Šport > Nogomet
202 ogledov

"Slovenska" kluba uspešna

Jan Oblak Epa
Do prednosti na prvih četrtfinalnih tekmah so prišli Atletico Madrid, Leipzig, Lazio in Arsenal.

Nogometaši so odigrali prve tekme četrtfinala evropske lige. Kluba Slovencev sta bila uspešna, Atletico Madrid Jana Oblaka je doma z 2:0 premagal Sporting iz Lizbone, Leipzig Kevina Kampla pa je bil prav tako z 1:0 boljši od Olympiquea Marseilla. Oblak je branil vso tekmo, Kampl pa je v igro vstopil v 70. minuti. Visoko zmago je zabeležil Arsenal, v Londonu je s 4:1 premagal moskovski CSKA, Lazio pa je s 4:2 ugnal Salzburg.

Atletico je do vodstva prišel že v prvem napadu. Po hudi napaki gostujoče obrambe je Antoine Griezmann podal do Kokeja, ta je sam prišel pred vratarja Ruia Patricia in ga premagal v 22 sekundi dvoboja. Po golu je pobudo prevzel Atletico, a resnejših priložnosti ni imel, Oblak je moral le enkrat resneje posredovati.

jan oblak Vratar Šport Po Oblaka z vsoto, ki jo je težko zavrniti

Na drugi strani so ob koncu polčasa Španci izkoristili tudi svojo drugo priložnost, spet so izkoristili še eno hudo napako Sportingove obrambe, to je uspelo Griezmannu. Tokrat je slabo posredoval nekdanji branilec Barcelone Jérémy Mathieu, okroglo usnje se je od njega odbilo do njegovega rojaka, ki je mirno zadel za 2:0. Portugalci so napake delali tudi v drugem delu, Madridčani so imeli še nekaj priložnosti, najlepšo je zapravil Diego Costa. Svoje priložnosti so imeli tudi gosti, Oblak se je moral dvakrat izkazati, tudi v zadnjih minutah tekme, ko je uspel zaustaviti močan strel Bryana Ruiza, po odboju pa je žogo visoko preko gola poslal rezervist Fredy Montero.

Nemci zadeli ob koncu polčasa

Tekmo v Leipzigu je odločil nemški reprezentant Timo Werner, v polno je zadel v zadnji minuti prvega dela. Marseille je imel sicer v prvem polčasu celo lepše priložnosti, čeprav je domača ekipa prevladovala in pritiskala na gol gostov. Bouna Sarr je tako celo zatresel prečko, nevaren poizkus Kostasa Mitroglouja pa je zaustavil vratar Péter Gulácsi. Nato pa so udarili domači. Emil Forsberg je s podajo našel Wernerja, ta pa je nekaj sekund pred odmorom poskrbel za vodstvo domačih. To je bil sicer edini strel nemške ekipe v okvir gola na celotni tekmi. 

Poslastica v Londonu

Najbolj so uživali gledalci v Londonu. Posebno to velja za prvi del, v katerem je padlo vseh pet zadetkov, ob tem pa je bilo še veliko priložnosti. Blestel je domači trio Aaron Ramsey, Alexandre Lacazette in Mesut Özil. Prva dva sta dosegla po dva gola, nemški reprezentant pa je trikrat asistiral za gol in tudi izboril enajstmetrovko.

Aaron Ramsey | Avtor: Epa Epa
Ramsey se je v prvih desetih minutah dvakrat vpisal med strelce, a so mu prvi zadetek razveljavili zaradi prepovedanega položaja. V drugo je z desne strani preko kazenskega prostora poslal Hector Bellerin, Valižan pa je neoviran udaril s prve in premagal nemočnega Igorja Akinfejeva. Gostje so izenačili v 15. minuti, ko je Aleksander Golovin natančno izvedel prosti strel preko živega zidu in zadel zgornji desni kot.

A to ni bil najlepši zadetek, po enajstmetrovki, ki jo je izkoristil Lacazette za 2:1, je za mojstrovino poskrbel Ramsey. Ta je vtekel v šestnajsterec tekmeca, sprejel podajo Özila in s peto lobal ruskega vratarja, ki je stekel proti njemu. 

Ob koncu prvega polčasa je Özil prodrl po levi, podal povratno žogo na 12 metrov, kjer jo je ustavil Lacazette in z drugim dotikom streljal v spodnji levi kot za 4:1. CSKA v prvem polčasu niti ni igral slabo, tako kot Arsenal si je ustvaril še nekaj lepih priložnosti, a Rusi niso uspeli zadeti. Topničarji so bili v drugem polčasu celo bolj suvereni, vendar v množici izjemnih 'šans' niso več našli poti do mreže. Najbližje zadetku je bil še enkrat Ramsey, ki je s 15 metrov zatresel vratnico.

Pol ducata zadetkov

Še gol več kot v Londonu je padel v Rimu, kjer je Lazio Salzburg premagal s 4:2. Senad Lulić je v osmi minuti Lazio povedel v vodstvo, v zadnji minuti prvega dela je iz enajstmetrovke izenačil Valon Berisha. Drugi gol za Lazio je v 49. minuti dosegel Marco Parolo, Takumi Minamino je v 71. minuti še enkrat izenačil. Toda veselje Avstrijcev je bilo kratko, že tri minute pozneje je Felipe Anderson dosegel gol za 3:2, do konca tekme pa je bil uspešen še Ciro Immobile.

Povratne tekme bodo naslednji četrtek.

Evropska liga, četrfinale, prve tekme:

Arsenal : CSKA  4:1 (4:1)
Ramsey 9., 28., Lacazette 23./11-m, 35.; Golovin 15.

Atletico Madrid : Sporting  2:0 (2:0)
Koke 1., Griezmann 40.

RB Leipzig : Marseille  1:0 (1:0)
Werner 45.

Lazio : Salzburg  4:2 (1:1)
Lulić 8., Parolo 49., Anderson 74., Immobile 77.; Berisha 30./11-m, Minamino 71.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.