Šport > Nogomet
1354 ogledov

Selektor bo poklical Oblaka, tudi Kampla

Radenko Mijatović in Matjaž Kek Anže Petkovšek
Predsednik Nogometne zveze Radenko Mijatović upa, da se bo v reprezentanco vrnil tudi Jan Oblak. "Matjaž zna poskrbeti, da bo reprezentanca zavzeto igrala za slovenske barve," pravi prvi mož NZS.

Zakaj ste se odločili, da bo novi selektor Matjaž Kek?
Odločitev sploh ni bila težka, bila je lahka. Tudi izpeljava te odločitve ni bila težka, saj je imel tudi Matjaž Kek veliko željo, da vodi slovensko reprezentanco. Ima odlične reference, uspešno je vodil Maribor, slovensko izbrano vrsto je popeljal na svetovno prvenstvo, nazadje je odlično vodil Rijeko. On je točno to, kar slovenski nogomet v tem trenutku potrebuje. Imel bo vso podporo NZS. Dogovorili smo se za dva cikla, se pravi za kvalifikacije za evropsko prvenstvo in kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Gre za dolgoročni vidik sodelovanja.

Je katera od obeh strani postavljala kakšne pogoje za sodelovanje?
Iskreno povedano, to je dejal tudi Matjaž, si nisva postavljala nobenih pogojev. Enostavno sva se pogovorila in ugotovila, da bi bilo za izbrano vrsto dobro, da jo prevzame strokovnjak, ki ima uspehe, ki ima željo za vodenjem in tudi ve, kako početi takšne reči v nogometu. Pogojev ni bilo nobenih. Zato tudi ni bilo dolgih pogovorov, dogovor je bil hitro sklenjen, ostala je le še tehnična izvedba. Potrebno je bilo vse skupaj le še formalizirati, vso zadevo je moral potrditi še izvršni odbor NZS, nato pa smo to javno objavili. Ampak vse skupaj ni bila velika skrivnost, vsaj glede na to, da si je večji del slovenske javnosti na mestu selektorja želel prav Keka in je to tudi pričakoval.

Radenko Mijatović | Avtor: Anže Petkovšek Radenko Mijatović, predsednik NZS. Anže Petkovšek

Ste na IO NZS razpravljali še o čem drugem? Morda o selektorju do 21 let?
Ne. Ni bilo nobenih takšnih odločitev, šlo je za tekoče zadeve, ki jih je bilo potrebno sprejeti v tem času. O selektorjih mlajših selekcij se bomo pogovarjali takrat, ko bo Kek zložil svoj strokovni štab, se pravi v naslednjih mesecih.

Je ob pogovorih s selektorjem tekla beseda o ciljih, željah, ambicijah?
Vsekakor. Prvi cilj je ta, da se naredi reprezentanca, ki bo zavzeto igrala za slovenske barve. Matjaž zna to narediti. Ko bo ta tranzicija končana, se šele lahko začnemo pogovarjati o konkretnih ciljih in rezultatih. Veliko je odvisno tudi od tega, kaj bomo dobili na žrebu. kakšne skupine bomo imeli in kje so možnosti te pomlajene reprezentance.

Matjaž Kek Odnos igralcev Šport Kdor bo želel igrati, bo dobrodošel, v nasprotnem primeru - na svidenje!

Govorice o tem, da je bil drugi kandidat Radomir Antić, če Kek ne bo sprejel posla?
Bil sem načelen takrat, ko je bil še Tomaž Kavčič selektor reprezentance, tako tudi zdaj. Ko je bil Kavčič še selektor, se nisem pogovarjal z drugimi, tako tudi zdaj nisem navezoval stika z drugimi kandidati. Matjaž je bil po prekinitvi pogodbe z Rijeko prost, po prvih pogovorih pa sva ugotovila, da so interesi obojestranski, zato se nisem pogovarjal z drugimi. To tudi ne bi storil do njegove končne odločitve. Bilo pa je raznih klicev, nekateri so se sami ponujali, ali pa so jih ponujali njihovi zastopniki. A nihče ni prišel do razgovora, ta je bil opravljen le s Kekom.

Radenko Mijatović | Avtor: Anže Petkovšek Radenko Mijatović, predsednik NZS. Anže Petkovšek

Koliko je bilo govora o prvem slovenskem zvezdniku Janu Oblaku? Pričakujete, da ga bo selektor uspel prepričati v vrnitev?
Seveda. Selektor je že napovedal, da bo opravil pogovor z vsemi igralci, tako bo tudi z Janom Oblakom. Upam, da bo Jan marca startal v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo.

Ste dobili občutek, da zadeva s Kevinom Kamplom še ni dokončno zaključena. Kot glavni razlog za izostanek je navedel slabo zdravje očeta in da bi rad več časa preživel z družino, se bi morda vrnil, če se zadeve v njegovem osebnem življenju izboljšajo?
O tem je težko špekulirati. Kampl je vedno rad igral za reprezentanco, pokazal je veliko želje in navdiha. Dejstvo je, da je število njegovih obveznosti trenutno zelo veliko. Ne bi rad špekuliral za naprej, njegova odločitev je osebna in jaz jo spoštujem.

Se bo pa selektor poskušal pogovoriti tudi z njim?
Mislim, da se bo. To je selektorjeva stvar.

Matjaž Kek bo seznam igralcev razkril 24. februarja. (Foto: Fotosi.si) Matjaž Kek Šport Avtor zadnje slovenske nogometne pravljice

Kakšna so pričakovanja pred žrebom kvalifikacijskih skupin za EURO 2020?
Glede na to, kaj se je dogajalo v ligi narodov in kako so se spremenila mesta na fifini lestvici, je veliko vprašanje, kaj se bo zgodilo. Bojim se, da bomo dobili zelo atraktivne in močne nasprotnike, ampak tako kot je dejal tudi selektor, se ne smemo nikogar bati, moramo igrati odločno, posledica odločne igre pa so ponavadi tudi rezultati. Ne moremo pa pričakovati, da bomo dobili lahko skupino in da se bomo kar tako uvrstili na veliko tekmovanje. Tekmeci bodo zelo močni.

Se vam zdi, da se je v zadnjem času izgubil kult reprezentance?
O tem se govori, ampak jaz tega občutka nimam. Predvsem je težava v tem, da so rezultati slabši. Ko se bodo ti izboljšali, bo tudi želja za igranjem v izbrani vrsti in tudi obisk na stadionih veliko boljši.

Radenko Mijatović in Matjaž Kek | Avtor: Anže Petkovšek Radenko Mijatović, predsednik NZS in Matjaž Kek, novi selektor Slovenske nogometne reprezentance. Anže Petkovšek

So slabi rezultati ustvarjali pritisk?
Vsekakor. Ker startaš v tekmovanje z izraženo ambicijo, da v svoji skupini osvojiš prvo mesto, nato pa se vse skupaj začne z dvema porazoma proti nasprotnikoma, ki sta v osnovi premagljiva. V takšnem primeru izgubiš kanček samozavesti. Zadnji dve tekmi sta sicer pokazali, da potencial v tej reprezentanci je, tudi želja in pristop sta bila zelo visoka, pričakujem boljše čase.

Začasni selektor Igor Benedejčič, ki ga je v strokovni štab kot glavnega trenerja že povabil novi selektor, se je torej po vašem mnenju izkazal?
Da. Zelo konkretno je opravil svojo nalogo. Ta odločitev ni bila opravljena slučajno, že dolga leta deluje na nogometni zvezi in dosega dobre rezultate. Bilo je pošteno, da se mu je ponudila ta priložnost, ki jo je tudi s pridom izkoristil.

Matjaž Kek Neposredno Šport "Kek gotovo hoče veliko denarja, od mene je dobil narejeno reprezentanco"
Komentarjev 2
  • Avatar olor
    olor 11:43 28.november 2018.

    Kakor vem se je Kampl reprezentačno upokojil. Oblak je pa bolan.