Šport > Nogomet
16 ogledov

Trinajstica nesrečna za Maribor

evropska liga maribor panathinaikos berić Saša Despot
V 13. kolu najmočnejše slovenske lige je Maribor prvič v letošnji sezoni ostal brez točk. Vijoličasti so gostovali pri Triglavu, edini gol na tekmi pa je v deveti minuti dosegel Matej Poplatnik. Aluminij je s tremi goli v drugem polčasu premagal goste iz Velenja.

Mariborčani so v Kranju zabeležili prvi poraz v letošnjem prvenstvu, zanimivo, na mestu, kjer so v domači ligi v lanski sezoni marca izgubili zadnjič. Tokrat se jim je maščevalo, da so nastopili z "rezervno" ekipo, saj je bilo v prvi enajsterici le nekaj standardnih igralcev, poleg tega pa so imeli tudi veliko smole. Trikrat so zadeli okvir vrat, zaradi nesmiselnega prekrška Brazilca Arghusa pa ob koncu prvega dela ostali le z desetimi igralci, kar je domačim olajšalo delo.

Aktualni prvaki so tako s porazom prvenstvo spet naredili nekoliko bolj zanimivo, saj imajo pred drugouvrščeno Olimpijo Ljubljano le še šest točk prednosti. Prav gotovo bo derbi z Ljubljančani v naslednjem kolu zaradi tega še bolj zanimiv, žal pa bo nanj zaradi reprezentančnega premora potrebno počakati do 20. oktobra.

ibraimi maribor dinamo  | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Mariborski trener Darko Milanič ni mogel računati na usluge poškodovanih Nejca Potokarja in Marcosa Tavaresa, zaradi hudega ritma tekme je v Mariboru pustil novega reprezentanta Gorana Cvijanovića in Jovana Vidovića, na klopi pa Željka Filipovića, Martina Milca, Agima Ibraimija in Roberta Berića. In igranje z "rezervno" postavo se je prvakom hitro maščevalo. Kranjčani so namreč po zapravljeni priložnosti mariborskega napadalca Nikole Komazeca povedli že v deseti minuti, ko je praktično vse opravil Matej Poplatnik. Prodrl je po levi strani, preigral dva Mariborčana, nato pa natančno meril.

Takoj zatem je svojega soigralca poskušal posnemati Enis Đurkovič, toda po njegovem strelu je žoga zletela mimo vratnice. Po prejetem zadetku so gosti povsem zagospodarili na igrišču, toda v protinapadih so bili domači celo nevarnejši, stalna nevarnost za Jasmina Handanovića je bil predvsem Vlado Šmit, nekajkrat je poskusil tudi Đurković. Na drugi strani bi se lahko pred golom Kranjčanov bolje znašla Matic Črnic in Alen Ploj.

V dodatne težave so gostje, ki v prvem delu niti enkrat niso ustrelili v okvir gola, zašli tik pred koncem polčasa, ko je bil zaradi nepotrebnega nešportnega prekrška izključen Brazilec Arghus. A te težave so bile bolj navidezne, saj so kljub številčnemu primanjkljaju tudi v drugem delu nadaljevali napade. Na začetku drugega polčasa so imeli obilo smole, saj je Dejan Mezga v 48. minuti po prostem strelu strela zadel prečko, odbite žoge pa v gol ni znal spraviti Ploj. Le minuto pozneje je po kotu in strelu z glavo okvir vrat (vratnico) zadel še Zoran Lesjak, domači vratar Žan Pelko pa se je izkazal po strelu Komazeca od daleč.

Ko je v 67. minuti Mezga še drugič zadel prečko, je bilo jasno, da zvezde prvakom tokrat niso naklonjene. V zaključku, potem ko so domači za nekaj časa umirili njihove napade, so sicer zaigrali na vse ali nič, toda na koncu so bili Kranjčani, ki so se usmerili na protinapade, bližje zadetku.

Aluminij zabeležil najvišjo zmago v sezoni

Novinci v prvoligaški druščini, nogometaši Aluminija iz Kidričevega, nadaljujejo uspešne predstave. Proti velenjskem Rudarju so zabeležili drugo zmago v zadnjih treh nastopih, tako da so se s šestim uspehom v trinajstih krogih povzpeli na četrto mesto razpredelnice. Tri proti nič je hkrati najvišja zmaga Aluminija v tej sezoni.

Olimpija Rudar Stožice | Avtor: Benjamin Kovač Benjamin Kovač
Velenjčani igralcem iz Kidričevega očitno zelo ustrezajo, saj so ti dobili vse tri medsebojne tekme v tej sezoni. Ko je bil še trener Andrej Goršak, je Aluminij zmagal na stadionu Ob jezeru, slavil je tudi v slovenskem pokalu, ko je knape prevzel Aleš Čeh, nove tri točke pa je vpisal tudi pred domačimi gledalci, ki so na svoj račun prišli v drugem polčasu.

V prvih 45 minutah ekipi nista pokazali kaj prida nogometa. Rudar je imel žogo sicer več v posesti, vendar streli od daleč niso obrodili želenih sadov. Še najbližje zadetku so bili gostje v 13. minuti, ko je Dalibor Radujko zgrešil okvir vrat iz ugodnega položaja. Vsi naslednji streli - Uroša Rošerja, Elvisa Bratanovića, Rajka Rotmana ali Mateja Podlogarja - so zleteli mimo vrat ali pa bili lahek plen za vratarja Tomaža Murka.

Nadaljevanje je prineslo povsem drugo podobo. Hrabra poteza domačega stratega Bojana Flisa, ki je v uvodnih minutah drugega polčasa opravil vse tri menjave, so bile zadetek v polno za Aluminij. V 58. minuti je namreč Klemen Bingo po natančno izvedenem udarcu s kota Marka Drevenška zadel za 1:0. Tedaj je tudi Aleš Čeh na hitro opravil dve menjavi, vendar je bil učinek ravno obraten kot pri domačih. Ti so namreč izvedli hiter protinapad, žoga je prišla do Roberta Kureža, ki mu ni bilo težko doseči še svojega sedmega zadetka v sezoni, s katerim se je na vrhu lestvice najboljših strelcev izenačil z napadalcem Gorice Dejanom Žigonom.

Vrhunec odlične predstave Aluminija v drugem polčasu oziroma sanjskih petnajstih minut je sledil v 73. minuti, ko je padel še tretji zadetek. Gostitelji so si po prekršku Saše Bakarića nad Robertom Kurežom priigrali najstrožjo kazen, ki jo je suvereno izvedel Marko Drevenšek.

Prva liga, 13. kolo:

Triglav : Maribor 1:0 (1:0)
Poplatnik (9)

Aluminij : Rudar Velenje 3:0 (0:0)
Bingo (58), Kurež (65), Drevenšek (73/11-m)

Olimpija : Mura 3:1 (1:1)
Omladič (44), Zajc (52, 67); Jelić (40)
RK: Opoku Aborah (77/Mura)

Luka Koper : Domžale 1:2 (0:1)
Pučko (77); Halilović (14), Husmani (90)

Celje : Gorica 0:0 (0:0)

Komentarjev 2
  • axl 18:43 07.oktober 2012.

    Dvignimo roke gor, umru je je mari4or, umru je on, nikoli ne bo šampijon, ....., OLIMPIJA ŠAMPION!!!!!!

  • hejki 17:42 07.oktober 2012.

    žurnal, strateg Aluminija je Bojan Flis in ne Kristian Lipovac. Slednji je golman. ;)