Šport > Nogomet
17619 ogledov

Španija zavita v črno, umrl eden največjih

Sveča EPA
Nogometaš umrl zaradi zastoja srca.

V 69. letu starosti je za posledicami srčnega napada nekdanji španski nogometni zvezdnik Enrique Castro González, znan pod vzdevkom "Quini". Nekdanji španski reprezentant je na nogometni zelenicah navduševal med letoma 1967 do 1987.

68-letnik, ki je pred desetlejem prebolel raka na grlu, je doživel srčni zastoj med sprehodom po ulici v bližini njegove hiše v Gijonu. Po pisanju Marce sta mu najprej na pomoč priskočila dva policista, nato so ga prepeljali v bolnišnico, vendar mu na žalost ni bilo več pomoči.

Gre za enega največji in najprepoznavnejših nogometašev v zgodovini španskega nogometa ter sedemkratnega dobitnika nagrade Pichichi (5x v La Ligi in 2x v La Ligi 2) za najboljšega strelca v španskem prvenstvu.

Quini je večji del svoje kariere igral za Sporting Gijon (1968-1980, 1984-1987), v dresu katerega je odigral 381 tekem in dosegel 214 golov. Velik pečat je pustil v Barceloni, katere član je bil od leta 1980 do 1984 in v tem času odigral 100 tekem ter prispeval 54 zadetkov.

Skupno je dosegel 214 golov v elitnem španskem prvenstvu, kar ga uvršča na osmo mesto večne lestvice, na kateri s 371 goli vodi Lionel Messi. Pokojni španski napadalec je z Barcelono osvojili dve pokalni lovoriki (1981, 1983), superpokal (1983) in pokal pokalnih zmagovalcev (1982).

Eden najbolj šokantnih trenutkov njegovega življenja se je zgodil marca leta 1981. Potem ko je v dresu Barcelone dosegel dva gola ob zmagi na Herculesom (6:0), sta ga ugrabila oborožena neznanca. Po 25 dneh ga je policija rešila iz ujetništva v avtomehanični delavnici v Zaragozi. Sezono je končal kot najboljši strelec La Lige. Barcelona, ki je v času njegove odsotnosti zabeležila le en remi na štirih tekmah, je ostala brez naslova.

S špansko reprezentanco je leta 1978 in 1982 nastopil na svetovnem prvenstvu, leta 1980 pa na evropskem. Za reprezentanco je na 37 tekmah dosegel tudi osem golov.

Legendi se je poklonil tudi eden izmed njegovih najslavnejših učencev David Villa. "V času prvih nogometnih korakov sem imel veliko srečo, da sem imel ob sebi najboljšega španskega napadalca vseh časov. Brez tvoje pomoči nikoli ne bo dosegel tega, kar sem. Večno ti bom hvaležen. Nekoč si me prosil, naj postanem boljši napadalec kot ti. Oprosti, ker mi je spodletelo, a to je bila misija nemogoče. Zelo te bomo pogrešali. Ne le zato, ker si bil odličen napadalec, ampak predvsem zato, ker si bil odličen človek," je sporočil Villa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice