Šport > Nogomet
67 ogledov

Slovenija brez Eura

Slovenija, Ukrajina
1/21
Anže Petkovšek
Slovenska nogometna reprezentanca se je še drugič pomerila z Ukrajino za preboj na evropsko prvenstvo, ki bo naslednje leto v Franciji. Hitro je povedla, a gostov do konca tekme ni uspela zlomiti. Po hitrem protinapadu so ti celo izenačili za končnih 1:1.

Slovenska izbrana vrsta je v soboto doživela neprijeten poraz v Lvovu, Ukrajina je slavila z 2:0. V prvem polčasu je za Ukrajince zadel Andrej Jarmolenko, v drugem pa je zmago potrdil Jevgen Seleznjov. Ta bi lahko sogostiteljici zadnjega evropskega prvenstva priigral tudi višjo prednost, saj je zapravil še dve lepi priložnosti. Ob njegovem strelu z glavo se je izkazal Samir Handanović, enkrat pa je ukrajinskega napadalca zaustavila tudi vratnica.

Slovenski reprezentantje so pred povratnim dvobojem zatrjevali, da jih čaka težka naloga, a še vedno verjamejo v preboj na Euro. Ukrajina v dodatnih kvalifikacijah doslej še ni bila uspešna, pred dvema letoma pa je zapravila tudi prednost dveh golov s prvega dvoboja. V drugo jih je Francija namreč premagala s 3:0.

V prvo postavo Slovenije je tokrat selektor Srečko Katanec uvrstil Nejca Pečnika in Romana Bezjaka, iz prve enajsterice sta izpadla Josip Iličić in Jasmin Kurtić.

Tekma se je začela zelo agresivno, slovenski kapetan Boštjan Cesar je že v prvi minuti dobil rumeni karton zaradi udarca s komolcem. Jevgen Konopljanka je nato nevarno sprožil s prostega strela, a se je Handanović vrgel v svojo desno in strel zaustavil. Največji ukrajinski zvezdnik je nato tudi sam kmalu prejel rumeno opozorilo zaradi prekrška.

Že v 11. minuti pa je Slovenija dosegla zadetek. Po predložku s prostega strela je do žoge tik pred golom prišel Milivoje Novaković, njegov strel je Andrij Pjatov še odbil, a je okroglo usnje z glavo v mrežo poslal Cesar.

Kasneje je Jarmolenko le za las zamudil na žogo, ki so jo Ukrajinci poslali v peterec slovenskega kazenskega prostora. V 28. minuti je Kevin Kampl slabo podajal, Ukrajinci pa so krenili v hiter napad, ki ga je zaključil Konopljanka, a se je znova izkazal Handanović.

V 35. minuti je Valter Birsa z novega prostega strela našel Pečnika, ki pa je slabo zadel žogo z glavo. Isti igralec je poskušal tudi sedem minut kasneje. Udaril je z leve strani zunaj kazenskega prostora, Pjatov pa je žogo odbil. V zadnjih minutah prvega polčasa so Slovenci z agresivno igro stisnili goste na njihovi polovici, a pravega zaključka ni bilo. Ob odhodu na odmor je slovenske reprezentante pozdravil bučen aplavz.

V 50. minuti je Handanović dobil še en dvoboj s Konopljanko. ta je tokrat z leve stekel proti sredini in z 18 metrov nevarno streljal, a tudi tokrat je bil slovenski vratar na pravem mestu. V naslednjih minutah so manjšo premoč na zelenici imeli gostje, pravih priložnosti pa ni bilo na obeh straneh. Sarma se je moral znova izkazati v 71. in 72. minuti, v 73. minuti pa je Jaroslav Rakitski z dobrega položaja sprožil preko vrat.

Nato pa je imel izjemno priložnost za 2:0 Cesar. Slovenski kapetan je bil po kotu povsem sam na drugi vratnici, dobro naciljal, a je zadetek s skrajnimi močmi preprečil Pjatov, ki je žogo poslal v nov kot. V 81. minuti je ukrajinski vratar zaustavil tudi strel z glavo Reneja Krhina, tekma pa je bila nato za krajši čas prekinjena zaradi nekaj bakel, ki so priletele na zelenico.

V 84. minuti je v kazenskem prostoru Ukrajine do žoge prišel rezervist Zlatan Ljubijankić, a so njegov strel blokirali. Slovenci so vse moči usmerili v napad, v sodnikovem podaljšku pa si je rdeči karton prislužil Mišo Brečko, ki je namerno pokosil Konopljanko, ko je ta krenil v protinapad, odpiralo pa se mu je veliko prostora.

kvalifikacije | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
A v zadnjih trenutkih dvoboja so Ukrajinci le uspeli zadeti. Po izbiti žogi gostov je zadaj ostal le Kampl, ki pa mu je spodrsnilo, kar trije ukrajinski nogometaši pa so sami stekli proti Handanoviću in Jarmolenku ni bilo težko zadeti za 1:1.

"Hvaležni smo za takšno podporo. Škoda, da nismo tako igrali že na prvi tekmi. Danes smo bili borbeni in pogumni, a je bilo vse skupaj žal prepozno," je takoj po tekmi dejal vidno razočarani Krhin, Bezjak pa je povedal: "V bistvu smo bili do konca v igri, imeli še nekaj priložnosti, ampak usoda je hotela, da gre Ukrajina v Francijo. Žal se ni izšlo."

Dodatne kvalifikacije, druga tekma:

Slovenija : Ukrajina  1:1 (1:0)
Cesar 11., Jarmolenko 97.

Komentarjev 4
  • macko 10:21 18.november 2015.

    ne sabotirajo tekme, temveč državo..

  • macko 10:20 18.november 2015.

    a aj, zdej je pa katanc taktik ? branjevc, pa ja.

  • vladek 07:31 18.november 2015.

    Če v repki igrajo taki kot so škrti Kampl ,štorasti Novaković,Ne pomaga nobena Katančeva taktika