Šport > Nogomet
37 ogledov

S Putinom na majici razburil Turke

Dimitri Tarasov Lokomotiv Moskva Fenerbahče EPA
V najslabšem primeru je lahko kazen za moskovski Lokomotiv tudi odvzem točk ali izključitev iz tekmovanja.

Primer nogometaša moskovske ekipe Lokomotiv Dimitrija Tarasova, ki je na torkovi tekmi Lige Evropa s sliko predsednika Vladimirja Putina na majici in napisom Najbolj prijazen predsednik sprožil odmevno afero, je že dobil prvi epilog. Evropska nogometna zveza Uefa je sporočila, da bo ta primer kršenja svojih pravil obravnavala 17. marca.

Tarasovu in njegovemu klubu grozi kazen, saj je igralec kršil pravila Uefe, ki med drugim določajo, da na nogometnih igriščih in stadionih nihče ne sme izkazovati političnih ali verskih prepričanj in simbolov.

Ruski mediji poročajo, da je Uefa že naredila prvi korak in za 17. marec napovedala obravnavo primeri v svoji disciplinski komisiji. "Preiskava bo potekala zaradi neprimernega vedenja igralca Tarasova po tekmi s Fenerbahčejem. Nogometaši ne smejo razkrivati delov oblačil, na katerih imajo napise ali slike s političnega in verskega področja, osebne slogane ali reklame, ki presegajo logotip proizvajalca," je sporočila Uefa.

Grozi huda kazen

Poteza Tarasova je seveda takoj sprožila ugibanja o povezavah s politiko, saj so napetosti med Turčijo in Rusijo v zadnjem času zaradi vojne v Siriji precejšnje. Napis o najbolj prijaznem predsedniku Putinu pa bi lahko namigoval tudi na rusko priključitev polotoka Krim leta 2014, ker so tamkajšnje prebivalce Rusi označili za "prijazne ljudi".

Ruski športni portal Sovsport piše, da je Tarasov pojasnil, da z majico ni mislil nič slabega. "To je bila moja zamisel, ne gre za provokacijo. Sem zgolj domoljub, rad imam našo državo in predsednika Putina. Na majici sem samo napisal, da imamo odličnega predsednika," se je branil nogometaš.

A kazen bo, ugibajo pri Sovsportu, precej huda. Nogometaša bi zaradi kršenja pravil lahko doletela prepoved nastopa na desetih tekmah pod okriljem Uefe ali pa prepoved nastopanja za določeno obdobje, klub pa bo kaznovan najverjetneje s prepovedjo obiska navijačev vsaj na delu tribun, morda pa tudi za celoten stadion, za eno tekmo ali pa tudi več.

Rusi obsodili potezo

Fenerbahče je na prvi tekmi šestnajstini finala sicer zmagal z 2:0, a je po dvoboju precejšen del pozornosti prevzel prav Tarasov s svojo nogometno-politično potezo.

Moskovski klub dogodka še ni želel komentirati, zato pa se je odzvala ruska nogometna zveza (RFS) in nogometaševo dejanje obsodila.

"Tarasov bi patriotizem moral pokazati na igrišču, ne pa na majici. Izid 3:0 na povratni tekmi bi bil pravšnji za dokazovanje pripadnosti Rusiji," je dejal član izvršnega odbora RFS Igor Lebedev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.