Šport > Nogomet
19 ogledov

Tevez zapravil 11-metrovko – gavči domov!

copa america uruugvaj muslera
1/12
EPA
Urugvaj je v četrtfinalu Cope Americe izločil prvega favorita in gostitelja turnirja Argentino. Po 120 minutah je bilo 1:1. Odločale so enajstmetrovke, za končnih 5:4 jo je Carlosu Tevezu ubranil Fernando Muslera. V prvem četrtfinalu je Peru po podaljšku z 2:0 odpravil Kolumbijo.

Stadion v mestu Santa Fe nosi sicer ime Brigadir Estanislao Lopez, vendar je bolj znan po vzdevku pokopališče slonov; na njem Atletico Colon niza zmage proti favoritom. Na veliko žalost 47 tisoč navijačev na stadionu in drugod po državi se je pot Argentincev, ki kljub superzvezdniški zasedbi na čelu z Lionelom Messijem ni našla prave igre na tem prvenstvu, končala že v četrtfinalu.

Diego Perez je po prostem strelu Diega Forlana Urugvaj v vodstvo popeljal že v šesti minuti četrtfinalne tekme z Argentino, a bil z rdečim kartonom še v prvem polčasu predčasno poslan pod prho. Gavči so do izenačenja prišli v 18. minuti, ko je po super predložku Messija zadel Gonzalo Higuain. Kljub igralcu manj so bili Urugvajci bolj nevarni, še posebej po prostih strelih Forlana, ki je odigral 80. tekmo za svojo reprezentanco. Tudi gostitelji so redni del srečanja, ki ni več dal zadetka, končali z igralcem manj – pordečel je Javier Mascherano.

V 79. minuti so bili gavči blizu zadetka za polfinale, a še enkrat več odlične podaje Messija (teh ni manjkalo) njegov napadalec (tokrat Higuain) ni izkoristil – vratar Nestor Muslera je bil na pravem mestu. V podaljških ekipi nista le čakali na enajstmetrovke, temveč nevarno napadali, tako je Higuain enkrat celo zadel prečko. Vendarle pa so polfinalista dali streli z bele točke. Odločitev je padla, ko je Muslera zaustavil strel na tem prvenstvu povprečnega Carlosa Teveza.

Urugvaj v polfinalu čaka Peru, ki je v prvi tekmi četrtfinala Cope Americe z dvema zadetkoma v podaljšku z 2:0 odpravil Kolumbijo. Zadetka sta prispevala Carlos Lobaton in Juan Vargas. Radamel Falcao je za Kolumbijce v 66. minuti zgrešil enajstmetrovko. "Danes smo se morali bolj boriti kot pa igrati. Obe ekipi sta sem prišli, da bi postali prvakinji, a to je bil šele četrtfinale. Pred nami je še dolga pot," je v prvi izjavi po veliki zmagi nad sosedi dejal kapetan Urugvaja Diego Lugano. Trener Argentine Sergio Batista vztraja, da njegovi fantje niso igrali slabo: "Ne morem biti zadovoljen, saj nihče ne izpade rad, a sem lahko zadovoljen s svojimi igralci."

"Zelo sem vesel, presrečen sem. Odigrali smo enega najstarejših klasičnih dvobojev na svetu. Doslej smo vedno zelo težko premagovali Argentino. Tokrat nam je v pomembnem srečanju uspelo," je sijal od zadovoljstva selektor Urugvaja Oscar Tabarez. Najbolj razočaran je bil Messi, ki z Argentino ni osvojil še ničesar (gavči so Copo Americo nazadnje osvojili leta 1993), obenem pa že od marca 2009 za reprezentanco ni dal gola. "Nadaljeval bom … Temu ne rečem napaka. Nadaljevati moramo z delom za najbolj pomembno stvar – svetovno prvenstvo v Braziliji," je dodal selektor Batista. "Na prvih dveh tekmah res nismo igrali, kot smo si želeli, a na tretji in danes smo bili odlični in bi morali zmagati že v prvem polčasu." Batista je še pohvalil Messija: "Imel je fantastičnih 30 minut." Čeprav se govori predvsem o Leu, pa je tisti, ki je na Copi res razočaral, Tevez.


Peru šokiral Kolumbijo

V senci obračuna med Urugvajem in Argentino je bil drugi četrtfinalni dvoboj v Cordobi, ki pa se je prav tako končal s presenečenjem. Peru je ugnal favorizirano Kolumbijo, ki je v predtekmovalni skupini A zmagala pred Argentino, Peru pa je bil šele tretji v skupini C. Radamel Falcao, napadalec Porta, je zgrešil enajstmetrovko, ter tako kot njegovi soigralci v rednem delu ni zadel. Perujcem je nato uspelo tekmo pripeljati do podaljška. "Falcao nikoli ne zgreši enajstmetrovke, niti na treningih. Poleg tega smo imeli še za celo tono priložnosti, vendar ostali praznih rok," je zmajeval z glavo prvi mož na klopi Kolumbije Hernan Dario Gomez.

Za Peru, ki je pokal Amerike zadnjič osvojil leta 1975, je v 11. minuti podaljška in 101. minuti tekme zadel Carlos Lobaton, deset minut pozneje (111.) pa je prednost podvojil Juan Vargas. "Čestitam svojim fantom, ki so presegli sami sebe. Prikazali so veliko mero taktične zrelosti in discipline ter dosegli izjemen uspeh," je povedal Sergio Markarian, ki je prevzel Peru, ko je ta končal povsem na dnu južnoameriških kvalifikacij za svetovno prvenstvo.

Sledijo vrhunci obeh sobotnih tekem četrtfinala Cope Americe.


Copa America, četrtfinale:

Kolumbija : Peru 0:2 (0:0) /po podaljšku/
Lobaton (102), Vargas (112)

Argentina : Urugvaj 5:6 (1:1, 1:1) /po 11-metrovkah/
Higuan (18); Perez (6)
RK: Mascherano (87); Perez (39)

Nedelja, 17. julij:
Brazilija – Paragvaj
Čile – Venezuela

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.