Šport > Nogomet
2761 ogledov

Skomini uspelo kot prvemu Slovencu

damir skomina EPA
Sodnik Damir Skomina se bo lahko pohvalil še z enim dosežkom.

Damir Skomina bo kot prvi slovenski nogometni sodnik v zgodovini samostojne Slovenije sodil na svetovnem prvenstvu, saj ga je Mednarodna nogometna zveza Fifa, skupaj s pomočnikoma Juretom Praprotnikom in Robertom Vukanom, uvrstila med evropske sodnike, ki bodo delili pravico na prvenstvu v Rusiji.

Kot so sporočili iz Nogometne zveze Slovenije (NZS), bo 41-letni Koprčan, ki je na mednarodni listi sodnikov od leta 2003 in že vrsto let spada v t. i. elitno skupino evropskih sodnikov, prvič sodil na svetovnem prvenstvu v članski kategoriji. S tem postaja prvi Slovenec v zgodovini samostojne države, ki ga je doletela čast deliti pravico na največjem nogometnem tekmovanju.

lionel messi damir skomina Stara znanca Šport Med Messijem in Skomino spet zavrelo

Slovenska sodniška trojka bo ena izmed desetih evropskih sodniških ekip na SP. Izbor sodnikov je potekal praktično od zadnjega svetovnega prvenstva v Braziliji, Skomina pa se je s pomočnikoma tako udeležil več strokovnih usposabljanj in preizkusov pod okriljem Fife, nazadnje pred tednom dni v Dubaju, je še pojasnila NZS.

Na fifinem seznamu za sojenje na SP 2018 se nahaja 36 glavnih sodnikov in 63 pomočnikov, prihajajo pa iz 46 različnih držav. Med njimi so tudi delilci pravice iz nekoliko manj priznanih nogometnih držav - Bahrajna, Združenih arabskih emiratov, Uzbekistana, Gambije, Zambije, Etiopije, Salvadora, Tahitija ...

Celotno listo si lahko ogledate TUKAJ.

Damir Skomina | Avtor: Epa Epa
V kvalifikacijah za prihajajoče svetovno prvenstvo je slovenska sodniška ekipa, ki jo vodi Skomina, sodila tri tekme, lanskega junija pa je pravico delila tudi na pokalu konfederacij v Rusiji.

Skomina je vse od sezone 2011/12 sodil polfinalno tekmo enega izmed evropskih tekmovanj, od tega dvakrat polfinale lige prvakov, štirikrat polfinale evropske lige. Leta 2012 je sodil tudi evropski superpokal, na evropskem prvenstvu 2012 in 2016 pa tudi četrtfinalni tekmi. Lani mu je Uefa dodelila sojenje v finalu evropske lige med Manchester Unitedom in Ajaxom, v letošnjih izločilnih fazah evropskih tekmovanj pa je sodil tekmo osmine finala lige prvakov med Barcelono in Chelseajem.

Damir Skomina Sojenje Šport Zvezdnik jasno povedal svoje mišljenje o Skomini

Svetovno nogometno prvenstvo bo v 11 ruskih mestih potekalo med 14. junijem in 15. julijem.

Komentarjev 1
  • komentator50 17:10 29.marec 2018.

    Čestitka našemu prvemu sodniku.Res je dober sodnik in nimam nikdar pomislekov na kateri strani bo.Realen, objektiven in strokoven.Še veliko dobrih tekem !!!