Šport > Nogomet
40 ogledov

Trije Slovenci, Barca favorit, na tv sedem tekem

(Barcelona - Juventus) Liga prvakov EPA
Najboljši nogometni klubi bodo v torek in sredo začeli sezono 2015/16 v ligi prvakov. V njej bodo nastopili tudi trije slovenski nogometaši.

Slovenske barve bodo v najmočnejšem klubskem tekmovanju tokrat zastopali Jan Oblak v dresu madridskega Atletica, Branko Ilić v dresu Astane in Kevin Kampl v majici Bayerja iz Leverkusna. Naslov bo branila španska Barcelona, ki je v finalu minule sezone v Berlinu s 3:1 odpravila torinski Juventus.

V torek bodo na sporedu tekme v skupinah od A do D, in sicer Paris St. Germain - Malmö, Real Madrid - Šahtar Doneck, Wolfsburg - CSKA Moskva, PSV Eindhoven - Manchester United, Benfica Lizbona - Astana, Galatasaray Istanbul - Atletico Madrid, Sevilla - Borussia Mönchengladbach in Manchester City - Juventus Torino.

Prav na obračunu med Cityjem in staro damo, kjer bo med drugimi manjkal zvezdnik angleškega moštva Sergio Agüero (pri Juventusu ne bo Claudia Marchisia), bo tudi slovenski pridih, Evropska nogometna zveza (Uefa) je namreč za sodnike delegirala Damirja Skomino, Jureta Praprotnika, Roberta Vukana, Mateja Juga, Slavka Vinčića in Manuela Vidalija.

V sredo pa bodo na sporedu še obračuni v skupinah od E do H: Roma - Barcelona, Bayer Leverkusen - Bate Borisov, Olympiakos Pirej - Bayern München, Dinamo Zagreb - Arsenal, Chelsea - Maccabi Tel Aviv, Dinamo Kijev - Porto, Gent - Olympique Lyon in Valencia - Zenit Sankt Peterburg.

Glavni favorit znova Barcelona

Eno glavnih vprašanj pred sezono je, ali bo Barceloni, pri kateri bodo v prvem krogu manjkali poškodovani Claudio Bravo, Dani Alves, Douglas in Thomas Vermaelen, kot prvi po uvedbi lige prvakov uspelo ubraniti lovoriko. Nazadnje je to uspelo Milanu leta 1990, a še v tekmovanju pod nazivom pokal državnih prvakov. Toda podobne ambicije, kot jih imajo Katalonci, imajo še drugi vrhunski evropski klubi, na čelu z Bayernom, Paris St. Germainom, Realom Madridom, Chelseajem, Juventusom, Manchester Cityjem ...

Prav Angleži s povratnikom Manchester Unitedom, pri katerem je vprašljiv nastop Wayna Rooneyja, Manchester Cityjem, Chelseajem in Arsenalom upajo, da se bodo tokrat bolje odrezali, saj se v dveh od zadnjih treh sezon niti enemu angleškemu predstavniku ni uspelo prebiti v četrtfinale. Na stavnicah še najvišje sodita Chelsea in City na četrtem oziroma petem mestu. Vlogo glavnega favorita so stavničarji sicer namenili Barceloni, sledita pa ji Bayern in Real. Oblakov Atletico je na osmem mestu, Kamplov Leverkusen na 17., Ilićeva Astana, novinec v tekmovanju, pa predzadnja, 31.

Največ predstavnikov ima Španija (5) z Realom, Barcelono, Atleticom, Sevillo in Valencio. Anglija in Nemčija (Bayern, Bayer, Borrusia Mönchengladbach, Wolfsburg) imata po štiri, Italija (Juventus, Roma), Francija (Lyon, PSG), Portugalska (Benfica, Porto), Ukrajina (Dinamo Kijev, Šahtar Doneck) in Rusija (Zenit St. Peterburg, CSKA Moskva) imajo po dva, drugi pa po enega predstavnika.

Uefa bo med klube spet razdelila bogate denarne nagrade. Za uvrstitev v skupinski del tekmovanja je vsak klub dobil po 12 milijonov evrov. Vsaka zmaga v skupinskem delu je vredna 1,5 milijona, neodločen izid pa pol milijona evrov.

Za uvrstitev v izločilni del tekmovanja bodo klubi prejeli po 5,5 milijona evrov, četrtfinalisti po šest milijonov, polfinalisti po sedem, poraženec v finalu 10,5 milijona, prvak pa 15 milijonov evrov. Ob tem bodo klubi od Uefe dobili tudi delež (glede na vrednost televizijskega trga v vsaki državi) od prodaje televizijskih pravic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.