Šport > Nogomet
407 ogledov

Slovenija proti Rusiji za največji uspeh

futsal SLO-ITA Saša Despot
"Težko bo zadržati agresivnost s prvih tekem," pred četrtfinalom pravi slovenski selektor.

Slovenska futsalska reprezentanca si je s sobotno zmago nad Italijo (2:1) zagotovila nastop v četrtfinalu evropskega prvenstva v Ljubljani in s tem izenačila svoj največji uspeh na prvenstvih stare celine. V ponedeljek ob 21. uri jo v boju za polfinale čaka favorizirana Rusija, ki brani naslov podprvaka.

Izbranci Andreja Dobovičnika so na prvenstvu v Stožicah dvakrat igrali pred polno dvorano oziroma pred več kot 10.000 gledalci. Najprej so v uvodni tekmi igrali neodločeno 2:2 s Srbijo, sinoči pa so na navdušenje ljubiteljev tega športa v Sloveniji premagali Italijo. Za razliko od leta 2014, ko so Italijane Slovenci premagali v prvi tekmi, pozneje pa so "azzurri" postali evropski prvaki, je tokrat italijanski poraz pomenil njihovo slovo od Ljubljane in prvenstva.

Slovenski reprezentanti so tako svoj zbir na prvenstvih Evrope obogatili s skupno drugo zmago in prvim neodločenim izidom. S tretjo zmago pa bi se prvič v zgodovini prebili v polfinale tovrstnih turnirjev. A nasproti jim bo stal v futsalskem svetu cenjen tekmec iz Rusije, ki ima v svojih vrstah ob kakovostnih ruskih igralcih tudi bogat brazilski pridih v obliki izkušenih Ederja Lime, Robinha in Romula.

futsal SLO-ITA | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Za nameček niti zgodovina medsebojnih tekem ne govori v prid Slovenije. Ta je na devetih dosedanjih tekmah zbrala en neodločen izid, kar osemkrat pa je bila poražena. Nazadnje sta se ekipi srečali leta 2012, ko so Slovenci v Velenju in Litji izgubili z 1:2 oziroma 1:3. Na evropskih prvenstvih pa sta se ekipi nazadnje merili leta 2010 na Madžarskem, ko so Rusi zmagali s 5:1. Tudi stavnice vlogo velikega favorita namenjajo Rusom, sicer evropskim prvakom leta 1999.

A v slovenskem taboru se ne predajajo vnaprej, posebej ob dejstvu, da bo v Stožicah znova vroče vzdušje. "Zdaj, ko smo začeli, ne bomo kar končali. Zdaj gremo do konca," je po tekmi z Italijo v šaljivem tonu povedal Dobovičnik in resneje nadaljeval: "Že pred prvenstvom smo vedeli, da če napredujemo iz skupine, potem naletimo na nekoga še močnejšega."

Prenose vseh tekem evropskega prvenstva v futsalu si lahko ogledate na programih SportKluba (SK).

Rusija na dveh tekmah na tem EP proti Poljski (1:1) in Kazahstanu (1:1) ni navdušila. A to za Dobovičnika ni presenetljivo. "Dva remija Rusije nista presenečenje. Lažje pa bodo oni stopnjevali formo kot mi. V ruski ekipi so rezerve veliko večje kot v naši. Za nas pa je najbolj pomembno, da ohladimo glave, kar je težko po takšnem uspehu. V dveh dneh se moramo pripraviti. Težko bo zadržati agresivnost s prvih tekem, mogoče bo treba res več rotirati," pravi Dobovičnik.

Ruski selektor Sergej Skorovič doslej z igro svojih izbrancev ni bil najbolj zadovoljen, posebej ga je motila realizacija in igra ob prekinitvah. Tako tudi njega čaka nekaj dela, da ekipo pripravi za nov pohod proti vrhu evropskega futsala. Ne nazadnje je Rusija igrala kar v šestih finalih evropskih prvenstev, tudi na zadnjih treh, zmagala pa "le" leta 1999.

futsal SLO-ITA | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Na EP v Ljubljani je poleg para Slovenija - Rusija znan še en četrtfinalni obračun, to bo Srbija - Kazahstan. V skupinah C in D pa bodo odločitve padle danes. V skupini C bosta Portugalska in Ukrajina igrali le za prvo mesto v skupini, saj je Romunija že izpadla, v skupini D pa je v četrtfinalu že Azerbajdžan, za mesto med osmerico najboljših pa se potegujejo še branilci naslova Španci. Francozi pa so s porazom in neodločenim izidom zelo verjetno že končali prvenstvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice