Šport > Nogomet
784 ogledov

Pogrom! To je najbolj osovražen človek v nogometu

Sebastian Coltescu Epa
Tekma na Parku princev je bila prekinjena v prvem polčasu, ko so gostje protestno zapustili zelenico, nato pa so njihovemu zgledu sledili še Parižani.

Srečanje lige prvakov med Paris Saint-Germainom in istanbulskim Basaksehirjem je bilo prekinjeno v 14. minuti, ko je bil četrti sodnik Sebastian Coltescu obtožen rasističnega vedenja.

Do incidenta je prišlo, ko je Coltescu ob negodovanju gostujoče ekipe zaradi prekrška nad njihovim igralcem poklical glavnega sodnika in mu dejal, naj kaznuje pomočnika trenerja turške ekipe.

"Ta črnega. Identificiraj ga. Tistega, ta črnega," je bilo moč slišati na praznem pariškem stadionu.

S temi besedami je izzval vsesplošno ogorčenje. Turško moštvo ni želelo nadaljevati tekme, zato je po dobrih desetih minutah prigovarjanja zapustilo zelenico in odšlo v slačilnico.

 | Avtor: Epa Epa

Evropska nogometna zveza (Uefa) je najprej napovedala, da se bo tekma, ki je bila prekinjena pri rezultatu 0:0, nadaljevala, a ker se turški igralci niso želeli vrniti na igrišče, je Uefa srečanje suspendirala.

Moštvi se bosta znova pomerili danes ob 18.55.

Škandal Šport PSG in Istanbul po incidentu danes spet na igrišče

 | Avtor: Epa Epa
Romunskega sodnika je najprej ostro napadla tarča domnevnega rasizma, pomočnik gostujočega trenerja Pierre Webo, ki je bil kaznovan z rumenim kartonom, vmešal pa se je tudi nekdanji napadalec Chelseaja Demba Ba.

"Ko omenite belca, nikoli ne rečete 'tisti ta beli'. Vedno je samo 'tisti'. Zakaj potem, ko omenite temnopoltega igralca, rečete 'tisti ta črni'," je zabrusil sodniku. Ta se je na vse pretege branil, da ni rasist, ob tem pa brez uspeha pojasnjeval, da gre za nesporazum zaradi uporabe romunskega jezika. 

Coltescu naj bi uporabil besedno zvezo "un negru", kar v romunščini pomeni "črnec". Kot trdi sam, je do zmede prišlo zaradi fonetične podobnosti z angleško besedo "nigger", ki ima izrazito negativno konotacijo.

 | Avtor: Epa Epa

Odzvala se je tudi Uefa, ki je napovedala preiskavo. "V nogometu ni prostora za rasizem ali kakršnokoli obliko diskriminacije," so sporočili z zveze.

S preiskavo bodo poskušali ugtoviti, ali je šlo zgolj za neroden izbor besed ali morda za resno kršitev moralnega kodeksa.

V javnosti se že krepijo pozivi po dosmrtni prepovedi opravljanja sodniškega poklica za Romuna.

ronaldo messi Snidenje pove vse Šport Ronaldo povedal resnico o Messiju: "Vprašajte ga, rekel bo isto kot jaz"

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.