Šport > Nogomet
1641 ogledov

"Slovenci ste res enkratni"

škotska navijači
Ljubljana se bo v teh dneh obarvala v modro-rdeče barve. Na obisku je približno 6000 škotskih navijačev, ki bodo v nedeljo stiskali pesti za svoje fante. Ti imajo za razliko od Slovencev realne možnosti za drugo mesto v skupini F in napredovanje v dodatne kvalifikacije za SP 2018.

Škotske navijače je težko zgrešiti. Oblečeni so v modre barve z odtenki rdeče, predvsem pa imajo na sebi nepogrešljive škotske kilte in baretke škotske vojske, okrašene z različnimi značkami z vseh koncev sveta. "Nogomet je zame življenje, škotska reprezentanca pa ponos in veselje," pravi 62-letni Bob in nadaljuje: "Tretjič sem v Sloveniji. Bil sem v Celju, ko smo zmagali 3:0 in v Kopru, ko je bilo 0:0. Ne zamudim niti ene tekme škotske reprezentance na tujem in pot v Slovenijo sem si rezerviral že pred enim letom."

Za štiri nočitve v stanovanju v centru Ljubljane ter prevoz z letalom prek Amsterdama je plačal dobrih 500 evrov. "Povem vam po pravici, tako lepega mesta, kot je Ljubljana, še nisem videl v življenju. Reka, grad, poceni pivo in lepa dekleta ... Kaj bi si lahko več želel," pravi Bob, ki je zaposlen v tamkajšnji bolnišnici in v zadnjih dvajsetih letih še ni izpustil gostovanja škotske reprezentance.

škotska navijači | Avtor: Profimedia Profimedia
"Smo skupina sedmih fantov, ki vedno potuje skupaj. Čeprav navijamo za različne škotske klube, jaz sem za Hearts, Jim je za Celtic, Jock pa za Rangers, smo bratje, ko navijamo za škotsko reprezentanco. Enako bi bilo, če bi ena od teh ekip igrala v ligi prvakov. Zagotavljam vam, da bi vsi navijali za isti klub. To je naša filozofija. Nogomet doživljamo kot igro oziroma šport, potovanja po različnih državah pa priložnost za spoznavanje drugačnih navad in ljudi. Slovenci ste res enkratni; vsi govorite angleško, ste prijazni, skupaj lahko spijemo pivo in se pogovarjamo o življenjskih problemih, se pravi nogometu in športu," pravi Bob, ki ga njegovi rojaki poznajo tudi kot Bob 10 minut do dvanajste, saj se mu je pri tej številki ustavila poceni ura, ki jo je pred 15 leti kupil v Bolgariji in ki jo kot spominek vedno nosi s seboj.

Izgrednike bodo lastnoročno odstranili

Jim je petindvajset let mlajši od Boba, je velik ljubitelj golfa in ragbija, ki sta nacionalna športa na Škotskem. "Čeprav živimo na istem otoku, smo popolno nasprotje angleških navijačev. Oni se ga napijejo, mi tudi, oni pojejo in plešejo, mi tudi, a mi nikoli ne bomo delali incidentov. Če bo en škotski navijač naredil izgred, vam obljubim, da ga bomo sami odstranili s stadiona, nato pa mu povedali še nekaj krepkih," pravi Jim in nato razkrije skrivnost kilta. "Punce rade preverijo, kaj nosimo spodaj. Če bi imel 'boksarce', bi se mi smejali do konca življenja."

škotska navijači | Avtor: Profimedia Profimedia

Kljub veliki želji po zabavi so škotski navijači prišli po zmago. "Vemo, da ste vi v izgubljenem položaju, mi pa moramo zmagati. Dodatne kvalifikacije, potem ko smo na svetovnem prvenstvu nazadnje igrali pred skoraj dvajsetimi leti, bi bile nagrada za škotsko ljudstvo. Drugo mesto v skupini bo Škotska proslavila v velikem slogu. Zelo bo veselo. Verjemite."

Poleg tega, da bodo škotski navijači v Sloveniji pustili kar nekaj evrov, so se izkazali tudi z dobrodelno potezo, ki je Slovenija v športu še ni bila deležna. Njeni dobrodelni fundaciji Tartan Army Children's Charity in Tartan Army Sunshine Appeal (Tartan Army je škotska navijaška skupina, poimenovana po vzorcu škotskih kiltov) sta prispevali sredstva slovenskim društvom in projektom. Ena je zbrala 5000 funtov za društvo Bravo za otroke in mladostnike s specifičnimi učnimi težavami, druga pa je 5000 evrov podarila projektu Botrstvo, ki poteka pod okriljem Vala 202.

Škotska navijači Za slovenske otroke Šport Škoti že donirali pet tisočakov, pet jih še bodo
Komentarjev 1
  • Janez_53 14:01 07.oktober 2017.

    Naj si ta članek preberejo slovenski cepci, ki mislijo, da nisi navijač, če ne polomiš nekaj stolov, povzročiš kakšen pretep, zakuriš nekaj bakelj in ob tem žališ vse, ki ne počnejo enako kot oni. Barbarske, zdraharske, podivjane in zapite maloumneže ...prikaži več v tujini precej bolj učinkovito onemogočajo kot pri nas.

Sorodne novice