Šport > Nogomet
1647 ogledov

Šok: Zdravnik zakrivil smrt mladega nogometaša

Epa
Tragična zgodba komaj 26-letnega nogometaša je končno dobila svoj epilog.

Štiri leta po smrti tedaj 26-letnika Patricka Ekenga, ki se je na zelenici zgrudil približno sedem minut po vstopu na tekmi Dinama Bukarešte in Viitorula Constante, je sodišče ugotovilo, da je bil za tragičen razplet v veliki meri odgovoren zdravnik, ki nogometašu ni nudil ustezne pomoio. Ekeng, ki je umrl za posledicami srčnega zastoja, je bil na dan tekme nenavadno utrujen, prijatelju pa je celo zaupal, da si ne želi igrati.

 | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Kamerunca, ki je igral na položaju obrambnega vezista, je na zelenici najprej oskrbel klubski zdravnik, kasneje pa je na prizorišče prispel rešilec iz bližnje bolnišnice. Po pričevanju očividcev je dežurni zdravnik reagiral prepočasi in Ekenga sploh ni poskusil oživljati, kar je botrovalo tragičnemu konci.

Sodišče je zdravnika kaznovalo z odvzemom licence, drugih sanckij pa ni izreklo, saj je imel Ekeng pridružene bolezni srca, zaradi katerih se ne bi smel ukvarjati s profesionalnim športom, kar je obsojenca vsaj delno razbremenilo krivde. 

Romunske oblasti so takoj po tragediji sprožile preiskavo zaradi suma malomarnega ravnanja zdravniške službe, ki naj ne bi imela ustreznih pripomočkov. Po poročanju novinarja Emanuela Rosuja so nogometašu pred odhodom v bolnišnico nudili le zunanjo masažo srca, h tragičnemu razpletu pa naj bi pripomogla tudi slaba odzivnost in opremljenost rešičca. 

''Kolikor vemo, so ga k nam pripeljali s srčnim zastojem in brez postopkov oživljanja. Oživljanje v bolnišnici je trajalo uro in 30 minut, a na žalost brez uspeha. Pacient je umrl,'' je povedal zdavnik Cristian Pandera, ki je sprejel preminulega nogometaša.

 | Avtor: Epa Epa

Kot se je izkazalo, je imel Ekeng malo možnosti za preživetje, tudi če bi zdravnik ravnal hitro in v skladu z ustaljeno prakso, kar pa ne pomeni, da je bila malomarnost opravičljiva. 

Družina pokojnega nogometaša bo po odločitvi sodišča prejela še 200.000 evrov odškodnine.

Po odločitvi romunskega sodišča se je oglasi tudi novinar Rosu. "Šokantno. Romunsko pravosodje je potrdilo, da zdravnik, ki bi moral že v rešilcu oživljati Patricka Ekenga, ni storil NIČESAR. Izgubljene so bile dragocene sekunde in minute, Ekeng je umrl na poti v bolnišnico," je zapisal.

 | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice