Šport > Nogomet
141 ogledov

Šok v Mariboru, Olimpija pred naslovom!

nogomet
1/24
Saša Despot
V 34. kolu Prve lige je Olimpija slavila v Celju (1:3), Maribor pa je doma šokantno klonil proti Rudarju z golom v 95. minuti (2:3).

Ljubljanska Olimpija je z zmago v Celju (1:3) storila velik korak h vrnitvi državnega naslova v prestolnico. Maribor je namreč doma nepričakovano izgubil proti velenjskemu Rudarju (2:3) in sedaj na vrhu lestvice za "zmaji" zaostaja za tri točke.

Ob boljšem medsebojnem izkupičku bo za naslov Olimpije dovolj le ena zmaga zeleno-belih na preostalih dveh tekmah (Rudar v gosteh, Krka doma). 

Zmaji zavzeli areno Petrol 

Na Areni Petrol, kjer je Olimpija jeseni visoko slavila (0:4), zeleno-beli niso mogli računati na kaznovana Matica Finka in Ricarda Alvesa, medtem ko so bili "grofi" neporaženi na zadnjih petih prvenstvenih tekmah.

Srečanje se je za Olimpijo začelo idealno, saj je Kenan Bajrić že v tretji minuti po podaji Blessinga Elekeja zadel za vodstvo. Celjani so skušali hitro odgovoriti, toda poskusa Lovreja Čirjaka in Erica de Souze nista bila dovolj natančna, da bi prevarala Nejca Vidmarja. V 18. minuti so bili "zmaji" blizu podvojitve prednosti, Aris Zarifović je z glavo oplazil prečko. Dve minuti kasneje je vendarle bilo 0:2. Miroslav Radović je prišel do strela z roba kazenskega prostora in zadel vratnico, odbito žogo je v prazno mrežo potisnil Miha Zajc

Le minuto kasneje je Vidmar krenil na celjski predložek, a ni prišel do žoge, od Čirjaka pa se je odbila v gol za 1:2. Do konca prvega polčasa smo spremljali enakovredno igro, v kateri so imeli žogo malce več v svoji posesti gostje, najlepša priložnost pa je pripadla domačim, ko je Blaž Vrhovec volej s 16 metrov poslal mimo vrat.

Drugi polčas se je začel enako kot prvi - z golom Olimpije. Denis Klinar je z desne podal v sredino proti Elekeju, ta je odložil žogo za Roka Kronavetra, ki jo je z nizkim strelom spravil za hrbet Matica Kotnika. Celjski vratar je posredoval slabo, strel bi moral ubraniti, a se mu je žoga izmuznila med rokama. Kotnik se je nato odkupil z ubranjenim strelom z noge Zajca z 20 metrov.

V 63. minuti je bilo Celje blizu znižanja. Sprva je Vidmar odlično ubranil strel Čirjaka, nato pa še odbito žogo Marka Pajača, slednjega je ustavil z glavo in nato obležal. V 70. minuti je bil blizu gola še Matej Podlogar, z glavo je streljal malce mimo daljše vratnice ljubljanskega gola.

Olimpija bi tekmo lahko odločila v 74. minuti, ko je Bajrić preveč okleval pri strelu, nato pa ga je s tveganim posredovanjem ustavil Žiga Kous. Četa Rodolfa Vanolija je do konca brez večjih težav zadržala zmago.

Črnčič in Tolimir Ljudski vrt zavila v črno

večni derbi | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Pri Mariboru je proti Rudarju zaradi kartonov manjkal Željko Filipović, na drugi strani iz enakega razloga ni bilo Senada Jahića. Velenjčani so dan red tekmo ostali brez trenerja, Jernej Javornik je odstopil iz osebnih razlogov. Ekipo je začasno prevzel dosedanji pomočnik Ramiz Smajlović.

Vijoličasti so na začetku pritisnili in si pripravili dve priložnosti: strel Denisa Šmeja je Matej Radan odbil, Sintayehu Sallalich pa je zgrešil vrata po podaji Marka Jankovića. Šme je imel kmalu še eno obetavno situacijo, a ni izkoristil napake vratarja ob predložku. Po 20 minutah je pritisk Maribora popustil, čeprav so Štajerci še naprej dominirali na zelenici.

Za goste sta z razdalje poskusila zgolj Mario Babić in Stjepan Babić, oba udarca je Jasmin Handanović zlahka ubranil. Maribor je zapretil prek prostega strela Dareta Vršiča, v 45. minuti pa so vijoličasti zasluženo povedli, čeprav jim je pri tem izdatno pomagal velenjski vratar Radan (od leta 2009 do 2013 branil za MB). Ta je izpustil čisto žogo po nenatančni podaji Vršiča in Sallalichu omogočil, da je zabil v prazno mrežo.

Rudar je na začetku nadaljevanja nevarno zapretil, a Mario Babić iz ugodnega položaja ni zadel okvirja vrat. Na drugi strani bi prednost lahko podvojil Milivoje Novaković, krenil je sam proti Radanu, toda streljal mimo gola. V 63. minuti je na levi preigraval Sallalich in zadel zunanji del mreže.

Zapravljeno se je Mariboru maščevalo v 66. minuti. S kota je podal Stjepan Babić, Handanović ni prišel do žoge, z glavo pa je zabil kapetan Ivan Knezović

Maribor je krenil po izenačenje in prvi je z razdalje poskusil Marwan Kabha, nato je s prebojem desnega boka gostov poskusil še Sallalich, a brez konkretnega zaključka. Zato pa so vijoličasti zabili v 78. minuti. Spet je po levi potegnil Sallalich, podal do Mitje Vilerja, po predložku Primorca pa je bil pred vrati najspretnejši Jean-Philippe Mendy.

Toda hitro je sledil še en šok za domače občinstvo. Rezervist Mitja Lotrič je z desne našel Leona Črnčiča, nekdanji član Aluminija in Leicester Cityja pa je z izjemnim volejem prinesel še drugo izenačenje - 2:2.

Sledil je obupan pritisk Štajercev. Sallalich je še enkrat poskusil z leve, tokrat je bil Radan dobro postavljen.

V petminutnem sodnikovem dodatku pa so "vijolice" dobile še en, morda za letošnje prvenstvo usodni udarec. Lotrič je ušel v protinapadu, Handanović je prepozno zapustil vrata, Prekmurec ga je obšel, nato pa si nameščal strel in zadel blok, odbito žogo pa je v mrežo pospremil Nikola Tolimir in "knapom" zagotovil obstanek, Olimpijo pa pripeljal na prag naslova..

Prva liga TS, 34. kolo:

Celje - Olimpija Ljubljana 1:3 (1:2)
Čirjak 21.; Bajrić 3., Zajc 20., Kronaveter 47.

Maribor - Rudar Velenje 2:3 (1:0)
Sallalich 45., Mendy 78.; Knezović 66., Črnčič 84., Tolimir 95.

Krško - Gorica 0:2 (0:1)
Kotnik 11., Nunić 85.

Luka Koper - Krka 2:3 (1:1)
Datković 45., Jurina 57.; Majcen 29., 51., Boccaccini 77.

Domžale - Zavrč 0:0 (0:0)

Komentarjev 10
  • Žurnalček 01:50 12.maj 2016.

    Ja, na derbiju je premagal Olimpijo Skomina z 2:1 zanj. Všeč mi je pa ta nihova 94 minuta , ker je v LJ gol padel tudi v 93min.

  • kontrahan 21:29 11.maj 2016.

    A ni sodil Maribor-Rudar Velenje gospod Skomina. A ni, zato je MB zgubil he he he

  • MihaMB 20:26 11.maj 2016.

    Sramota kako igramo, sramota kako smo vodeni. Me prav zanima, če se Zahotu kaj kolca po Jurčiču. Sicer pa, Olimpija si je zaslužila naslov. Veliko sreče jim želim v kvalifikacijah za LP.