Šport > Nogomet
31331 ogledov

Tako se je na žreb odzval Čeferin: "Sloveniji žal ..."

Aleksander Čeferin Profimedia
Čeferin se je dotaknil slovenskih nasprotnikov na Euru 2024.

Slovenska nogometna reprezentanca se bo na evropskem prvenstvu, ki bo med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto v Nemčiji, v skupini C pomerila proti Danski, Srbiji in Angliji. Tako je določil sobotni žreb v hamburški koncertni dvorani.

Slovenija bo prvo tekmo odigrala v Stuttgartu 16. junija proti Danski, sicer tekmici že v kvalifikacijah za nastop na euru. V Ljubljani je bilo neodločeno 1:1, v Koebenhavnu pa so Danci zmagali z 2:1. Proti Danski je Slovenija že dvakrat igrala v kvalifikacijah (SP 1998) za velika tekmovanja. Tekmeci s severa so dobili tri tekme, letos sta ekipi v Ljubljani prvič remizirali, dva poraza pa je Slovenija vpisala še na prijateljskih tekmah.

nogomet Slovenija - Danska | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Drugo tekmo bo štiri dni kasneje Slovenija odigrala v Münchnu proti Srbiji, kar bo najbližja tekma za slovenske navijače. S Srbijo ima Slovenija daljšo zgodovino. Na osmih tekmah sta reprezentanci po enkrat zmagali in šestkrat remizirali. Eno od tekem sta odigrali tudi na EP 2000, ko je bilo proti tedanji Jugoslaviji po velikem preobratu na koncu 3:3 po vodstvu Slovenije s 3:0.

Zadnji obračun skupinskega dela proti Angliji bodo varovanci selektorja Matjaža Keka odigrali 25. junija v Kölnu. Slovenci so proti Angliji igrali šestkrat. Iztržili so en remi ter petkrat izgubili z razliko v golih 4:10. Nazadnje sta se reprezentanci pomerili 5. oktobra 2017, ko je Anglija doma slavila z 1:0. Takšen je bil izid tudi na SP 2010 v Južni Afriki, ko je za Anglijo zadel Jermain Defoe.

Žreb skupin in nasprotnikov, ki jih je ples kroglic namenil Sloveniji, je pokomentiral tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin, ki pa ni sobotnega žreba spremljal le kot najvplivnejši mož evropskega nogometa, temveč tudi kot veliki slovenski navijač.

Aleksander Čeferin | Avtor: Profimedia Profimedia

"Zagotovo je bil tokratni žreb zame drugačen. Javno povem, da na žalost Sloveniji ne morem pomagati, ampak lahko še vedno navijam za Slovenijo. Pravzaprav so vse skupine zahtevne. Z Dansko smo že igrali, morda pa v tretje uspe in jo premagamo! Angleži zagotovo sodijo med tri najmočnejše reprezentance na prvenstvu. Tudi s Srbijo smo že igrali in bi rekel, da se jih po mojem ne bojimo. Za nas je dobro, ker nam je prvenstvo relativno blizu in pričakujem, da bo sem prišlo ogromno Slovencev," je za RTV Slovenija izjavil prvi mož Uefe.

Slovenija je sicer ob edinem nastopu na evropskem prvenstvu pot sklenila po skupinskem delu, potem ko je remizirala proti tedanji Jugoslaviji (3:3) in Norveški (0:0), izgubila pa proti Španiji (1:2).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:30 04.december 2023.

    Slovenija pa nima sreče tudi z žrebom,dobro je da bodo vsaj en teden na dopustu v njemački,in dobro plačan

  • SamoResnica 08:11 04.december 2023.

    Naši bodo šli "pogledat" na Euro, ne pa tekmovat. Za tekmovanje potrebuješ borbenost in jajca in pa željo, da kaj dosežeš, pa nimamo niti enega od teh stvari. Željo imajo navijači, selektor in igralci pa so zmeraj vse preveč samo pasivni.

  • Avatar NickMason
    NickMason 20:09 03.december 2023.

    tri tekme bodo odigrali in to je vse

Sorodne novice