Šport > Nogomet
1560 ogledov

Real do remija, Iličić zapravil strel z 11-m, Dinamo klonil, preobrat Zvezde

Club Brugge Epa
Na sporedu je bilo 2. kolo najelitnejšega klubskega tekmovanja.

V drugem kolu lige prvakov so najprej na zelenico stopili nogometaši madridskega Reala in Bruggea ter Atalante in Šahtarja. Tekma v Madridu se je začela zelo nepričakovano, saj so gostje iz Belgije povedli že v deveti minuti, ko je v polno tudi z nekaj sreče zadel nigerijski napadalec Emmanuel Bonaventure Dennis.

Ta je zadel po natančni podaji hitrega Percyja Tauja, ki je pobegnil po levi strani in sredi domačega kazenskega prostora našel svojega soigralca. Bonaventure je žogo slabo ustavljal, a stem prevaral tudi vratarja Thibauta Courtoisa, ki je padel v svojo levo, okroglo usnje pa se je počasi odkotalilo mimo njega v mrežo. Posredoval je tudi VAR zaradi morebitnega prepovedanega položaja, a je zadetek obveljal.

Real je bil več pri žogi, a si v naslednjih minutah ni uspel priigrati lepših priložnosti. Šele v 21. minuti je zapretil Luka Modrić, ki je prejel podajo v šestnajstercu gostov, vendar za las žogo poslal po napačni strani vratnice.  Tri minute kasneje je močno od daleč sprožil še Toni Kroos, a je belgijski branilec podstavil nogo in še enkrat je okroglo usnje švignilo mimo želenega cilja. Se je pa nekdanji vratar Liverpoola Simon Mignolet izkazal po Realovem kotu, ko je do neoviranega strela z glavo prišel Raphaël Varane. 

V 34. minuti so gostje znova zapretili iz protinapada, Courtois pa je zaustavil strel Tauja. Izjemno priložnost za izenačenje je imel Kroos, ki ga je na desetih metrih od gola našel Karim Benzema, Nemec je v teku nameril v dolgi kot, a zgrešil.

Nato pa nov šok za navijače na stadionu Santiago Bernabeu. Modrić je storil napako, Dennis pa je potegnil v protinapad. Mladi Nigerijec se je že opotekel, a le uspel spraviti žogo preko Courtoisa za 0:2. Dennis je šele tretji Nigerijec, ki je v ligi prvakov zadel proti Realu. To je storil na nigerijski dan neodvisnosti.

Do odmora je še enkrat nevarno, vendar premalo natančno, zagrozil Kroos, ob polčasu pa so domači navijači svoje ljubljence z igrišča pospremili z žvižgi.

Zinedine Zidane je ob polčasu zamenjal Nacha, na zelenici ga je nadomestil Marcelo, in presenetljivo tudi vratarja Courtoisa. Slednjega je zamenjal Alphonse Areola. Francoz se je hitro izkazal, v dvoboju ena na ena je Dennisu preprečil hat-trick.

Nato pa je Real znižal zaostanek. Pred golom gostov je najvišje skočil Sergio Ramos. Sodniki so sicer pokazali prepovedani položaj, takšno odločitev pa je potrjevala tudi televizijska kamera. A ta ni bila v pravi liniji, VAR je spremenil odločitev delilcev pravice in priznal zadetek.

V 61. minuti je dolgi kot Mignoletovih vrat iskal Lucas Vazquez, vendar je zgrešil. Do enakega izkupička sta v naslednjih minutah prišla tudi Eden Hazard in Modrić.

V 85. minuti je drugi rumeni karton prejel Ruud Vormer in bil tako izključen, Real pa je številčno prednost takoj izkoristil. Kroos je podal s prostega strela, Casemiro pa je z glavo zadel za 2:2.

Casemiro | Avtor: Profimedia Profimedia

V 91. minuti bi lahko Real dokončal preobrat. Mignolet je ob predložku v njegov kazenski prostor nekoliko 'zaplaval' v prazno, žoga se je odbila od kapetana ramosa proti praznemu golu, a so Belgijci uspeli izbiti žogo. Na drugi strani zelenice je Siebe Schrijvers ostal povsem sam na robu kazenskega prostora, vendar slabo zadel žogo. Rezultat se ni več spremi jal.

Iličić zastreljal enajstmetrovko

Tudi v Milanu, kjer je Atalanta zaradi obnove svojega stadiona v Bergamu gostila ukrajinski Šahtar, so se prvega zadetka veselili nogometaši v modro-črnih dresih. Po predložku je v kazenskem prostoru gostov najvišje skočil odlični kolumbijski napadalec Duván Zapata in v 28. minuti zadel za 1:0.

Italijani, ki so v prvem kolu s kar 0:4 klonili v Zagrebu, bi sicer lahko povedli že v 16. minuti, a je gostujoči vratar zaustavil strel Josipa Iličića z bele točke.

V 41. minuti so Ukrajinci izenačili. Júnior Moraes je vtekel v šestnajsterec, obkrožil domačega čuvaja mreže in zadel za 1:1. Ukrajinci bi pred odmorm lahko celo povedli, v sodnikovem dodatku prvega polčasa je namreč Brazilec Marlos s prostega strela zatresel okvir vrat.

Atalanta je v drugem polčasu iskala zmago, nato pa v 95. minuti prejela zadetek. Ukrajinci so krenili v protinapd po desni strani napada, sledila je podaja v šestnajsterec, kjer se je rezervist Manor Solomon lepo otresel vratarja in branilca ter nato poslal žogo v prazno mrežo. Italijani so še krenili s centra, a je takoj nato sledil zadnji žvižg na tekmi.

Manor Solomon | Avtor: Epa Epa

Dinamo je trpel

V skupini C je bila odigrana še tekma mec Manchester Cityjem in zagrebškim Dinamom. Angleži so pritiskali od začetnega žvižga, Hrvatje, v prvi enajsterici je zaigral tudi slovenski reprezentant Petar Stojanović, pa so se spretno in srečno branili. City je tako v prve pol ure nanizal veliko priložnosti, zatresel okvir vrat, zaman zahteval igranje z roko gostov v njihovem šestnajstercu in imel 71 odstotkov časa žogo v svoji posesti. Zagrebčani so v prvih 33 minutah zbrali le 38 uspešnih podaj.

Gostitelji so do polčasa še enkrat zahtevali najstrožjo kazen, ko je ob Stojanoviću padel David Silva, vendar je sodniška piščalka ostala nema.

Zagrebčani so nalete gostiteljev zdržali do srede druge polčasa, nato pa je sledila bliskovita akcija. To je s podajo v šestnajsterec začel Rodri, ki je na levi strani našel Riyada Mahreza, slednji pa je podal v peterec, kjer je bil prvi pri žogi rezervist Raheem Sterling. Globoko v sodnikovem dodatku je zmago domačih potrdil mladi Phil Foden.

Nekdanji topničar potopil Tottenham

V skupini B sta derbi odigrala Tottenham in Bayern. Ta se je na začetku tekme znašel v težavah, a se hitro pobral. Nemci so v 12. minuti komplicirali pred svojim kazenskim prostorom, izgubili žogo in sledila je hitra akcija, ki jo je z natančnim strelom v dolgi kot zaključil Son Heung-min. Manuel Neuer se je sicer dotaknil žoge, a zadetka ni uspel preprečiti.

Bavarce zaostanek ni zmedel, že tri minute kasneje je izenačil Joshua Kimmich. Ta je do okroglega usnja prišel na dvajsetih metrih, nevarno in močno sprožil ter premagal Huga Llorisa.

Francoski reprezentančni vratar je nato klonil še drugič tik ob koncu prvega polčasa. Ob dolgi akciji Bayerna nogometaši Tottenhama niso uspeli izbiti žoge iz svojega šestnajsterca, nato pa je na robu tega do okroglega usnja prišel Robert Leandowski. Poljski velemojster je streljal iz obrata in natančno zadel spodnji desni kot.

Londončani so se v še večjih težavah znašli na začetku drugega polčasa. V 53. minuti je po levi strani pobegnil Serge Gnabry, se na robu kazenskega prostora usmeril proti sredini, nato pa z natančnim strelom poskrbel za 1:3. Nekdanji član Arsenala, pri Tottenhamovih navijačih osovraženih topničarjih je igral pet let, je le dve minuti kasneje udaril še enkrat. Znova je po protinapadu sprožil z roba šestnajsterca in poiskal isti kot, tokrat se je žoga od vratnice odbila v mrežo.

Zaostanek Tottenhama je z enajstmetrovke na 2:4 zmanjšal Harry Kane. Vendar Gnabry še ni zaključil s svojimi bravurami. Mladi Nemec je svoj tretji zadetek ob petardi zabil v 83. minuti, ko je po dolgi podaji Thiaga Alcantare pobegnil svojemu čuvaju, v sprintu stekel pred vrata domačih in še enkrat dobil dvoboj z Llorisom.

Serge Gnabry | Avtor: Epa Epa

Muk Londončanov pa še vedno ni bilo konec. Po slabi podaji in izgubljeni žogi na sredini igrišča je Coutinho našel Lewandowskega, ki je z novim diagonalnim strelom zadel za 2:6, piko na i pa je le nekaj trenutkov kasneje s svojim četrtim golom postavil Gnabry. Tottenham je tako prejel še sedmi zadetek.

Zvezda do preobrata z igralcem več

V Beogradu je v 37. minuti povedel Olympiacos. Grki so imeli prosti strel, po nekoliko nenatančni podaji pa je do žoge v slabem kotu na levi strani prišel Rúben Semedo. Portugalec je najverjetneje skušal žogo le vrniti pred gol, a je ta ob slabi reakciji domačega vratarja Milana Borjana končala v bližnjem kotu domačega gola.

Grki so od 58. minute zaradi rdečega kartona morali igrati z nogometašem manj, Beograjčani pa so izenačili že pet minut kasneje. Ob napadu Zvezde gostje niso dobro posredovali, do okroglega usnja je na 14 metrih pritekel rezervist Miloš Vulić in ga poslal za hrbet gostujočega vratarja.

Do eksplozije navdušenja v Beogradu je prišlo ob zaključku tekme, ko so domači kar dvakrat zadeli po podajah iz kotov.

Juve in Atletico zanesljivo 

Tudi drugi nemški klub, ki je zaigral ta večer, se je znašel v zaostanku. Bayer Leverkusen je gostoval pri Juventusu, Stara dama pa je povedla v 17. minuti. Po visoki podaji je na robu šestnajsterca slabo posredoval branilec Jonathan Tah, ki je žogo odbil le na nogo Gonzalu Higuainu, Argentinec pa je nato dobil še dvoboj z vratarjem Lukasom Hradeckyjem. 

Torinčani so prednost povečali v 62. minuti, ko je bil natančen Federico Bernardeschi, svoje pa je v 89. minuti dodal še Cristiano Ronaldo.

Jan Oblak in njegovi soigralci so na gostovanju v Moskvi do odločilne prednosti prišli v prvih 15 minutah drugega polčasa. V 48. minuti je Joao Felix prejel lepo podajo na 15 metrih, ustrelil iz pve, njegov strel pa je domači čuvaj mreže uspel odbiti. A žoga se je odbila nazaj do mladega Portugalca, ki jo je v padcu poslal v mrežo.

 | Avtor:

Le deset minut kasneje je do dvoboja ena na ena z vratarjem prišel Diego Costa, a se nesebično odločil za podajo pred gol, kjer jo je preko golove črte potisnil Thomas Partey.

Podoben zadetek je za zmago v Turčiji proti Galatasarayju uspel Parižanom, PSG je s prvim golom za francoske prvake do zmage popeljal Mauro Icardi. Nesebični podajalec je bil tokrat Pablo Sarabia, ki se je namesto dvoboja ena na ena z vratarjem odločil za podajo na drugo vratnico, kjer je bil najhitrejši omenjeni Argentinec.

Liga prvakov, 2. kolo:

Skupina A:
Real Madrid : Club Brugge  2:2 (0:2)
Ramos 55., Casemiro 85.; Dennis 10., 40.

Galatasaray : PSG  0:1 (0:0)
Icardi 52.

Skupina B:
Tottenham : Bayern  2:7 (1:2)
Son 12. Kane 60./11-m; Kimmich 15., Lewandowski 45., 87., Gnabry 53.. 55., 83., 88

Crvena zvezda : Olympiacos  3:1 (0:1)
Vulić 63., Milunović 87., Boakye 90.; Semedo 37.

Skupina C:
Atalanta : Šahtar  1:2 (1:1)
Zapata 28.; Moraes 41., Solomon 95.

Manchester City : Dinamo Zagreb  2:0 (0:0)
Sterling 66., Foden 95.

Skupina D:
Juventus : Bayer Leverkusen  3:0 (1:0)
Higuain 17.; Bernardeschi 62., Ronaldo 89.

Lokomotiv Moskva : Atletico Madrid  0:2 (0:0)
Felix 48.. Partey 58.

Komentarjev 2
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.