Šport > Nogomet
17 ogledov

Slave: "Žal se Koren in Nova nista oglasila"

Stojanović Kavčič seznam Škotska novinarska konferenca NZS
1/5
Anže Petkovšek
Selektor slovenske nogometne reprezentance Slaviša Stojanović je za prijateljsko tekmo s Škotsko, ki bo 29. februarja v Kopru, kljub nedavnemu incidentu poklical Miša Brečka. Stojanović ni želel izključiti morebitnih sankcij za nogometaša Kölna. Prvi vpoklic za Daliborja Volaša, zraven spet tudi Aleksander Radosavljević, Dejan Kelhar in Haris Vučkić.

Po tednu, v katerem sta reprezentančni pokoj naznanila kapetan Robert Koren in prvi strelec Milivoje Novaković, branilec Mišo Brečko pa se je v Nemčiji znašel na napačnih straneh časopisov, je slovenski selektor Slaviša Stojanović objavil seznam nogometašev, na katere bo računal na prijateljski tekmi s Škotsko. Pred svojo drugo tekmo kot selektor je Stojanović premierni vpoklic poslal napadalcu Maribora Daliborju Volašu, po dolgem času pa sta zraven tudi branilec Dejan Kelhar in vezist Haris Vučkić. Pred tekmo na Bonifiki je bilo kljub vsemu vse v znamenju slovesa Korena in Novakovića ter kölnskega ekscesa Brečka.

"Njuno odločitev maksimalno spoštujem," je o slovesu kapetana in prvega strelca reprezentance na novinarski konferenci v začasnih prostorih Nogometne zveze Slovenije (NZS) povedal Stojanović. "Nisem je sprejel najbolj vesel, normalno. Sta igralca, ki sta pustila velik pečat v slovenskem nogometu in še posebej v slovenski reprezentanci, če sem malce bolj natančen. Mislim, da bi lahko še veliko pomagala. Njuna odločitev je jasna, kristalna in jo povsem spoštujem. To je vse, kar lahko v tem trenutku rečem."

Na račun selektorja in NZS je po odločitvah nogometašev Hull Cityja in Kölna začelo leteti kar nekaj očitkov, saj naj krovna organizacija in Stojanović (razen neuspelih klicev) za prepričanje Korena in Novakovića ne bi storila dovolj. "Lahko bi se speljalo drugače, iz vseh možnih zornih kotov," je priznal Stojanović. "Odločila sta se, kot sta se, jaz to spoštujem. Njune odločitve ne jemljem osebno – jo spoštujem in v istem času obžalujem, da se nista odločila drugače. Z njima sem poskušal kontaktirati in v skladu z našim osebnim dogovorom sem vse skupaj tudi naredil, na žalost pa se nista oglasila, in to je to."

O Brečku: "Ne bi bil pretirano kritičen, sankcije so možne"

Dodatne preglavice je selektorju med tednom povzročil eden najbolj standardnih reprezentantov. Desni bočni branilec Brečko se je kljub vožnji pod vplivom alkohola in prometni nesreči v Kölnu znašel na Stojanovićevem seznamu, je pa selektor priznal, da je spisek oddal že pred omenjenim incidentom. Selektor ni želel odkrito obsoditi prestopka Trboveljčana, je pa pristavil, da bi ga poleg neizogibne klubske lahko doletela tudi kazen s strani NZS.

"V tem trenutku je treba slišati tudi Miševo zgodbo. Dejstvo je, da je njegovo ravnanje, povsem s človeške plati, da se v takšnem stanju usede za volan, nesprejemljivo in predvsem neodgovorno. Z njim se moram pogovoriti tudi o drugih podrobnostih, a to so stvari, ki se dogajajo, ne samo tukaj. Vedno je bil profesionalec, vedno je delal svoj posel tako, kot je bilo treba, na vsakem zboru. Drugo je, če bi se to zgodilo na našem zboru, a to se je zgodilo pod klubskim okriljem. Če se ne motim, je šlo za klubsko zabavo Kölna, oni imajo svoja pravila vedenja tako na igrišču kot tudi izven njega," je o Brečkovih prestopkih povedal selektor.

Stojanović je šele na prigovarjanje zbranih novinarjev, da gre vendarle za hud prekršek, o katerem govori "cela Nemčija", priznal, da so se z vodilnimi na NZS na to temo že sestali, izključili pa niso niti morebitnih sankcij. "Z njim (Brečkom, op. a.) se je treba pogovoriti in usesti, včeraj sem ga poklical in dogovorila sva se, da se pogovoriva o vseh podrobnostih tega, pod narekovaji, incidenta. Ne vem, kaj naj kot selektor storim. Z vodilnimi sem se včeraj takoj sestal in iščemo rešitev."

"Bi se moral Mišo opravičiti? Mislim, da, pa ne samo navijačem, ampak mogoče tudi kakšnim mlajšim nogometašem, ki jim je bil in verjetno še vedno je vzor. Zadeva je zagotovo večplastna, tako da je treba biti miren in pogledati vse plati. Upam, da ti dogodki ne bodo preveč vznemirili našega tabora. Koncentracija mora biti izključno na tekmo s Škotsko. Spisek sem oddal že pred tem dogodkom. Kaj bom naredil na samem zboru, pa je še vedno odprto. V tem trenutku ne bi bil pretirano kritičen do Brečka. Dejanje je neodgovorno, sankcije so možne. Odločili bomo po pogovoru z vodilnimi, ne morem konkretno."

"Radosavljević pripravljen nadaljevati reprezentančno kariero"

Prvič po tekmi s Srbijo je po krajši prekinitvi na seznamu tudi Aleksander Radosavljević. Vezist nizozemskega ADO Den Haaga se je podobno kot Koren in Novaković spogledoval z reprezentančnim pokojem, po pogovoru na štiri oči s Stojanovićem pa se je odločil, da slovenskemu dresu še ne bo pomahal v slovo. "Osebno sem se pogovoril skorajda z vsemi reprezentanti, s tistimi, pri katerih to ni bilo možno, pa sem se slišal prek telefona. Aleksander je eden izmed tistih, s katerimi sem se dobil tako rekoč na štiri oči. Pogovorila sva se, pripravljen je nadaljevati reprezentančno kariero, upam, da tako uspešno, kot do zdaj. Jasno je povedal svoje mnenje. Niti v enem trenutku nisem dobil občutka, da bi omahoval."

brugge maribor mejač | Avtor: EPA EPA
Za odlične igre v dresu Maribora je Stojanović s premiernim vpoklicom nagradil Daliborja Volaša. 24-letni Primorec je z enajstimi zadetki drugi strelec slovenske lige, prav z goli nekdanjega napadalca Kopra in Šerifa pa se je vijoličastim uspelo uvrstiti v skupinski del Evropske lige. "Volaš si je s svojimi igrami, predvsem v jesenskem delu, zaslužil ta poziv. Za njim je izjemna sezona, tudi na mednarodnem prizorišču, ne samo v domačem prvenstvu. Seveda ni edini, ki je zanimiv iz tabora Maribora, so tudi drugi igralci, a mislim, da si je v tem trenutku poziv prislužil predvsem on," je svojo odločitev pojasnil selektor. O Vučkiću in Kelharju je še pristavil:

"Kelhar je že bil reprezentant, v zadnjem času je začel dovolj dobro igrati v turški ligi, pred tem je dobro igral tudi v belgijski ligi. Pozanimal sem se o njegovem vedenju in udejstvovanju na tistih zborih, ki se jih je udeležil z reprezentanco. Tudi osebno ga poznam, sem ga že treniral, zdaj pa ima priložnost in bomo videli, kako naprej. V tem trenutku je tukaj on, mogoče je na tem položaju še nekaj reprezentantov, na katere je treba vreči oko, saj je to eden izmed deficitarnih položajev naše ekipe, na katerih moramo postaviti varovalko, če bi se kakšen izmed standardnih poškodoval."

"Vidim ga (Vučkića, op. a.) kot reprezentanta Slovenije in v tem duhu razmišljam o njem. To je edino, kar pri meni šteje v tem trenutku. Kalkulacij se ne grem. Če je to v danem trenutku dovolj dobro, bo zagotovo dobil priložnost. Je igralec, ki ima strahovit potencial, upam, da se bo razvil še bolj konkretno. Ne nazadnje je še vedno dokaj mlad," je še pristavil Stojanović. Vučkić namreč še naprej čaka na premierni nastop v članski reprezentanci, s čimer bi ugibanja o njegovi prihodnosti (zaigral bi lahko tudi za kakšno drugo reprezentanco) dokončno izpuhtela.

Seznam slovenske nogometne reprezentance za tekmo proti Škotski:

Vratarji (3):
Vid Belec, Crotone (ITA II)
Jasmin Handanović, Maribor
Samir Handanović, Udinese (ITA)

Branilci (7):
Mišo Brečko, Köln (NEM)
Boštjan Cesar, Chievo (ITA)
Branko Ilić, Lokomotiva Moskva (RUS)
Bojan Jokić, Chievo (ITA)
Dejan Kelhar, Samsunspor (TUR)
Matej Mavrič Rožič, KSV Superfund (AVT)
Marko Šuler, Hapoel Tel Aviv (IZR)

Vezisti (8):
Valter Birsa, Genoa (ITA)
Josip Iličić, Palermo (ITA)
Andraž Kirm, Wisla Krakov (POL)
Rene Krhin, Bologna (ITA)
Darijan Matić, Krivbas Krivji Rih (UKR)
Aleksander Radosavljević, ADO Den Haag (NIZ)
Dare Vršič, Olimpija Ljubljana
Haris Vučkić, Cardiff City (ANG II)

Napadalci (5):
Zlatko Dedić, Dynamo Dresden (NEM II)
Zlatan Ljubijankić, Gent (BEL)
Tim Matavž, PSV Eindhoven (NIZ)
Nejc Pečnik , Nacional (POR)
Dalibor Volaš, Maribor

Komentarjev 3
  • Matjaž Cvikl 01:09 17.februar 2012.

    Gospod Stojanovič, vso spoštovanje do vas, vendar se mi zdi da ste nekoga pozabili vpoklicati. Dejan Lazarevič si s svojim potencialom to zasluži. Če že Vukčiča kličete...

  • acmilan1 18:39 16.februar 2012.

    Kelhar nepoznan??Dej se mal okol obrni. Kelhar je trenutno v življenski formi in si zasluži ta poklic. Redno spremljam njegovo statistiko in je izredno očarljiva.Srečno Kelhar

  • Gigii 17:29 16.februar 2012.

    ma kaj tale hepan dela? V reprezentacno daje igralce ki jih osebno pozna. Kelhar je že drugi igralec po Matiču ki je nepoznan in bo zaigral. in če se spomnite kako pizdarijo je matič naredo na tekmi za slovenijo?