Šport > Nogomet
522 ogledov

Slovenija še enkrat zapravila prednost

Slovenija - Severna Makedonija
1/11
Anže Petkovšek Kvalifikacijska tekma za EP 2020 med Slovenijo in Severno Makedonijo v Stožicah.
Slovenija je na drugi kvalifikacijski tekmi za EP 2020 gostila Makedonijo.

Slovenija je med tednom iztržila neodločen izid na prvem kvalifikacijskem obračunu v Izraelu, tokrat pa je gostila Makedonija. Slednja je kvalifikacije odprla z zmago proti Latviji. 

Matjaž Kek je na zelenico poslal enako prvo enajsterico kot proti Izraelu, ki si je prvo priložnost priigrala v osmi minuti. Po dolgi podaji se je Andraž Šporar, ta je v Haifi dosegel edini slovenski zadetek, otresel branilca in prišel sam pred gostujočega čuvaja mreže. A kot ni bil najboljši, vratar Stole Dimitrievski pa je strel ustavil z nogo. Končalo se je le s kotom za Slovenijo.

Makedonci so na vse načine poskušali ustaviti Josipa Iličića. Najprej si je rumeni karton zaradi grobega prekrška nad motorjem slovenske igre prislužil Visar Musliu v 16. minuti, le minuto kasneje pa je zvezdnika Atalante poskušal sprovocirati še Boban Nikolov. To mu je uspelo, ob Makedoncu je španski sodnik rumeni karton namreč pokazal tudi Iličiću. Makedonci so v prvih 20 minutah prejeli kar štiri kartone.

Slovenija zasluženo povedla

Slovenci so bili precej več pri žogi, a poti skozi zadnjo linijo gostov niso našli, Makedonija pa je poskušala groziti iz protinapadov. A nato je Kekova četa le udarila. Šporar je stekel za žogo po natančni podaji Iličića, jo dohitel na desni strani makedonskega šestnajsterca ter jo nato poslal pred gol. Okroglo usnje je preletelo obrambo gostov, na drugi vratnici pa je v šprintu pritekel Miha Zajc in natančno z glavo zadel za 1:0.

Slovenija - Severna Makedonija | Avtor: Anže Petkovšek Kvalifikacijska tekma za EP 2020 med Slovenijo in Severno Makedonijo v Stožicah. Anže Petkovšek

Makedonija je bila blizu izenačenja v 39. minuti, ko je Goran Pandev prišel do neoviranega strela v slovenskem kazenskem prostoru, a na srečo domačih poslal stel preko prečke. Musliu je minuto kasneje znova močno kresnil Iličića po nogah, a jo tokrat odnesel brez kazni. 

Zajc je imel še eno priložnost, po sprejeti žogi na približno sedmih metrih je mladi član turškega Fenerbahčeja poskusil s strelom iz kolena, vendar je bil Dimitrievski na pravem mestu. Slovenija je pritiskala, Makedonci so v zadnjem hipu preprečili strel Benjaminu Verbiču, nov strel Zajca po sijajnem prodoru Verbiča pa je končal v bloku. Zajc je imel sicer v še boljšem položaju na voljo Šporarja, a ga ni opazil.

Neučinkovitost bi bila lahko hitro kaznovana. V 45. minuti je po podaji skozi slovensko obrambo sam pred Jana Oblaka prišel Enes Bardhi, vendar tudi on meril previsoko.

Zlahka zapravljena prednost

A član Levanteja se je odkupil na začetju drugega polčasa. Petar Stojanović je na desni stani obrambe izgubil dvoboj z Egzijanom Alioskim, ta je nato podal v šestnajsterec, kjer je žogo poskušal odbiti Rene Krhin, a je ta srečno prišla do Bardhija, ki jo jo je s prve poslal za hrbet Oblaka za 1:1.

Slovenija je imela izjemno priložnost za novo vodstvo. Po hitrem protinapadu je Verbič našel Šporarja, ta se je nekoliko z desne strani znova odločil za podajo Zajcu, ki je znova pritekel pred vrata gostov, streljal z glavo, a je pri tem zadel nasprotnika in okroglo usnje se je nesrečno za Slovenijo odbilo mimo želenega cilja. V 59. minuti je znova samostojno akcijo izvedel Verbič, se prebil v šestnajsterec, nato pa v padcu močno in nenatančno udaril proti golu. 

Slovenija - Severna Makedonija | Avtor: Anže Petkovšek Kvalifikacijska tekma za EP 2020 med Slovenijo in Severno Makedonijo v Stožicah. Anže Petkovšek

V 70. minuti je znova mojstrsko podajal Iličić, Jasmin Kurtić pa je bil le za las prekratek pred golom. Robert Berić je nato v napadu zamenjal Šporarja. V 77. minuti se je izkazal Oblak po strelu Elifa Elmasa, ki je močno udaril, a naravnost v slovenskega vratarja. Pet minut kasneje je Kurtić z natančno podajo v petercu našel Berića, ki pa v sendviču dveh branilcev ni uspel priti do pravg strela, makedonski vratar je zlahka pobral žogo.

Slovenci so pritiskali, Makedonci pa so igro vse bolj prekinjali z bolj ali manj namišljenimi poškodbami. Pravih možnosti za preobrat ni bilo, po nekaj slovenskih strelih z glavo, ki niso bili pretirano nevarni, je sledil remi. Slovenija je imela 61 odstotkov časa žogo v svoji posesti, sprožila je 14 strlov, od tega šest na gol tekmeca. Makedonci so zbrali osem poizkusov, le dva na vrata Slovenije.

"Imeli smo kar nekaj priložnosti, bili smo nevarni za gol. Tudi sam sem dvakrat malce slabše reagiral. Ampak po igri je šlo za pozitivni predstavi. Moramo še naprej delati in tudi zmage bodo še prišle," je za nacionalno televizijo po tekmi dejal Zajc, selektor Kek pa je menil: "To je manj od pričakovanega, a realen odraz tega, kar se je dogajalo. Želja pa je bila prisotna, enkrat se bo to pokazalo."

Kvalifikacije EP 2020, skupina G:

Slovenija : Makedonija   1:1 (1:0)
Zajc 34.; Bardhi 47.

Lestvica: 
1. Poljska 6
2. Izrael 4
3. Severna Makedonija 4
4. Slovenija 4
5. Avstrija 0
6. Latvija 0

Komentarjev 1
  • jaki 08:10 25.marec 2019.

    Takim kekcem tud Guardiola ne more pomagat...