Šport > Nogomet
2929 ogledov

Stadioni, na katerih bo igrala Slovenija: Hitler, "vesoljska ladja" in stoletnik

Allianz Arena München stadion Epa Zunanji pogled na münchensko Allianz Areno.
Evropsko prvrenstvo v nogometu se bo odvilo v pravi nogometni državi s številnimi lepimi stadioni. Nekateri imajo pestro zgodovino.

Ples kroglic je v soboto nogometni reprezentanci Slovenije določil tekmece v skupinskem delu Eura 2024. Turnir bo gostila Nemčija, kjer vedo, kako se streže nogometnim rečem. Država je polna velikih in lepih stadionov. Nekateri so večkrat prenovljeni, drugi precej novi.

Izbranci Matjaža Keka se bodo 16. junija pomerili z Dansko v Stuttgartu, 20. junija s Srbijo v Münchnu in 25. junija z Anglijo v Kölnu. Vsi upamo, da to ne bo zadnja tekma naših fantov na turnirju.

Vsi trije objekti so precej veliki, sprejmejo vsaj 45.000 gledalcev. Za tekme skupinskega dela lahko do 10.000 vstopnic proda nogometna zveza, katere reprezentanca igra na srečanju. Ostale vstopnice gredo v prosto prodajo, ali pa so namenjene sponzorjem in klubom.

Od Hitlerja do Mercedesa

Mercedes-Benz Arena Stuttgart stadion | Avtor: Epa Epa

Prvo tekmo bo Slovenija igrala v Stuttgartu. Stadion lahko na mednarodnih tekmah sprejme 54.906 gledalcev. Načrte zanj so naredili že konec 19. stoletja, a so ga odprli šele 23. julija 1933. Takrat so mu nadeli ime Adolf-Hitler-Kampfbahn, v čast tedaj svežemu nemškemu voditelju Adolfu Hitlerju.

Mercedes-Benz Arena Stuttgart stadion | Avtor: Epa Epa

To ime je objekt držal do konca druge svetovne vojne. Nato se je štiri leta imenoval Century Stadium, na njem so ekipe ameriških vojakov igrale bejzbol. Med letoma 1949 in 1993 so ga poznali pod imenom Neckarstadion, naslednjih 15 let kot Gottlieb-Daimler-Stadion, do letos pa kot Mercedes-Benz Areno. Letos se je preimenoval v MHPAreno.

Rekorden obisk so na objektu zabeležili 22. novembra 1950, ko se je na srečanju med Nemčijo in Švico zbralo 97.553 navijačev. Stadion je bil trikrat prenovljen in še dvakrat razširjen, nazadnje leta 2011.

Domovanje mogočnega Bayerna

Allianz Arena München stadion | Avtor: Epa Epa

Drugo srečanje proti Srbiji bo Slovenija igrala na Allianz Areni v Münchnu. Slednja za mednarodne tekme sprejme 70.000 gledalcev. Odprli so jo leta 2005, po dveh letih in pol gradnje. Poleg slovitega Bayerna se je z Olimpijskega stadiona nanjo preselil tudi klub 1860 München in tam igral do izpada v tretjo nemško ligo leta 2017.

Allianz Arena München stadion | Avtor: Epa Epa

Stadion je zelo moderen, njegova zunanjost se lahko blešči v različnih odtenkih. Gostil je šest srečanj svetovnega prvenstva 2006 in štiri tekme zadnjega Eura 2020. 

Glasni kozlički

Rhein-Energie Stadion Köln | Avtor: Epa Epa

Tretjo in zadnjo tekmo skupinskega dela bo Slovenija odigrala proti Angliji na kölnskem objektu RheinEnergieSTADION. Ta za mednarodne tekme sprejme 45.965 duš. Stadion ima dolgo brado, odprli so ga pred več kot stotimi leti - 16. septembra 1923.

Rhein-Energie Stadion Köln | Avtor: Epa Epa

Sedanji naziv objekt nosi od ponovnega odprtja po temeljiti prenovi leta 2003. Do takrat je bil znan kot Müngersdorfer Stadion. Še ena obnova se je zgodila v sedemdesetih letih 20. stoletja.

Poleg moštva 1. FC Köln (navijači "kozličkov" so znani kot eni najglasnješih v Nemčiji) na stadionu občasno igra tudi tretjeligaška ekipa Viktoria Köln, na zelenici so se odvijale tudi tekme ameriškega nogometa, ki jih gostilo moštvo Cologne Centurions.

V vsaki fazi drugače

Kot navedeno, je Nogometna zveza Slovenije (NZS) za vsako tekmo skupinskega dela dobila 10.000 vstopnic za prodajo slovenskim navijačem. V kolikor vse vstopnice ne bodo pošle, jih bodo v promet spravili organizatorji.

Na tekmah osmine finala in četrfinala bodo navijači sodelujočih reprezentanc dobili po 6.000 vstopnic, za polfinale 7.000 in za finale 10.000.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 09:40 05.december 2023.

    "Takrat so mu nadeli ime Adolf-Hitler-Kampfbahn, v čast tedaj svežemu nemškemu voditelju Adolfu Hitlerju. "......Sedaj ga lahko poimenujete po svežemu Zelenskemu, dokler še ni zgnil...

Sorodne novice