Šport > Nogomet
25 ogledov

Šok sezone: zadnji QPR boljši od Chelseaja

Wright Phillips Derry Taarabt Chelsea Queens Park Rangers QPR Premier League Ang
1/35
EPA
Zadnja ekipa angleške Premier League, Queens Park Rangers, je v 21. kolu pripravila veliko presenečenje in na Stamford Bridgeu presenetila Chelsea (1:0). Edini gol je zabil njihov nekdanji član Shaun Wright-Phillips. Liverpool je prihod Daniela Sturridgea začinil z zmago nad Sunderlandom (3:0). Že v torek sta zmagi dosegla oba Manchestra.

Gledalcem je dih na obračunu med bližnjimi sosedi iz zahodnega Londona, Chelseajem in Queens Park Rangers, zastal že po nekaj minutah. Ne zaradi kakšne res lepe priložnosti, temveč zaradi divjega starta Marka Marina, ki je v rahlo premešani postavi začel tekmo v postavi evropskih prvakov.

Nemški reprezentant srbskih korenin je že v četrti minuti s podplatom ostro naletel na golen gostujočega vezista Stéphana Mbie, sodnik Lee Mason pa mu je po dolgem odlašanju pokazal zgolj rumeni karton. Kako obupen je bil prvi polčas na Stamford Bridgeu pove dejstvo, da je bil Marinov prekršek daleč najbolj zanimiv dogodek prvih 40 minut.

V zaključku polčasa se je moral gostujoči vratar Júlio César le malce razmigati - po preusmerjenem strelu rojaka Oscarja je žogo uspel izbiti z golove črte, odbitek pa je visoko čez gol poslal Victor Moses. Césarjev kolega na drugi strani Ross Turnbull (Petr Čech ni igral zaradi poškodbe) je bil povsem brez dela.

Modri zbujeni šele v drugem polčasu

Chelsea je veliko bolje začel nadaljevanje, predvsem Marin pa se je očitno le umiril in po lepi akciji idealno zaposlil Mosesa pred vrati, a je angleški napadalec z nekaj metrov zgrešil celo žogo in tudi cela vrata. Za las čez gol je po kotu v 52. minuti streljal še Branislav Ivanović.

Torres Chelsea Queens Park Rangers QPR Premier League Anglija liga prvenstvo | Avtor: EPA EPA
Modri so v priložnosti začeli prihajati v vsaki akciji in tako je César s hitrim izletom ustavil še strel Fernanda Torresa iz neposredne bližine. Medtem, ko je na klopi trener Rafael Benítez še vedno držal rojaka Juana Mato, je po uri igre v iskanju vodilnega gola v igro poslal Edena Hazarda.

Le nekaj sekund kasneje se je sam pred vratarjem Turnbullom prvič v večeru znašel Jamie Mackie, a ga je s startom v zadnji stotinki pred strelom ustavil Gary Cahill. Mrežo je v 66. minuti le uspel načeti Frank Lampard, a je bil gol Chelseajevega kapetana ni obveljal zaradi milimetrskega prepovedanega položaja.

Wright-Phillips razžalostil svoje "bivše"

Benitez je dobrih 15 minut pred koncem v igro poslal še Juana Mato, toda namesto pričakovanega gola v mreži QPR so na drugi strani šokantno povedli gostje - po podaji iz kota je žoga na robu kazenskega prostora prišla do Shauna Wrighta-Phillipsa, nekdanji član Chelseaja pa je z natančnim strelom zadel za presenetljivo vodstvo.

Chelsea se je izenačenju približal v zadnji minuti rednega dela, ko je Ivanović po podaji Mate z glavo meril za las previsoko. To je bilo tudi vse, kar si je v zadnjih napadih uspel pripraviti Chelsea, ekipa Harryja Redknappa pa je zdržala za veliko zmago, ki pa ni bila dovolj za dvig z zadnjega mesta.

Kdo potrebuje Sturridgea, ko imaš Suáreza?

Luís Suárez je na dan, ko je njegov Liverpool v podobi angleškega reprezentanta Daniela Sturridgea končno pripeljal tako potrebno okrepitev v napadu, nadaljeval s svojo izjemno strelsko formo in še drugič zapored zabil dva gola - tokrat za zmago nad Sunderlandom.

Urugvajski reprezentant je na 19 tekmah Premier League v letošnji sezoni tako zabil že 15 golov. Zadnji, ki se je lahko pohvalil s tovrstnim izkupičkom, je bil v sezoni 2009/10 Fernando Torres, ki je z 18 zadetki Liverpool takrat močno približal naslovu prvaka.

Raheem Sterling je z lepim lobom vratarja Simona Mignoleta zadel za vodstvo na Anfieldu v 19. minuti, ki je na koncu pomenilo tudi zanesljivo domačo zmago. V lanski sezoni je bilo slednjih precej premalo - v celotnem letu 2012 le šest, Redsi pa so 2013 začeli povsem drugače. Sturridge je po okrog 14,7 milijona evrov vrednem prestopu iz Chelseaja tekmo spremljal s tribune.

Svetniki ustavili topničarje

Arsenal je iztržil le točko na gostovanju pri vse bolj razpoloženem Southamptonu. Ta je bil večji del tekme celo nevarnejši in bil tako bližje trem točkam. Theo Walcott, ki z nepodpisom pogodbe še vedno drži v šahu Arsèna Wengerja, je znova začel v konici napada, a tokrat ni imel svojega dne.

Van Persie Wigan Athletic Manchester United Premier League Anglija liga prvenstv | Avtor: EPA EPA
Blesteli niso niti ostali nogometaši iz Londona, po slabem vračanju žoge Lukasa Podolskega, slabem izbijanju Bacaryja Sagnaja in pravi komediji zmešnjav v kazenskem prostoru pa je domače v vodstvo popeljal Gastón Ramírez v 34. minuti.

Topničarji so izenačili sedem minut kasneje. Walcott je nevarno podal pred vrata svetnikov, Guilherme do Prado pa je žogo nerodno zadel in jo poslal v lastna vrata. V drugem polčasu se mreži nista več zatresli.

Najboljši zanesljivo

Vodilni Manchester United je v gosteh rutinirano premagal Wigan. Poškodbo Wayna Rooneyja je odlično izkoristil Javier Hernández, ki se je dvakrat vpisal med strelce, po enkrat v vsakem polčasu. Z povsem enakim izkupičkom se lahko pohvali tudi Robin van Persie.

Tudi City ni imel težav. Tokrat je doma s 3:0 odpravil eno izmed boljših obrambnih moštev lige. Mrežo Stoke Cityja je ob koncu prvega polčasa načel Pablo Zabaleta, v drugem delu igre pa sta vse dvome o zmagovalcu razblinila Edin Džeko in Sergio Agüero, ki je zadel iz enajstmetrovke.

Z zmago s 3:1 proti Readingu je na tretje mesto zdaj skočil Tottenham. Ta ima točko več od Chelseaja, ki pa je do zdaj odigral kar dve tekmi manj. Gostje so sicer povedli na samem začetku tekme po zadetku Pavla Pogrebnjaka, a so nato zabijali le še domači.

Že v deveti minuti je zadel branilec Michael Dawson, v uvodnih minutah je bil uspešen Emmanuel Adebayor, piko na i pa je v 79. minuti postavil rezervist Clint Dempsey.

Fulham je zaustavil nalet West Bromwich Albiona. Ta si je v lovu na Evropo privoščil neljub spodrsljaj, Londončani pa so prišli šele do prve zmage na zadnjih petih tekmah. Nič kaj veseli niso bili po točki proti v zadnjem času obupni Aston Villi tudi nogometaši Swanseaja. Valižani so se celo izvlekli v 94. minuti, ko je zadel Danny Graham.

Angleška liga, 21. kolo:

West Bromwich Albion : Fulham 1:2 (0:1)
Lukaku (49); Berbatov (39), Kačaniklić (58)

Manchester City : Stoke City 3:0 (1:0)
Zabaleta (43), Džeko (56), Agüero (74/11-m)

Swansea City : Aston Villa 2:2 (1:1)
Routledge (9), Graham (94); Weimann (44), Benteke (84/11-m)

Tottenham Hotspur : Reading 3:1 (1:1)
Dawson (9), Adebayor (51), Dempsey (79); Pogebnjak (4)

West Ham United : Norwich City 2:1 (2:0)
Noble (3/11-m), O'Brien (26); Martin (89)

Wigan Athletic : Manchester United 0:4 (0:2)
Hernández (35, 64), Van Persie (43, 88)

Southampton : Arsenal 1:1 (1:1)
Ramírez (34); Do Prado (41/a.g.)

Chelsea : Queens Park Rangers 0:1 (0:0)
Wright-Phillips (78)

Liverpool : Sunderland 3:0 (2:0)
Sterling (19), Suárez (26, 53)

Newcastle United : Everton 1:2 (1:1)
Cissé (2); Baines (43), Anichebe (60)
Vučkić (Newcastle) je poškodovan.

Komentarjev 2
  • McClain 23:27 02.januar 2013.

    Chelsea je ves krompir za naslednjih 5 let pospravil ze lani z Barco, tako da bodo zdaj taksnile porazi bolj redno na tapeti.

  • JackD 23:01 02.januar 2013.

    no. milimetrskega ofsidea ni. je centimetrski. In Liverpoolu so danes sodniki razveljavili 2 zadetka zaradi takega.