Šport > Nogomet
11 ogledov

Topničarji našli smodnik: Bayern trpel do konca!

arsene wenger
1/24
EPA
Arsenal je vse do zadnjih sekund ostal v igri za šokantno napredovanje iz osmine finala Lige prvakov, potem ko se je Bayernu po porazu v Londonu oddolžil z obrestmi in slavil z goli Olivierja Girouda ter Laurenta Koscielnyja (2:0). Londončanom je za napredovanje zmanjkal le en gol. Z Bayernom v četrtfinale tudi Málaga, ki je izločila Porto (2:0).

Misijo nemogoče v Münchnu je Arsenal začel bolje kot Tom Cruise v najboljših letih - z golom v prvem napadu. Theo Walcott je po lepi izmenjavi Aarona Ramseyja in Santija Cazorle pobegnil obrambi Bayerna in podal idealno žogo pred vrata, kjer jo je pričakal Olivier Giroud in jo pospravil v nebranjeno mrežo.

Bavarci so nato hitro prevzeli pobudo nazaj v svoje noge in Luiz Gustavo je po podaji iz kota v deseti minuti nevarno meril malce preko gola. Dlani rezervnega vratarja Lukasza Fabianskega je po obdobju brez večjih priložnosti v 25. minuti ogrel še Toni Kroos, a je bil eden od obeh poljskih čuvajev mreže Londončanov na mestu.

Dobro je Fabianski zaprl kot tudi Thomasu Müllerju, ki je ob pol ure igre prodrl v kazenski prostor in zadel zunanji del mreže. V drugem polčasu je Walcott spet ušel zadnji vrsti Bavarcev in bi lahko stekel praktično sam pred vratarja Manuela Neuerja, a ga je v 55. minuti ustavila napačna odločitev stranskega sodnika, ki je označil prepovedani položaj.

Robben spravljal Bavarce ob živce

Arjen Robben, ki je za razliko od tekme v Londonu dobil priložnost od prve minute, je imel v 68. minuti izjemno priložnost za izenačenje, potem ko ga je samega pred vratarja Fabianskega z izjemno podajo s peto poslal Müller, toda Nizozemec je zadel prav Arsenalovega čuvaja mreže, tako da so lahko navijači spet zgolj zavzdihnili ob novi neprepričljivi akciji svojega levonogega virtuoza.

Gostujoči trener Arsène Wenger je za popolno ofenzivo, Arsenal je za napredovanje namreč še vedno potreboval dva zadetka, izbral 72. minuto, ko je v igro namesto Walcotta in Ramseyja poslal Gervinha in Alexa Oxlada-Chamberlaina. Rezervist Gervinho se je v 79. minuti po podaji Cazorle in odličnem obratu prebil povsem do vrat Bayerna, a v padcu meril mimo gola.

Po golu Koscielnyja triler do konca

Fabianski je po preigravanju še enrkat izvrstno ustavil Bayernovega "MVP-tekme" Müllerja, Španca pri obeh ekipah, Cazorla in Javi Martínez, pa sta dobila rumena kartona, zaradi katerih ne bosta smela igrati na naslednji evropski tekmi. Navijače v Münchnu je pred koncem čakal nov hladen tuš - po kotu je mrežo pet minut pred koncem rednega dela zatresel še Laurent Koscielny in poskrbel za napet zaključek.

Santa Cruz Demichelis Malaga Porto Liga prvakov osmina finala | Avtor: EPA EPA
Fancoski branilec je z glavo izvrstno zadel tik ob vratnici Neuerja, na katerega so v želji po takojšnjem odvzemu žoge nato skočili številni nogometaši londonskega moštva. Po krajšem prerivanju so se strasti le umirile, Koscielny pa je za svoja dejanja dobil še rumeni karton. To je bilo do konca tekme tudi vse, kar so si nevarnega uspeli priigrati Angleži, saj se je Bayern zanesljivo ubranil in zdržal za veliko težje prigarano napredovanje, kot je lahko kdorkoli pričakoval.

Isco dirigiral sanjski Málagi

V svojem debitantskem nastopu med evropsko elito je Málaga nadaljevala svoj sanjski pohod skozi izločilne boje in na povratni tekmi po nezasluženem porazu na Portugalskem z goli Isca in rezervista Roqueja Santa Cruza izločila Porto, ki je večji del drugega polčasa odigral z deseterico. Málaga se je tako kot tretje špansko moštvo uvrstila v boben petkovega žreba četrtfinala, kjer bi se lahko pomerila tudi z Real Madridom ali Barcelono.

Mladi španski zvezdnik Isco je dve minuti pred koncem prvega polčasa zadel z izjemnim zavitim strelom z roba kazenskega prostora, kmalu po nadaljevanju drugega polčasa pa je bil izključen Portov nogometaš Steven Defour in Portugalci so se znašli v še hujših težavah.

Jackson Martínez je sicer zapravil veliko priložnost za izenačenje, ta gol bi kljub kasnejšemu drugemu golu španskih južnjakov v četrtfinale poslal Porto, zadetek Santa Cruza, ki je v 77. minuti zadel z glavo po kotu Isca, pa je na koncu prinesel napredovanje Málagi, sicer bi na La Rosaledi spremljali podaljšek.

"Vrnili smo se na najboljši možen način," je za špansko televizijo Canal Plus dejal Isco. "Še pred časom si kaj takega nismo mogli niti zamisliti, neverjetno. Nihče tukaj še ni izkusil ničesar podobnega, toda vsi si to zaslužijo. Povsem si zaslužimo zmago. Uživali smo v tekmi in igrali našo igro."

Liga prvakov, osmina finala, povratni tekmi:

BAYERN MÜNCHEN : Arsenal 0:2 (0:1) /3:1/
Giroud (3), Koscielny (85)

Postavi

Bayern: Neuer; Lahm, Van Buyten, Dante, Alaba; Martínez, Luiz Gustavo; Müller, Kroos (od 81. Timoščuk), Robben; Mandžukić (od 73. Gómez). Na klopi: Starke; Rafinha, Contento, Shaqiri, Timoščuk, Pizarro, Gómez.

Arsenal: Fabianski; Jenkinson, Mertesacker, Koscielny, Gibbs; Rosický, Walcott (od 72. Oxlade-Chamberlain), Arteta, Ramsey (od 72. Gervinho), Cazorla; Giroud. Na klopi: Mannone; Vermaelen, Diaby, Oxlade-Chamberlain, Coquelin, Arshavin, Gervinho.

Sodnik: Pavel Královec (Češka).

MÁLAGA : Porto 2:0 (1:0) /0:1/
Isco (43), Santa Cruz (77)
RK: Defour (49/Porto)

Postavi

Málaga: Caballero; Gámez, Demichelis, Weligton, Antunes; Toulalan, Iturra; Joaquín (od 88. Camacho), Baptista (od 73. Santa Cruz), Isco; Saviola (od 78. Piazón). Na klopi: Kameni; Lugano, Sergio Sánchez, Camacho, Piazón, Seba, Santa Cruz.

Porto: Helton; Danilo, Otamendi, Mangala, Alex Sandro (od 69. Atsu); Moutinho (od 46. Rodríguez), Fernando, González, Defour; Varela (od 58. Maicon), Martínez. Na klopi: Fabiano; Maicon, Castro, Izmailov, Rodríguez, Liedson, Atsu.

Sodnik: Nicola Rizzoli (Italija).

/X:Y/ - v poševnicah je rezultat prve tekme
AB - z velikimi tiskanimi črkami je zapisana ekipa, ki je napredovala

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.