Šport > Nogomet
1723 ogledov

Svetovnim podprvakom je spodrsnilo

Adam Szalai Epa
Hrvaška izgubila na gostovanju, Izrael v 'slovenski' skupini do treh točk.

Hrvaški nogometaši, sicer svetovni podprvaki, niso po željah odprli kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020. Na prvi tekmi so doma le z 2:1 premagali Azerbajdžan, v drugo pa so klonili na gostovanju v Budimpešti. Hrvatje so sicer proti Madžarom povedli v 13. minuti dvoboja, ko je po akciji na desni strani žoga po slabem strelu Andreja Kramarića srečno prišla do Anteja Rebića, ki se je znašel sam pred madžarskim čuvajem mreže in poslal okroglo usnje mimo njega.

Madžari so do izenačenja prišli v 34. minuti. Do strela je z desne strani v kazenskem prostoru gostov prišel Adam Szalai. Ta je udaril po tleh, nekoliko slabše je posredoval Lovre Kalinić in žoga je končala za njegovim hrbtom. Hrvatje so imeli v nadaljevanju tekme večjo posest žoge, vendar do pravih priložnosti niso prihajali. Precej konkretnejši so bili domači nogometaši, ti so na primer do konca dvoboja na gol tekmeca sprožili osem poizkusov, Hrvatje le dva.

Odločitev o zmagovalcu je padla v 76. minuti. Mate Patkai je po kotu skočil z Marinom Leovacom, žoga se je odbila v zrak, nato pa jo je Madžar pričakal s prve in jo spretno poslal za hrbet Kalinića. Hrvaška je krenila po izenačenje, a pri tem puščala precej prostora za hitre protinapade. Gostitelji so tako bili še pred povišanjem vodstva. Po neodločnosti hrvaških branilcev so v enem napadu prišli do kar treh strelov, okroglo usnje se je odbijalo pred golovo črto Hrvaške, a je Kaliniću le nekako uspelo preprečiti zadetek.

V isti skupini je Wales doma z 1:0 premagal Slovaško in tako povsem zapletel stanje v skupini E, kjer imajo zdaj po tri točke Slovaška, Wales, Madžarska in Hrvaška, pri ničli je le Azerbajdžan. Slednji je tako kot Wales doslej odigral le eno tekmo.

Izrael preko Avstrije, Poljska premagala Latvijo

V skupini G, kjer igra tudi Slovenija, je še drugi poraz doživela Avstrija. Po domačem spodrsljaju proti Poljski so tokrat Avstrijci klonili še v Izraelu, kjer je Slovenija pred dnevi osvojila točko. Avstrijci so sicer na tekmi povedli v uvodnih minutah, v polno je zadel Marko Arnautović, a so Izraelci že do polčasa spreobrnili izid, obakrat je bil natančen Eran Zehavi.

Nogometaš kitajskega Guangzhouja je svoj hat-trick dopolnil v 55. minuti, 11 minut kasneje pa je piko na i k domačem zmagoslavju postavil Moanes Dabour, sicer nogometaš avstrijskega Red Bull Salzburga. Za naše severne sosede je bil v 75. minuti še enkrat uspešen Arnautović, ki pa je le še omilil poraz Avstrije z 2:4.

Poljska se je precej časa mučila proti Latviji, v zadnji tretjini drugega polčasa pa sta premoč Poljske okronala Rober Lewandowski in Kamil Glik. Slovenija in Makedonija sta se razšli z 1:1. V skupini vodi Poljska s šestimi točkami, po štiri sta zbrala Izrael in Makedonija, dve Slovenija, Avstrija in Latvija, ki jo vodil nekdanji slovenski selektor Slaviša Stojanović, pa sta brez točk.

Nemci ob koncu strli tulipane

Novo klasiko sta odigrali veliki tekmici Nemčija in Nizozemska. Slednja je na domači zelenici po prvem polčasu zaostajala z 0:2, a se nato vrnila, po zadetku Memphisa Depaya pa se je v 63. minuti na semaforju izpisal izid 2:2. Ko je že kazalo na remi, pa so udarili pregovorno borbeni Nemci. Ti so v 90. minuti izpeljali izjemno akcijo, Marco Reus je v šestnajstercu poiskal Nica Schulza, ki je lepo zadel za slavje svetovnih prvakov iz leta 2014.

Komentarjev 2
  • Avatar vec
    vec 21:19 24.marec 2019.

    PODPRVAKI hahahaha, ne ne ne, DRUGI na Svetovnem se reče pravilno, čeprav Hrvatje pravijo da je 2 mesto BOLJE nego POBJEDA ampak to seveda ni res, večina to ve le oni ne :)