Šport > Nogomet
32 ogledov

Srečko končno srečen: prva zmaga nad Turki

Slovenija Islandija reprezentanca stožice katanec čeh Saša Despot
Slovenska nogometna reprezentanca je na prijateljski tekmi v Bielefeldu z goloma Milivoja Novakovića in Tima Matavža premagala izbrano vrsto Turčije (2:0). Po prijateljskem obračunu z Bosno in Hercegovino ter kvalifikacijskem z Islandijo je Srečko Katanec le dočakal svojo prvo zmago v drugem mandatu na slovenski klopi.

Teden dni pred kvalifikacijsko tekmo z Islandijo, ki bi lahko že dokončno pokopala upe po uvrstitvi na svetovno prvenstvo leta 2014 v Braziliji, je slovenski selektor Srečko Katanec zgodovinski prvi obračun slovenske reprezentance proti Turčiji začel tudi z mladim Kevinom Kamplom.

Zvezdnik Red Bull Salzburga je v Bielefeldu pred očmi številčne turške diaspore začel kot podpora za Milivoja Novakovića v konici napada, medtem ko je v vratih namesto poškodovanega Samirja Handanovića priložnost dobil mladi Jan Oblak.

Slovenci so povedli iz prve prave akcije, še drugič na zadnjih dveh tekmah po povratku iz "pokoja" pa je bil ob pravem času na pravem mestu najboljši aktivni strelec reprezentance Novaković. Kampl je najprej lepo zaprl Mehmeta Topala in mu odvzel žogo, Turki pa so brez uspeha zahtevali igranje z roko.

Turki srečno ostali z enajstimi

Slovenski "gastarbajter" je nato lepo našel vtekajočega Bojana Jokića, slednji pa je z idealno žogo v sredino zaposlil povsem samega Novakovića, ki je na svoji prvi tekmi na nemških tleh po odhodu iz Kölna z glavo streljal ob tla, žoga pa je od prečke končala v mreži Sinana Bolata za vodstvo.

Prej razigrane tribune SchuecoArene v Bielefeldu so povsem obmolknile, Slovenci pa so brez večjih težav nadzirali potek dogajanja. Ogromno sreče so imeli Turki v 21. minuti, ko je s ciničnim prekrškom Kampla na sredini igrišča (stekel bi sam proti golu) ustavil Serdar Kurtuluş, a mu je nemški sodnik Marco Fritz verjetno tudi v duhu bolj zanimive prijateljske tekme pokazal le rumeni karton. 

Turki so jalovo pritiskali za izenačenje, lepa priložnost se je v 26. minuti ponudila Canerju Erkinu, ki je po boksanju Oblaka po prostem strelu s strani z roba kazenskega prostora meril visoko preko slovenskih vrat, veliko priložnost pa je v 34. minuti zastreljal še Mevlüt Erdinç, ki je najvišje skakal po podaji iz kota, a z neposredne bližine meril mimo gola.

Nervozen in grob drugi polčas

Slovenci so se povišanju vodstva še najbolj približali pet minut pred polčasom, ko je po samostojni akciji do roba kazenskega prostora prišel Valter Birsa in si pripravil strel s svojo ljubo levico, a meril mimo gola.

Kampl Cana Albanija Slovenija Tirana kvalifikacije SP 2014 Brazilija | Avtor: EPA EPA
Zelo nervozen drugi polčas se je začel s številnimi rumenimi kartoni in grobimi prekrški na obeh straneh. Katanec je v igro poslal Aleksandra Radosavljevića, strelca Novakovića pa je v 58. minuti zamenjal še Tim Matavž.

Najboljši strelec turške lige Burak Yilmaz, član Galatasaraya, je na navdušenje navijačev na zelenico stopil takoj za Matavžem, a je Oblak še prej z izjemnim posredovanjem ustavil Ömerja Topraka, ki je po podaji s prostega strela ostal povsem sam sredi kazenskega prostora, njegov strel zglavo pa je nekdanji član Olimpije ustavil s panterskim posredovanjem.

Matavž povišal že na 2:0

Birsa bi lahko v enem naslednjih protinapadov veliko bolje zaposlil Matavža, saj sta skupaj z bratrancem in še enim izmed turških branilcev krenila sama proti golu "domačih", vezist Torina pa je napadalcu PSV izjemno slabo podal.

Glavni sodnik je uslugo iz prvega polčasa, ko ni izključil turškega branilca, ponovil tudi v 63. minuti, ko je Jokić ostro pokosil Canerja Erkina in ni dobil drugega rumenega kartona, Erkin pa ga je, znova zelo ostro, podrl za novo rumeno kazen že čez nekaj sekund.

Menjava Novakovića z Matavžem se je Katancu obrestovala že po manj kot desetih minutah, ko je Slovenija povedla z 2:0 − Matavž je dobil žogo v kazenskem prostoru in se mojstrsko osvobodil kapetana Gökhana Zana ter hladnokrvno zadel s strelom po tleh. 

Vpad navijačev in klanjanje dresu Fenerbahčeja

Kampl je imel petnajst minut pred koncem na nogi že neverjetnih 3:0, a je po izvrstni akciji Andraža Strune in podaji v prostor streljal v vratarja, žogo pa je po padanju v visokem loku z golove črte izbil Zan.

Katanec je v zaključku tekme ponudil priložnost tudi Zlatku Dediću, obračun pa sta tri minute pred koncem za nekaj trenutkov prekinila dva turška navijača, ki sta pritekla na zelenico. Eden od njiju se je na sredini igrišča klanjal dresu Fenerbahčeja in prejel tudi nekaj žvižgov svojih rojakov, tekma pa se je nato hitro nadaljevala.

Pogravanje turškega vratarja bi Slovenci v zadnji minuti rednega dela kmalu kaznovali tudi s tretjim zadetkom, podajo na drugo vratnico, kjer je bil sam pred praznim golom Adraž Kirm, pa je v zadnjem trenutku preprečil eden izmed turških branilcev. Oblak je z novim izvrstnim posredovanjem v 92. minuti ustavil še prosti strel Yilmaza in ohranil mrežo nedotaknjeno.

Katanec: "Odvalil se nam je kamen"

"Najprej čestitke fantom. Že na prvih dveh tekmah sem rekel, da so dali svoj maksimum in več časa kot bomo skupaj, bolje se bomo poznali," je po tekmi v pogovoru za TV Slovenija dejal Katanec. 

"Oni vedno dajo svoj maksimum, rezultat pa kdaj ni takšen, kot bi moral biti, kdo ve zakaj. Še enkrat čestitke fantom, odigrali smo, to je bila res prava prijateljska tekma, bilo je tempa in vsega, tako da informacije imamo. V danem trenutku bi lahko dali še kakšen gol, ampak to je sestavni del nogometa, zaradi tega ne smemo biti žalostni in kritični. Fantje so garali in bili za to nagrajeni."

Slovenski selektor, ki je dočakal prvo zmago po povratku na klop reprezentance, je pred kvalifikacijsko tekmo z Islandijo priznal, da je obračun s Turki razkril recept pred odhodom na skrajni sever Evrope. 

"Manjkata še eden ali dva"

"Za postoriti imamo še dosti dela, malo časa smo skupaj, želel bi si, da bi bili več. Fantje so res fina skupina, ne glede na zmago. Tudi po porazih z Islandijo in Bosno sem bil zadovoljen, ker dejansko nimamo nobenih problemov, to so naši najboljši fantje, ki jih imamo, mogoče manjkata še eden ali dva in to je to. Delajo pridno in danes se je pokazalo, da če delajo kot skupina in se borijo, so na koncu nagrajeni," je nadaljeval Katanec.

"Mogoče bi tudi Turki lahko dali kakšen gol … Določene žoge smo izgubili na sredini, ki bi jih lahko mogoče odigrali bolje. Imeli smo še dve ali tri priložnosti, ko so bili fantje sami, ampak ne smem biti nikakor preveč kritičen. Vsem nam se je odvalil en kamen, seveda, lahko bi izgubili še tretjo tekmo po mojem povratku. Turki so od nas gotovo boljši na papirju. Zmaga je zmaga, jaz sem izredno vesel, mogoče tega ne kažem, ker sem 'zmatran' … Gotovo to izhodišče za Islandijo je. Islandija ni takšna reprezentanca kot Turčija, ne bodo imeli takšne posesti. Gotovo je to recept, ekipa mora biti kompaktna, morali pa si bomo tudi upati, ker če si ne upaš, potem …"

Prijateljska tekma, Bielefeld (SchuecoArena):

Turčija : Slovenija 0:2 (0:1)
Novaković (11), Matavž (65)

Postavi

Turčija: Bolat; Kaldirim, Kurtuluş (od 46. Sari), Zan, Toprak; Potuk (od 60. B. Yilmaz), Şahan (od 69. Torë), Inan (od 81. Özyakup), Topal, Erkin (od 69. S. Yilmaz); Erdinç (od 77. Pektemek).

Slovenija: Oblak; Brečko (od 90. Lazarević), Ilić, Cesar, Jokić; Krhin (od 56. Radosavljević), Kurtić; Birsa (od 70. Struna), Kampl (od 83. Dedić), Kirm; Novaković.

Sodnik: Marco Fritz (Nemčija).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.