Šport > Nogomet
1614 ogledov

Preobrat Slovenije, za zmago poskrbel debitant

Benjamin Šeško Profimedia
Slovenska nogometna reprezentanca je kvalifikacije za evropsko prvenstvo odprla v Kazahstanu. Po preobratu je slavila z 2:1.

Slovenska izbrana vrsta je na začetku kvalifikacij gostovala v Kazahstanu, pri tem so se nogometaši srečali z zanje nenavadnimi pogoji - na umetni travi in povsem pokritem stadionu. 

Po prekršku nad Benjaminom Verbičom je četa Matjaža Keka do nevarnega strela prišla že v drugi minuti, ko je s prostega strela sprožil Jure Balkovec, a se je izkazal domači vratar. Takoj zatem so imeli priložnost domači, saj se je na sredini igrišča brez kontakta s tekmecem poškodoval Miha Blažič, Kazahstanci so to skušali izkoristiti, a je Jaka Bijol preprečil nevarnejši strel. Že v peti minuti je Blažiča na zelenici nadomestil David Brekalo.

V 14. minuti je imela Slovenija nov prosti strel, Adam Gnezda Čerin je poslal visoko podajo v šestnajsterec domačih, kjer je bil najvišji Bijol, žoga je prišla do Žana Celarja, ki pa je ob strelu zadel domačega branilca. Kmalu zatem se je Benjamin Šeško z lepo potezo, okroglo usnje mu je poslal med nogama, otresel svojega čuvaja, nekoliko po levi stekel proti vratom in podal pred gol, kjer pa je bil za kakšen korak ali dva prekratek Celar.

V 19. minuti je Balkovec prav tako močno podajal v peterec Kazahstana, vratar Igor Šackij pa je žogo odbil. 

Nato pa so Kazahstanci povedli. Dobro so kombinirali na levi strani, sledil je neoviran predložek na prvo vratnico, kjer je z glavo ustrelil od vseh pozabljeni Maksim Samorodov in žogo od prečke poslal za hrbet Jana Oblaka.

Ob koncu 36. minute je Verbič podal na 14 metrov, kjer je do srela z glavo prišel Celar, okroglo usnje je končalo v rokah domačega čuvaja mreže. Dve minuti kasneje je bil Šackij na pravem mestu tudi ob poizkusu Bijola, ki je bil najvišji po podaji iz kota.

Pred začetkom drugega polčasa je Kek v igro poslal Miho Zajca, ki je nadomestil Balkovca. Nogometaš turškega Fenerbahčeja naj bi prinesel nekaj več kreativnosti na sredini igrišča.

Slovenija je nato hitro izenačila. V 47. minuti je po podaji iz kota svoj prvi zadetek v reprezentančnem dresu dosegel Brekalo.

Že v prvem napadu po prekinitvi zaradi slovenskega zadetka so zagrozili Kazahstanci. Na drugi vratnici je do neoviranega strela z glavo prišel Abat Ajmbetov, vendar zgrešil želeni cilj.

Natanko po uri igre je z velike razdalje poizkusil Jon Gorenc Stanković, a meril preveč po sredini tekmečevih vrat.

V 71. minuti je z dvajsetih metrov ustrelil Zajc, a je okroglo usnje švignilo mimo vratnice. Sledila je akcija Šeška, ki je pobegnil po levi strani, s podajo v osrčje šestnajsterca pa ni našel soigralcev. Sledila je lepa priložnost Zajca, ki ga je z natančno podajo našel Sandi Lovrić, a je bil strel Primorca v zadnjem hipu blokiran. Slovenija je bila nevarnejša.

Nato pa se je naposled domača mreža le zatresla. Izjemen zadetek je dosegel debitant Žan Vipotnik, ki ga je Kek v igro poslal nekaj minut prej. Petar Stojanović je podal na rob kazenskega prostora, kjer je nogometaš Maribora s prve udaril po žogi in izjemno zadel za 1:2.

V 81. minuti jo je skupil Gorenc Stanković. Ta je po kazahstanskem predložku v kazenski prostor z glavo odbil okroglu usnje, pri tem pa priletel v iztegnjeno pest Jana Oblaka.

V zadnji minuti rednega dela je ob dveh nevarnih podajah v šestnajsterec Slovenije odlično posredoval Bijol in obakrat izbil žogo.

Že v sodnikovem dodatku je nevarno pod prečko nameril še Aleksandr Maročkin, vendar je Oblak okroglo usnje odbil preko okvira vrat.

Matjaž Kek Po zmagi Šport Kek: Pokazali smo karakter

 

Kvalifikacije EP, skupina H:

Kazahstan : Slovenija  1:2 (1:0)
Samorodov 24.; Brekalo 47., Vipotnik 78.

Komentarjev 2
  • albert6 08:31 24.marec 2023.

    Velik uspeh ti fantje so dve uri pred tekmo prišli iz fronte

  • timja 17:21 23.marec 2023.

    jj bi bolje vodil izbrano vrsto, kek je čisti gledalec

Sorodne novice