Šport > Nogomet
14 ogledov

Szczęsny zasenčil Sarmo, Arsenal rešen!

Udinese Arsenal Liga prvakov kvalifikacije povratna tekma
1/18
Reuters
Letošnja Liga prvakov bo minila brez udeležbe slovenskih reprezentantov, potem ko je Samir Handanović z Udinesejem nesrečno izgubil tudi drugo tekmo proti Arsenalu (1:2).

Koliko točk in pokalov so Arsenalu skozi zadnje sezone zapravili slabi vratarji? Nikar ne spominjajte Arsena Wengerja, toda francoskega strokovnjaka, ki se je po slabem začetku sezone in prodaji največjih zvezd znašel pod hudim pritiskom, je na odločilni tekmi za uvrstitev v Ligo prvakov proti Udineseju rešil prav mož med vratnicama - izjemni Wojciech Szczęsny. Poljak je pri rezultatu 1:1 ubranil skorajda brezhibno izvedeno enajstmetrovko domačega kapetana Antonia Di Nataleja, topničarji pa se niso ozirali nazaj in po Robinu van Persieju je slovenskega reprezentančnega vratarja Samirja Handanovića iz neposredne bližine drugič zapored matiral še Theo Walcott za končnih 2:1.

Topničarji so se pred gostovanjem na stadionu Friuli znašli pred resno grožnjo, da se prvič po sezoni 1997-98 ne bi uvrstili v skupinski del elitnega evropskega tekmovanja. Trener domačih Francesco Guidolin je na zelenico poslal enako postavo kot na prvi tekmi, v postavo gostov pa se je po tekmi suspenza vrnil novi kapetan Robin van Persie. Za domače tekme suspendirani Gervinho je poletno začel na Arsenalovem krilu in že v prvem napadu ogrel dlani Handanovića, ki je zaustavil njegovo ostro podajo v sredino in rešil gotov zadetek. Walcott je že v naslednjem napadu poizkušal od daleč, a je bil Ljubljančan dobro postavljen. Od tedaj naprej je igral le Udinese.

Najprej so sodniki upravičeno razveljavili zadetek Di Nataleju v 9. minuti tekme (Handanović je nato še enkrat posredoval po nevarnem prodoru Gervinha), v 17. minuti pa sta se Pablo Armero in Kwadwo Asamoah slabo znašla po podaji izvrstnega kapetana, v nedovoljenem položaju pa se je prvič (in ne zadnjič) zatresel tudi okvir vrat. Belo-črni so z bliskovito akcijo po desnem boku povsem izigrali Londončane že čez deset minut, Di Natale pa je iz neposredne bližine zadel vratnico. Vratarska poteza polčasa je pripadla Handanoviću, ki je v 32. minuti z dvojno obrambo strelov Walcotta in Van Persieja dobil ovacije s tribun. Sedem minut kasneje pa izbruh: Di Natale, eden najmanjših na igrišču, je poleg Johana Djourouja dobil skok in z glavo od vratnice neubranljivo zadel za 1:0 ob polčasu.

Wenger je reagiral in evropskega debitanta Emmanuela Frimponga zamenjal z izkušenejšim Tomasom Rosickýjem. Domače moštvo je raztrgano in malce bolj bojazljivo igro hitro plačalo s prejetim zadetkom - Gervinho je, ne prvič v večeru, prodrl povsem do gol-avt črte in podal v sredino, kjer Van Persieju ni bilo težko zabiti za izenačenje. Udinese je potreboval dva zadetka za napredovanje in izvrstno priložnost za približanje dobil že čez štiri minute, ko je Thomas Vermaelen igral z roko v kazenskem prostoru, sodnik pa je pokazal na belo točko. To je bil trenutek vratarja Szczęsnyja, ki je z izvrstno parado v svojo desno stran ubranil strel in žogo izbil čez svojo prečko. Domači si do konca tekme niso opomogli, za nameček je hiter protinapad po levi v 69. minuti samega pred Handanovića poslal Walcotta, angleški reprezentant pa je Ljubljančana premagal s strelom v bližnji kot in potrdil uvrstitev v Ligo prvakov. Arsenal bi bil v primeru izpada ob 23 milijonov evrov prihodkov, zdaj so z zmago in prodajo Francesca Fabregasa in Samirja Nasrija zaslužili že okrog 80 milijonov. Čas za nakupe?

Med elito tudi Benfica in Lyon

Napredovali so še: dvakratna evropska prvakinja Benfica, ki je na domačem stadionu premagala Twente (3:1), še 12. zapored pa bo med elito igral Olympique Lyon. Francozi so imeli lepo zalogo že s prve tekme, proti Rubinu Kazanu pa so tokrat zadržali remi (1:1). Premierno bo v Ligi prvakov igrala češka prvakinja Viktoria Plzen (z 2:1 so premagali København), vrača pa se tudi beloruski BATE Borisov, ki je izločil Sturm Gradec (2:0).

Fenerbahče brez Lige prvakov

Turška nogometna zveza je v sredo zvečer odločila, da prvak Fenerbahče ne bo nastopal v letošnji Ligi prvakov. Istanbulski klub se je pred kratkim znašel v središču stavniškega škandala. zamenjal naj bi ga Fenerbahče brez Lige prvakov
Turška nogometna zveza je v sredo zvečer odločila, da prvak Fenerbahče ne bo nastopal v letošnji Ligi prvakov. Istanbulski klub se je pred kratkim znašel v središču stavniškega škandala..

Kvalifikacije za Ligo prvakov, 4. predkolo, povratne tekme:

Udinese : ARSENAL 1:2 (1:0) /0:1/
Di Natale (39); Van Persie (55), Walcott (69)
Di Natale (Udinese) je v 59. minuti zapravil enajstmetrovko.
S. Handanović (Udinese) je branil celo tekmo.

BENFICA : FC Twente Enschede 3:1 (0:0) /2:2/
Witsel (47, 66), Luisao (59); Ruiz (85)

Sturm Gradec : BATE BORISOV 0:2 (0:1) /1:1/
Volodko (36), Simić (69)

VIKTORIA PLZEN : FC København 2:1 (0:1) /3:1/
Bakos (68), Duris (90); Bolaños (32)

Rubin Kazan : LYON 1:1 (0:0) /1:3/
Natcho (77); Kone (87)
AB – z velikimi črkami je zapisana ekipa, ki se je uvrstila v skupinski del Lige prvakov
//
v poševnicah so rezultati s prvih tekem

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.