Šport > Nogomet
4727 ogledov

To so scenariji za uvrstitev Slovenije na mundial

Slovenija Litva Stožice Slovenci morajo v zadnjih dveh kolih osvojiti vsaj štiri točke, morda jih tudi šest ne bo dovolj.
Slovenska nogometna reprezentanca še ima možnosti za preboj na mundial, toda v zadnjih dveh kolih jo čaka sila težko delo.

Slovenija bo oktobra odigrala zadnji tekmi v skupini F. Najprej bo na kultnem Wembleyu gostja Anglije, nato bo gostila Škotsko. Dve otoški izbrani vrsti torej, katerima Slovenija v teh kvalifikacijah še ni zabila zadetka. Z Anglijo je v Stožicah igrala 0:0, s Škotsko v Glasgowu izgubila z 1:0.

Glede na razpored zadnjih dveh kol kvalifikacij je realno pričakovati, da je prvo mesto nedosegljivo. Tudi če bi Slovenci zmagali v Londonu, ne gre verjeti, da "Gordie Albion" na zadnji tekmi v Litvi ne bi prišel do popolnega izkupička, posebej zato, ker bi si s polnim plenom zagotovil pot v Rusijo. Slovenci lahko torej upajo predvsem na drugo mesto in s tem na dodatne kvalifikacije.

Srečko Katanec Jezni selektor Šport Katanec: Naj bodo tudi proti Škotom doma

Z manj kot štirimi ne bo šlo

Na drugem mestu je trenutno Slovaška s 15 točkami, Slovenija in Škotska imata eno manj. Neposredni konkurentki fantov s sončne strani Alp se bosta v devetem kolu pomerili med seboj (gostitelji bodo Škoti), Slovencem pa bi najbolj odgovarjala zmaga Britancev. Če bi Slovaki izvlekli vsaj točko, potem bodo (če Slovenija ne zmaga na Wembleyu) skoraj zagotovo na koncu drugi, saj v zadnjem kolu gostijo Malto, proti kateri bodo verjetno zanesljivo zmagali. Z remijem proti Škotom bi imeli Slovaki na koncu tako 19 točk in če Slovenija ne bi premagala Anglije v gosteh, potem tega izkupička ne bi več mogla doseči.

Če bi Slovaška padla na Škotskem, lahko Slovenija otočane na koncu preskoči ne glede na razplet na Wembleyu, saj lahko varovanci Srečka Katanca Škote prehitijo zaradi morebitnega boljšega medsebojnega izkupička. Toda kljub temu bo morala Slovenija vsaj remizirati z Anglijo, če želi na koncu (po zaslugi gol razlike) prehiteti Slovaško, ki bo na račun srečanja z Malto kvalifikacije zaključila z najmanj 18 točkami (Slovenija in Slovaška sta v medsebojnih dvobojih izenačeni, tako da bo v primeru enakega števila točk odločala razlika v golih).

Zaključki so torej naslednji: Slovenija potrebuje vsaj remi v Angliji in visoko, čim višjo zmago doma proti Škotom. Če Slovaška ne bo izgubila na Škotskem, potem mora Slovenija slaviti na Wembleyu, da bi še imela realne možnosti za dodatne kvalifikacije. Tudi šest točk pa ne bo dovolj, če bodo Slovaki zmagali v Glasgowu in pričakovano deklasirali Malto. 

Benjamin Verbič Slovenija Litva Visoka zmaga Šport Slovenci kar štirikrat v polno

Kvalifikacije za SP 2018 (skupina F):

9. kolo:
Anglija - Slovenija
Škotska - Slovaška
Malta - Litva

10. kolo:
Slovenija - Škotska
Slovaška - Malta
Litva - Anglija

LESTVICA:
1. Anglija 20 točk
2. Slovaška 15
3. Slovenija 14
4. Škotska 14
5. Litva 5
6. Malta 0

Komentarjev 2
  • Avatar Džoser
    Džoser 19:29 05.september 2017.

    Bravo Leon ,takoj dobiš plus.Če bi bilo več takih gledalcev kot jaz,ki to balkansko igranje nogometa desetih naturaliziranih Slovencev in enega domorodca sploh ne gledam,bi se sigurno drugače obnašali.Ne zaslužijo si nobenega svetovnega ne Evropskega prvenstva za nobeno kategorijo igralcev!

  • Avatar Leon
    Leon 15:47 05.september 2017.

    "Tisti gledalci, ki so tokrat ostali doma, naj tam ostanejo tudi na domači tekmi proti Škotski," je po zmagi s 4:0 nad Litvo, ki Sloveniji še daje možnosti za drugo mesto v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018, povedal njen selektor ...prikaži več Srečko Katanec................IDIOT iz Šmarne gore . Povsod drugod v svetu igrajo nogomet za navijače !

Sorodne novice