Šport > Nogomet
16 ogledov

Rubin po odlični tekmi s točkami iz Maribora

Čačić Zahovič Maribor Viktoria Liga prvakov Ljudski vrt
1/32
Gregor Katič
Nogometaši Maribora so na uvodni tekmi skupine D doma klonili proti Rubinu iz Kazana (2:5), čeprav so prikazali všečno predstavo, ki je na trenutke navdušila občinstvo.

V Ljudskem vrtu se je zbralo okrog 9000 navijačev. Ruski prvoligaš Rubin je imel skromno podporo 15 privržencev, Viole pa so se prišle v običajnem velikem številu. Kljub ne povsem povsem polnemu stadionu je bilo vzdušje v štajerski prestolnici spet pravo nogometno. Nebo nad Mariborom se je v minutah pred začetkom obračuna precej stemnilo, nogometaše je pozdravil krajši naliv. 

Trener Maribora Ante Čačić je lahko računal na vse nogometaše, z izjemo dlje časa poškodovanega Dejana Mezge. Na levem boku je priložnost dobil Aleš Mejač, v konici napada je začel Jean Phillipe Mendy, malce za njim je "operiral" novopečeni Slovenec Marcos Tavares.

Mendy hitro zapretil

Uvodne minute so minile v znamenju blagega ritma, gostje so Jasmina Handanovića skušali ogroziti z visokim predložkom, José Rondón in Wakaso Mubarak pa z glavo nista dobro zadela žoge. Vijoličasti so prvič resneje zapretili v 9. minuti, po podaji Damjana Boharja z desne si je žogo lepo zaustavil Mendy, iz obrata tudi natančno meril, toda Sergej Rižikov je bil kos poizkusu z okrog 12 metrov oddaljenosti.

V začetnem obdobju tekme so imeli Tatari žogo malce več v svoji posesti, dva strela z oddaljenosti mož v zelenih dresih pa nista zadela cilja. V 17. minuti je bil po predložku Gökdeniza Karadeniza pred vrati spet nizki Mubarak, tudi tokrat njegov udarec z glavo ni zadel okvirja domačih vrat. Zato pa se je blaga iniciativa gostom obrestovala v 23. minuti. Desni bok Maribora je prebil Chris Mavinga, s skrajnimi močmi uspel podati nazaj na rob kazenskega prostora, ob zdrsu Aleksandra Rajčevića in zamujanju Željka Filipovića je do žoge prišel Karadeniz in jo od vratnice poslal za hrbet Handanovića.

Milec skoraj razparal mrežo

Štiri minute kasneje še en šok za občinstvo v Ljudskem vrtu. Najprej je močno sprožil Yann M'Vila, Handanović je odbil čez prečko. Po nizko izvedenem kotu Bebrasa Natcha je žoga nepričakovano prešla celotno obličje gola, na drugi vratnici jo je mirno pričakal centralni branilec Iván Marcano in iz bližine okroglo usnje potisnil v mrežo za 2:0. V 30. minuti je do strela z glavo prišel kapetan Tavares, nameril je precej mimo gola.

Domači so vendarle zaigrali bolj konkretno in v 35. minuti je za znižanje poskrbel Martin Milec s pravo bombo. Bočni nogometaš je dobro prodrl po desni, prišel v kazenski prostor, nato pa precej s strani, okrog 15 metrov od gola, silovito udaril po žogi in presenetil Rižikova s strelom v "njegov" zgornji kot. Viole so ob tem prižgale baklo ali dve, s tribun pa se je zaslišal znani napev: "Ni predaje!"

Maribor Rubin Kazan Evropska liga Ljudski vrt Tavares | Avtor: Gregor Katič Gregor Katič
Tavares imel na nogi izenačenje

Takoj zatem so imeli Tatari spet lepo priložnost. Po podaji na desno je s strani sam pred Handanovića prišel Rondón, domači čuvaj mreže je tokrat odlično pokril svoj bližnji kot. V predhodni akciji se je poškodoval Arghus. Slednji je moral zaradi poškodbe še pred koncem prvega polčasa iz igre, zamenjal ga je Dejan Trajkovski. Filipović se je pomaknil na položaj centralnega branilca, Mejač pa v vezno linijo. Pred odmorom smo videli še previsok strel Tavaresa z razdalje, tako da se je prvih 45 minut končalo z vodstvom Rubina (1:2).

Začetek drugega polčasa je prinesel precej bolj agresivno igro domačih, ki so ruski ekipi odvzeli nekaj žog na sredini igrišča. Po nekaj nedodelanih poskusih je nadgradnja prišla v 51. minuti. Goran Cvijanović je s čudovito globinsko podajo našel Tavaresa, brazilski Slovenec je bil sam pred Rižikovim, toda njegov strel po tleh je končal za las mimo daljše vratnice. Tudi Tatari so bili v 56. minuti blizu gola, po levi je pobegnil Rondón, žogo spravil čez bližajočega se Handanovića, še pravočasno pa je nevarnost odpravil Filipović.

Fajić obnovil upanje

Nato je za nekaj minut blago premoč spet imel Rubin, gostje so dvakrat tudi zapretili, a v gneči niso prišli do pravega strela. Zato pa je bil v 69. minuti bolj uspešen rezervist Roman Eremenko, izkušeni napadalec je po podaji Olega Kuzmina kaznoval izgubljeno žogo Maribora z natančnim strelom z okrog 18 metrov oddaljenosti. A tudi Čačić je aktiviral aduta s klopi. Nusmir Fajić, ki je pred tem zamenjal Mendyja, je po kotu Štajercev v 73. minuti po odbiti žogi iz bližine pospravil žogo v mrežo za obnovljeno upanje slovenskih prvakov.

Nato pa se je začela popolna ofenziva Maribora. Predložki in streli so se vrstili, toda ruska obramba je veliko poizkusov blokirala, po nevarnem udarcu še enega rezervista Matica Črnica pa je bil na mestu Rižikov. Ljudski vrt je povsem oživel, domači pa so jurišali za izenačenje.

Aplavz za igralce, žvižgi za trenerja

A to je bil dvorezen meč. Gostje so v končnici namreč kar dvakrat zadeli po protinapadu. V 89. minuti je Handanovića rutinirano premagal Rondón, v 94. minuti pa je po desni pobegnil še Aleksander Rjazancev in postavil končni izid v Ljudskem vrtu (2:5).

Ob koncu tekme so navijači kljub porazu z aplavzom pospremili domače nogometaše s stadiona, medtem ko je bil trener Čačić deležen žvižgov in žaljivk.

Evropska liga, 1. kolo:

Skupina D

Maribor : Rubin Kazan 2:5 (1:2)
Milec (35), Fajić (73); Karadeniz (23), Marcano (27), Eremenko (69), Rondón (89), Rjazancev (94)

Maribor: Handanović; Milec, Rajčevič, Arghus (od 44. Trajkovski), Mejač; Mertelj, Filipović, Bohar, Cvijanović (od 76. Črnic); Tavares, Mendy (od 64. Fajić).
Na klopi: Pridigar, Potokar, Dervišević, Dodlek. 

Rubin Kazan: Rižikov; KuzminCésar Navas, Marcano, Mavinga; Natcho, M'Vila, Mubarak (od 63. Eremenko), Rjazancev, Karadeniz; Rondón.
Na klopi: Arlauskis; Kulik, Prudnikov, Torbinski, Kisljak, Šaronov.

Sodnik: Pol van Boekel (Niz)

Zulte-Waregem : Wigan Athletic 0:0 (0:0)

Komentarjev 6
  • vico 13:03 20.september 2013.

    prit te pelm en krog okoli hise ti kreten da ne pisem grdo k me bojo zbrisal ti p...pohorska

  • sasquatch 00:28 20.september 2013.

    debil si ti in vsi tisti, ki ste nerealno pričakovali vse drugo razen poraza.

  • vico 21:25 19.september 2013.

    ah debil ti