Šport > Nogomet
14 ogledov

Stojanović: "Izgubili zaradi lastnih napak"

Slovenija Švica Slaviša Stojanović Boštjan Tacol
Slovenija je v petek na prvi kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo v Braziliji v Stožicah izgubila s Švico z 2:0. Po tekmi je selektor Slaviša Stojanović svoj pogled na potek tekme, razloge za poraz in predstavo obeh ekip vidno razočaran podal na novinarski konferenci.

"Tekmo smo izgubili zaradi dveh strelov z razdalje, vse ostalo je še nekako funkcioniralo. Pred tekmo smo si želeli več kontrole nad žogo na sredini terena, kot smo jo potem imeli. Ustvarili smo si kar nekaj priložnosti, ene bolj, druge manj obetavne, a na žalost nismo uspeli zadeti, čeprav smo bili blizu. Po drugem prejetem zadetku pa enostavno nismo več našli prave ideje, Švicarji so tekmo razmeroma mirno pripeljali do konca," je Slaviša Stojanović uvodoma strnil prve vtise o tekmi.

"Jaz fantom, razen nekaterih individualnih napak, ne morem ničesar očitati, želja je bila prisotna, konceprt igre smo držali vso tekmo, dobro smo zapirali njihove glavne igralce. So pa Švicarji pobrali veliko odbitih žog, ki so bile tudi posledica naših tehničnih napak, ko je žoga ušla pod nogo, preko noge, ko smo slabo zaustavljali žogo ... Kljub temu smo v prvem polčasu odigrali nekaj dobrih kombinacij in si ustvarili nekaj priložnosti, v katerih pa se nismo znašli, ali pa je švicarski vratar dobro posredoval," je Ljubljančan pokomentiral predstavo slovenske izbrane vrste, ki v petek sicer ni povsem razočarala, a so navijači za začetek kvalifikacij upravičeno pričakovali boljšo različico naše reprezentance.

Slovenija Švica veselje zadetek | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
"Bolje moramo nadzorovati sredino"

In kje nekdanji trener Slovana, Domžal in Celja vidi razloge za poraz in švicarsko prevlado na sredini terena v ključnih trenutkih tekme? "Videlo se je, v občutku za postavljanje, v dvobojih in v tekalnosti, da je veliko naših igralcev šele pred kratkim našlo klube in vse to je bila gotovo tudi posledica tega. Predvsem v nekaterih dvobojih bi morali delovati bolj čvrsto in odločneje. Mi moramo v prihodnje imeti veliko več kontrole nad centralnim delom igrišča, če želimo biti uspešni."

Kaj pa Švicarji? Pokazali so se kot vrhunsko organizirana reprezentanca, ki sicer nima zelo izstopajočih zvezdnikov, a imajo izdelan koncept igre, ki se je tokrat pokazal kot pretrd oreh za najboljše slovenske nogometaše. Kako jih je videl naš selektor? "Predvsem smo mi v vezni liniji odigrali slabše kot na prejšnjih tekmah. Sicer so tudi Švicarji imeli na začetku tekme nekaj težav, a se je videla njihova izkušenost in kompaktnost predvsem v tem, da so lažje in pogosteje prihajali do odbitih žog, bolje so se postavljali in tu so naredili razliko. Večji del tekme smo kontrolirali njihova glavna orožja, kot so protinapadi in kombinacije z vtekanjem (Xherdana, op. p.) Shaqirija in (Stephana, op. p.) Lichtsteinerja po desni strani, zadetka pa smo prejeli iz lastnih napak."

Slovenija Švica Radosavljević Šuler Bačinović kvalifikacije za SP 2014 | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Jasminu še vedno zaupa

Po tekmi je bilo kar nekaj novinarskih vprašanj namenjenih vratarskemu mestu. A Slave očitno še naprej zaupa Jasminu Handanoviću, ki bi po mnenju mnogih pri obeh zadetkih lahko posredoval bolje. "Pri prvem zadetku je šla žogo pod nogo enega od naših branilcev, pri drugem pa je bil strel takšen, da ga je bilo res težko ubraniti. Ob tem smo pri drugem golu žogo kar sami podarili Švicarjem, v območju, kjer to nikakor ne bi smeli storiti. Tudi postavitev vratarja je bila posledica te napake. Pred tekmo sem opozarjal na strele od daleč, predvsem na (Gökhana, op. p.) Inlerja, ki je zmožen dobro streljati z obema nogama, moramo bolje blokirati takšne udarce, tako kot so danes Švicarji blokirali nekaj naših poizkusov. Če bi se moral še enkrat odločiti glede vratarja, bi ravnal enako, saj so argumenti govorili v Jasminovo korist. Pred tekmo sem želel le vse tri vratarje ohraniti z glavami pri tekmi. Tudi na tekmi z Norveško najbrž ne bo prišlo do spremembe na mestu vratarja," selektor v vratarju Maribora ni videl poglavitnega razloga za poraz.

Časa za obžalovanje izgubljenih točk ni, že čez nekaj dni se Slovenci odpravljajo na neugodno gostovanje na Norveškem, s skandinavskimi ekipami so imeli naši nogometaši vedno težave. Kakšen je torej pogled v prihodnost, so glave igralcev po porazu prave, da bomo na severu Evrope videli dobro Slovenijo? "Normalno je, da nismo ravno veseli, a časa za razočaranost ni, saj nova tekma sledi že v torek. Skupina je težka, vsaka tekma bo podobna današnji, ki je zahtevala polno angažiranost. Na Norveško se moramo sedaj dobro pripraviti, točke so izgubljene, treba jih je čim prej dobiti nazaj," pa zaenkrat še ne obupuje Stojanović.

Komentarjev 2
  • zlatane 12:11 08.september 2012.

    kakor ste vsi pri izjavah, tako bodite v igri, pa bojo tudi rezultati. ne pa da jemljete davkoplačevalski denar, naredite pa noben prav ničesar. v koreji bi že vsi šli v rudnike premoga kopat in to povsem upravičeno. sramotite našo ...prikaži več državo v svetu. aja no saj tako bomo bolj prepoznavni v svetu, ko nas itak zamenjujejo na primer s slovaško

  • Pepi 10:21 08.september 2012.

    Uf ,uf,zlo pomembno za Slovenijo,kaj čmo zdej,dan žalovanja???bolje teden???