Šport > Nogomet
19 ogledov

RvP vrgel "trojko" za veliki preobrat

david moyes manchester united
1/25
EPA
Manchester United je uprizoril veliki preobrat in se na račun Olympiacosa uvrstil v četrtfinale. Junak dvoboja Robin van Persie se je težje poškodoval v končnici. V Dortmundu Borussia kljub porazu do napredovanja proti Zenitu.

V preteklih dneh so britanski mediji veliko poročali o sporih v taboru Manchester Uniteda. Na enem bregu naj bi bil trener David Moyes, na drugem pa nekateri izkušenejši igralci na čelu z Ryanom Giggsom, Riom Ferdinandom in Robinom van Persiejem. Škotski strateg je vse navedbe označil za "neumnosti", v začetno enajsterico pa uvrstil vse tri omenjene nogometaše.

Nizozemski napadalec je začel že porazno zadnjo prvenstveno tekmo proti Liverpoolu (0:3). Pri domačinih v Ligi prvakov Juan Mata nima pravice nastopa, mesto v začetni enajsterici je izgubil tudi Adnan Januzaj. V vezni liniji je ob Michaelu Carricku deloval še Giggs, pomagali so tudi ofenzivni Danny Welbeck, Antonio Valencia in Wayne Rooney. V obrambi je Ferdinand nadomestil Nemanjo Vidića.

Tudi gostje so se odločili za formacijo 4-2-3-1. Olympiacos je pretekli konec tedna predčasno proslavil že svoj 41. državni naslov, edini resni udarec so doživeli ob domačem porazu proti najhujšim rivalom - Panathinaikos jih je takoj po zmagi nad Unitedom v gosteh visoko premagal (0.3).

Prva "match žoga" v 15. minuti

Srečanje se je presenetljivo, glede na zelo napadalno postavitev Uniteda, začelo s precej izenačeno igro. Domači z agresivnostjo niso uspeli stisniti gostov pred njihov gol, Olympiacos je celo prišel do prve polpriložnosti na tekmi. José Holebas je prebil "plavajočega" Rafaela, pred vrati po ostrem predložku do strela ni prišel David Fuster. Na drugi strani je Giggs z lepo globinsko podajo zaposlil Welbecka, slednjega je v zadnjem trenutku s prekrškom za rumeni karton ustavil Kostas Manolas. Prosti strel Rooneya je odbil Roberto, za žogo sta se spopadla Joel Campbell in Valencia. Posojeni igralec Arsenala v grških vrstah je dobil prekršek, Ekvadorec pa opazno oteklino na levem očesu.

Obramba gostov je bila prvič v resnejših težavah potem, ko je Rooney prebil levi bok, toda Van Persie ni prišel do strela nekaj metrov od vrat. Na drugi strani so Grki imeli prvo "match žogo" že v 15. minuti. Campbell je preigraval na desni in vrnil žogo pred gol, tam pa je Hernán Pérez s šestih metrov poslal okroglo usnje čez prečko. Čez dobro minuto so bili Angleži še bližje zadetku. Giggs je z leve poslal dolg predložek v kazenski prostor, Rooney je dobil skok in dobro ustrelil, Roberto pa je žogo s skrajnimi močmi odbil v vratnico.

Nerodnost Holebasa začela preobrat

Old Trafford se je tako željene žoge v mreži Grkov razveselil v 26. minuti. Po še eni lepi podaji Giggsa sta šla na žogo Van Persie in Holebas. Do nje je prvi prišel Nizozemec in izsilil rahlo sumljivo enajstmetrovko, katere zanesljivi izvajalec je bil prav RvP, ki je tako prinesel vodstvo Unitedu in prebudil upanje milijonov navijačev rdečih vragov po vsem svetu. Kmalu so Angleži po prekinitvah še dvakrat zapretili, Roberto je fantastično posredoval po strelu Patrica Evraja

V 40. minuti pa bi Olympiacos pravzaprav moral izenačiti. Leandro Salino in Pérez sta prebila levi bok domačih, Paragvajec je ostro podal v sredino, Fuster je z glavo s petih metrov silovito nastreljal Davida de Geo, še lepša priložnost pa se je po odbitku ponudila Alejandru Domínguezu, a udarec Argentinca iz neposredne bližine je s še eno čudežno reakcijo ubranil De Gea. Pred koncem polčasa je United dvakrat nevarno zapretil po levi strani, a obakrat brez zaključka. Zato pa so angleški prvaki zadeli v sodnikovem dodatku. Giggs je na desni našel Rooneya, slednji je podal do Van Persieja, ta pa je iz bližine med nogama ugnal Roberta in postavil izid polčasa (2:0).

RvP dopolnil "hat-trick"

Na začetku drugega polčasa je za goste sramežljivo poskusil Pérez, na drugi strani pa je United zabil iz svoje prve priložnosti v 51. minuti. Obramba Grkov je storila prekršek nad Welbeckom kakšnih 22 metrov od gola. Prosti strel je izvedel Van Persie in s strelom v daljši kot (ki je sicer letel bolj proti sredini gola) prevaral Roberta, ki je prehitro krenil v svojo levo. S "hat-trickom" Nizozemca so bili sedaj domačini v boljšem položaju za napredovanje v četrtfinale. 

Grki so zaigrali bolj ofenzivno in tudi nanizali nekaj priložnosti. Dva strela iz ugodnega položaja ni znal izkoristiti Domínguez, še tretjič pa je imel napredovanje na nogi Pérez. Gostujoči trener Míchel je brž reagiral in v igro poslal edinega preostalega napadalca (ob poškodbi Javierja Saviole in Michaela Olaitana) Nelsona Valdeza. Olympiacos je še naprej pretil, toda United je strnil svoje obrambne vrste in prežal na protinapade.

Poškodba skazila zgodovinski večer

Grški navijači so še vedno prepevali, a nalet njihovih ljubljencev je vse bolj pojenjal. Po številu strelov so bili povsem enakovredni domačim, si ustvarili tudi lepše priložnosti, mreža De Gee pa je še vedno mirovala. V 84. minuti bi Rooney po strelu precej s strani lahko celo odločil tekmo, meril je preko gola. Veliki preobrat pa je dobil črn madež v izdihljajih obračuna. Takrat je namreč na nosilih, z imobilizirano nogo, zelenico zapustil Van Persie, zamenjal ga je Marouane Fellaini.

Petminutni sodnikov dodatek je Björn Kuipers zaključil predčasno in s piskom sprožil nepopisno veselje v "gledališču sanj". Ob slabem položaju v Premier ligi je Liga prvakov za rdeče vrage ostala edino tekmovanje, kjer lahko posežejo po odmevnem rezultatu. S preobratom Angležev se je zaključil pričakovan razplet osmine finala, med osmerico so se namreč uvrstile vse ekipe, ki so v svoji predtekmovalni skupini osvojile prvo mesto.

Borussia Zenit Liga prvakov | Avtor: Reuters Reuters
Rondón za pirovo zmago Zenita

Na stadionu Westfallen je prva zapretila domača Borussia, ki je imela po prvi tekmi v Rusiji lepo prednost (2:4). V 5. minuti je Pierre-Emerick Aubameyang po dobri podaji Marcela Schmelzerja z glavo zgrešil prazen gol iz oddaljenosti petih metrov. Zenit je hitro odgovoril s strelom Axela Witsla, povedel pa v 16. minuti z golom Hulka. Brazilec je močno ustrelil s 25 metrov in s strelom v levi kot gola Romana Weidenfellerja prinesel vodstvo Rusom.

V 39. minuti je izenačil Sebastian Kehl, ki je najvišje skočil po predložku Marcela Schmelzerja. Legenda domačega kluba je prinesla nekaj olajšanja domačim, za napredovanje so gostje od tega trenutka naprej spet potrebovali najmanj tri zadetke. 

Lew brez prve četrtfinalne tekme

Tudi v nadaljevanju so imeli domači žogo več v svoji posesti, a nevarnejše akcije so izpeljali varovanci Sergeja Semaka. Ti so zapretili prek Viktorja Fajzulina, BvB pa je odgovoril z nekaj streli z razdalje, ki pa niso pretirano ogrozili Vjačeslava Malafeeva.  V 73. minuti je nekaj upanja Rusom spet vlil rezervist José Rondón, slednji je zabil po predložku Domenica Criscita.

V zaključku tekme so gostje poizkusili priti do zadetka priključka, toda Witsel ni bil dovolj natančen, Igor Smolnikov in Oleg Šatov pa sta sprožila preslaba udarca, da bi z njima matirala Weidenfellerja. Nemci so se tako še drugič zapored uvrstili v četrtfinale Lige prvakov, kjer pa na prvi tekmi ne bodo mogli računati na tokrat porumenelega Roberta Lewandowskega.

Liga prvakov (osmina finala), povratni tekmi:

MANCHESTER UNITED : Olympiacos 3:0 (2:0)  /0:2/
Van Persie (26/11m, 45, 51)

Man Utd: De Gea; Rafael, Jones, Ferdinand, Evra, Carrick, Giggs, Valencia (od 77. Young), Welbeck (od 82. Fletcher), Rooney, Van Persie (od 90. Fellaini).
Na klopi: Lindegaard; Hernández, Kagawa, Januzaj.

Olympiacos: Roberto; Leandro Salino (od 74. Machado), Manolas, Marcano, Holebas, Pérez (od 57. Valdez), Ndinga, Domínguez, Maniatis, David Fuster (od 82. Vergos), Campbell. 
Na klopi: Megyeri; Samaris, Papadopoulos, Bong Songo.

 

BORUSSIA DORTMUND : Zenit St. Peterburg 1:2 (1:1)  /4:2/
Kehl (39); Hulk (16), Rondón (73)

BvB: Weidenfeller; Hummels, Papastathopoulos, Piszczek, Schmelzer (od 77. Durm), Kehl, Nuri Şahin, Grosskreutz, Lewandowski, Mhitarjan (od 69. Jojić), Aubameyang (od 90. Hofmann).
Na klopi: Langerak, Friedrich, Kirch, Schieber.

Zenit: Malafeev; Criscito, Lombaerts (od 46. Luís Neto), Hubočan, Anjukov, Šatov, Fajzulin (od 84. Smolnikov), Witsel, Hulk, Danny, Keržakov (od 62. Rondón). 
Na klopi: Lodigin; Luković, Žirjanov, Timoščuk.

/X:Y/ - izid prve tekme
ABC - uvrščeni v četrtfinale

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.