Šport > Nogomet
33 ogledov

Stara dama po golu v 19. sekundi napela vse sile

(Inter - Roma) Samir Handanović
1/31
Reuters
Nogometaši AS Rome so na prvem derbiju sedmega kola Serie A v gosteh ponižali Inter (3:0). Napoli je s stoodstotnimi Rimljani ohranil stik z domačo zmago nad Livornom (4:0). Korak z Romo je po zaslugi zmage na derbiju proti Milanu obdržal tudi Juventus (3:2).

Rožnati dnevnik La Gazzetta dello Sport je obračun velikih rivalov s severa Italije napovedal kot "dvoboj 101 trofeje", kolikor sta jih v bogati zgodovini v svoji vitrini pospravila aktualni prvak Juventus in AC Milan.

Po neprepričljivem začetku sezone je za obe moštvi v Juventus Areni "igrala" le zmaga, vodilna AS Roma si je po stoodstotnem nizu namreč nabrala že lepo prednost. In začelo se je sanjsko za goste, ki so razigrane tribune ohladili že v prvem napadu na tekmi.

Šok v 19. sekundi

Antonio Nocerino je z roba kazenskega prostora sicer slabo meril, a je njegov poskus končal točno na nogi Sulleyja Muntarija, ki je v 19. sekundi prisebno preusmeril žogo za hrbet nemočnega Gianluigija Buffona.

Stara dama bi lahko hitro odgovorila – Arturo Vidal je našel Fabia Quagliarello, ki pa je v osmi minuti divje streljal na tribuno. Pritisk Juveta je bil vse večji, poskus Kwadwa Asamoaha je Christian Abbiati ubranil s pomočjo prečke, na mestu pa je bil že nekaj minut kasneje po novem izjemnem strelu od daleč, morda celo prvič v karieri je z nogo streljal Giorgio Chiellini!

Specialiteta Pirla

Izenačenje je bilo neizogibno, na koncu pa je prišlo z noge Andree Pirla, ki je dolgoletnega soigralca Abbiatija premagal z ne preveč bleščečim prostim strelom, ob katerem se poleg vratarja ni izkazal niti živi zid. Leonardo Bonucci je imel ob popolni prevladi svoje ekipe, vedno znova je Juventus grozil iz protinapadov, tudi veliko sreče, ko je za svoj resda blagi udarec z glavo v obraz Robinha dobil le rumeni karton.

Tekmo, kjer so s streli od daleč blesteli predvsem branilci, je nato začinil še Milanov Cristián Zapata, ki je Buffona dodobra pretegnil v 26. minuti. Carlos Tévez je v 41. minuti hitro padel po pobegu v kazenski prostor in odrivanju Kévina Constanta, a ga glavni sodnik Gianluca Rocchi kljub protestom ni nagradil z najstrožjo kaznijo.

Robinho blizu, Asamoah čez gol

V drugem polčasu so prvi zapretili gostje, potem ko sta v 53. minuti v eni redkih skupnih akcij zapretila nekdanji član belo-črnih Alessandro Matri in Robinho, strel Brazilca pa je s strani zletel mimo vrat Buffona, ki mu je dobro zaprl kot in mu poskus tudi ubranil. Stara dama je bila zelo blizu vodstvu šest minut kasneje, ko je bomba Asamoaha zletela le nekaj deset centimetrov čez prečko.

Pirlo Juventus AC Milan Serie A Italija liga prvenstvo | Avtor: EPA EPA
Domači trener Antonio Conte je že prej potegnil prvo potezo obračuna, ko je Simoneja Padoina nadomestil s Paulom Pogbajem. Francoz je hitro ogrel dlani Abbiatija z nizkim strelom, ki ga je izkušeni vratar v 67. minuti odbil nazaj v polje, kjer pa ga ni pričakal nihče izmed "Juventinov".

Nore minute za zmago

Svojo priložnost pa je izvrstno pričakal in dočakal rezervist Sebastian Giovinco, ki ga je Conte potisnil v igro dobrih 20 minut pred koncem tekme, italijanski reprezentant pa je s praktično prvim dotikom žoge po globinski podaji izjemno vrgel iz igre Constanta in hladnokrvno zabil mimo Abbiatija za vodstvo.

Načrt se je Milanu povsem sesul v le nekaj sekundah – najprej je moral zaradi drugega rumenega kartona z igrišča Philippe Mexès (med tekmo je Chiellinija tudi boksnil v obraz), takoj v naslednjem napadu pa je Pirlo s fantastičnim prostim strelom stresel prečko, odbitek pa je v padcu izvrstno v prazno mrežo preusmeril prav Chiellini.

Muntari je z drugim zadetkom večera vseeno pripravil napet zaključek, ko je z močnim strelom z roba kazenskega prostora (tudi po zaslugi odboja od Bonuccija) premagal Buffona in znižal. V zadnjih sekundah je prek gola po kotu streljal Zapata, a se rezultat ni več spremenil.

Poker Napolija za približanje nepremagani Romi

Odsotnost napadalca Gonzala Higuaína je Napoli tokrat brez težav "preživel" in Livorno na domačem igrišču odpravil z visokih 4:0. Po prvem porazu sezone pri Arsenalu v Ligi prvakov so se pojavila namigovanja, da sinje modri brez svojega Argentinca niso enako moštvo, a je Goran Pandev na San Paolu hitro utišal dvomljivce.

Dries Martens je lepo našel Makedonca, ki je s strani zadel že po treh minutah. Švicarski vezist Gökhan Inler je s svojo specialiteto, strelom od daleč, ob slabem posredovanju vratarja Francesca Bardija povišal na 2:0, medtem ko bi na drugi strani lahko znižal Innocent Emeghara, a je zatresel le okvir gola.

José Callejón in Marek Hamšik sta v drugem polčasu zaključila golijado in navijačem malce "skrila" odsotnost izvrstnega Higuaína, ki ga muči poškodba mišice. Z zmago so se južnjaki tudi približali vodilni in še vedno stoodstotni AS Romi.

Handanović Totti Inter Milan AS Roma Serie A Italija liga prvenstvo | Avtor: EPA EPA

Na San Siru le zavijanje volkov

Rimljani so zabeležili sedmo zaporedno zmago v letošnji sezoni Serie A. Tokratna žrtev Rome je bil Inter Samirja Handanovića, ki je moral priznati premoč z 0:3.

Prvi je slovenskega reprezentanta v 18. minuti z razdalje premagal Francesco Totti, legenda rimskega kluba pa je v 40. minuti zadel še enajstmetrovko, potem ko je v kazenskem prostoru domačih po prekršku Álvara Pereire padel Gervinho.

Slavja ni pokvarila niti izključitev

Pred koncem prvega polčasa je končni rezultat postavil Alessandro Florenzi, ki je z brilijantnim protinapadom po kotu nerrazzurov povišal na 3:0. Inter je v drugem polčasu nekajkrat nevarneje zapretil. Andrea Ranocchia je že premagal gostujočega vratarja Morgana De Sanctisa, vendar je sodnik zadetek razveljavil.

Rimljani so morali zadnjih 11 minut odigrati z desetimi nogometaši, saj si je Federico Balzaretti pridelal drugi rumeni karton zaradi nepotrebnega prekrška nad Ricardom Álvarezom.  Roma proti Interju ni izgubila na zadnjih osmih obračunih – niz, ki sega nazaj v maj 2011.

Italijanska liga, 7. kolo:

Juventus : AC Milan 3:2 (1:1)
Pirlo (15), Giovinco (69), Chiellini (75); Muntari (1, 90)
RK: Mexès (74/Milan)
Birse (Milan) ni bilo v ekipi
.

Postavi

Juventus: Buffon; Barzagli, Bonucci, Chiellini; Padoin (od 55. Pogba), Pirlo, Vidal, Marchisio, Asamoah; Tévez (od 85. Llorente), Quagliarella (od 67. Giovinco). Na klopi: Storari, Rubinho; Peluso, Ogbonna, Motta, Isla, De Ceglie. 

Milan: Abbiati; Abate, Zapata, Mexès, Constant; De Jong (od 85. Poli), Muntari, Nocerino (od 70. Niang), Montolivo; Matri, Robinho (od 76. Zaccardo). Na klopi: Amelia, Gabriel; Emanuelson, Mastalli, Zaccardo.

Sodnik: Gianluca Rocchi (Firence).

Chievo Verona : Atalanta 0:1 (0:1)
Moralez (16)
Cesar je igral od 75. minute, Lazarević (oba Chievo) je bil na klopi.

Inter Milan : AS Roma 0:3 (0:3)
Totti (18, 40/11-m), Florenzi (44)
Handanović (Inter) je igral celo tekmo.

Parma : Sassuolo 3:1 (1:1)
Palladino (32), Rosi (70), Cassano (76); Berardi (45/11-m)
RK: Mirante (45/Parma); Magnanelli (88/Sassuolo)
Kurtić (Sassuolo) je igral do 72. minute
.

Catania : Genoa 1:1 (0:0)
Barrientos (59); Legrottaglie (87/a.g.)

Napoli : Livorno 4:0 (2:0)
Pandev (3), Inler (26), Callejón (54), Hamšik (83)

Sampdoria : Torino 2:2 (1:0)
Sansone (41), Eder (90/11-m); Immobile (66), Cerci (76/11-m)

Udinese : Cagliari 2:0 (1:0)
Danilo (34), Di Natale (54)

Bologna : Hellas Verona 1:4* (0:2)
Diamanti (52/11-m); Cacciatore (22), Iturbe (29), Toni (56)
Krhin (Bologna) je bil na klopi
* – tekma se je zaradi izgredov začela z 20-minutno zamudo

Lazio : Fiorentina 0:0
Iličića (Fiorentina) ni bilo v postavi.

Komentarjev 1
  • LiverBird 10:38 07.oktober 2013.

    Neverjetno. Skoraj vsak vaš članek je poln slovničnih napak. Pa kaj vi preberete kdaj za sabo, kar napišete? Po možnosti preden vse skupaj objavite."vedno znova je Juventus grodil iz protinapadov""V zadnjih sekundah je preg gola po kotu ...prikaži več streljal Zapata"Pa še kaj bi se našlo verjetno...