajstmetrovko.

Atlético Madrid : Valladolid 3:0 (2:0)
Raúl García (3), Diego Costa (4), Godín (74)

Levante : Almería 1:0 (0:0)
David Barral (62)

Barcelona : Rayo Vallecano 6:0 (2:0)
Adriano (2), Messi (36, 68), Alexis (53), Pedro (56), Neymar (88)

Villarreal : Celta Vigo 0:2 (0:0)
Orellana (83), Nolito (90)
Jokić (Villarreal) je odigral celotno tekmo.

Granada : Real Betis 1:0 (1:0)
Piti (31)

Getafe : Real Madrid 0:3 (0:2)
Rodriguez (6), Benzema (27), Modrić (66)

Athletic Bilbao : Espanyol 1:2 (0:1)
Gurpegi (56); García (7), Colotto (65)
RK: Aduriz (87/Athletic)

Sevilla : Valencia 0:0
RK: Čerišev (93/Sevilla); R. Costa (50/Valencia)
Rakitić (Sevilla) je v 63. minuti zapravil enajstmetrovko.

Málaga : Real Sociadad 0:1 (0:1)
Vela (10)

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.