Šport > Nogomet
29 ogledov

Udovič: "Niso ribiči, a tudi Brazilci ne"

Sašo Udovič opozorja, da Alžirce ne smemo podcenjevati. (Foto: Boštjan Tacol) Boštjan Tacol
Pred petkovo tekmo z Islandijo smo se pogovarjali s Sašom Udovičem, ki je leta 1996 zabil pet golov islandski izbrani vrsti. "Na tej tekmi smo absolutni favoriti in tako se moramo tudi vesti," o tokratnem dvoboju meni nekdanji napadalec.

Sami ste proti Islandiji doživeli enega izmed vrhuncev svoje kariere ob zmagi s 7:1. Kako se spominjate tiste tekme?
Takrat je bila situacija kar nekako obrnjena. Zdaj smo mi favoriti, oni pa so bili takrat na Fifini lestvici kakšnih 20 mest pred nami. Sicer je že bilo ustvarjeno okostje reprezentance, ki si je pozneje prislužila naziv zlata generacija. Nič zlatega sicer nismo osvojili, a smo marsikaj spremenili. Takrat so bili Islandci favoriti. So tudi povedli, nato pa se je zgodilo nekaj, kar se redko dogaja, zlasti na reprezentančnih dvobojih. Pet golov je težko doseči že na treningu. Odigrali smo vrhunsko, sam pa sem imel pač takšno tekmo, da sem, kamorkoli sem se obrnil, zadel. Obrnil sem se stran od gola, a me je žoga preprosto zadela v glavo. Bil je pač takšen dan. Vedno sem bil na pravem mestu.

Se katerega od tistih golov še spominjate?
Niti ne. Sem pa bil zelo vesel. Kult reprezentance smo šele gradili in ta zmaga je bila zelo pomembna – tudi zaradi medijskega pompa –, sam pa sem prejel tudi priznanje od Fife. Poslali so mi plaketo za tistih pet zadetkov. Situacija je bila preprosto zanimiva, veliko so me klicali zaradi tega dosežka.

Kaj menite o dvoboju z Islandci 17 let pozneje?
A je že toliko? Ti Islandci zagotovo niso ribiči, ki popoldne še malo igrajo nogomet, niso pa tudi kakšni Brazilci, Nemci ali Italijani. Moramo biti realni. Na tej tekmi smo absolutni favoriti in tako se moramo tudi vesti. V prid temu govori tudi položaj na Fifini lestvici, ne nazadnje pa tudi uspehi slovenske reprezentance v zadnjem desetletju in še malo. Je pa Islandija vsekakor tekmec, na katerega se je treba resno pripraviti, treba je biti popolnoma profesionalen, osredotočen in samozavesten. Menim, da se moramo predvsem ukvarjati sami s seboj – smo kakovostnejši. Če ne bomo šli v tekmo kot favoriti, to ni prav.

Zlatko Zahovic Saso Udovic gol zadetek veselje proslavljanje proslava slavje | Avtor: Reuters Reuters
Islandci so Albanijo v gosteh ugnali z 2:1, Slovenija pa je proti Albaniji izgubila.
Vsaka tekma je zgodba zase. Na dvoboju med Albanijo in Islandijo so bile skoraj neregularne razmere za igro. Bil je potop na igrišču. Res je, da tudi na naši tekmi zelenica ni bila dobra, igrišče je bilo težko. Si pa Islandija zasluži določeno spoštovanje, a nič več od tega. Treba bo iti na zmago.

Je tudi za vas prvo ime v islandski izbrani vrsti Gylfi Sigurðsson?
Zagotovo, čeprav je tu zraven tudi Eiður Guðjohnsen, ki pa že počasi končuje kariero. Tu sta še dva ali trije fantje, ki igrajo v Ajaxu, Pescari … Imajo igralce, ki so na visoki ravni, a se Islandija kot moštvo ne more primerjati s Slovenijo. Tu je kakovost na naši strani.

Na torkovem treningu se je poškodoval Valter Birsa. Kako velik udarec je to za Slovenijo, če ne bo igral? Zaradi kartonov bosta že manjkala Andraž Kirm in Josip Iličić.
To je udarec, a verjamem, da bo selektor našel ustrezne zamenjave, ki bodo naredile tisto, kar se od njih pričakuje, če bo to potrebno.

Pričakujete tokrat več navijačev kot na zadnji prijateljski tekmi?
Upam. Fantje zdaj res potrebujejo podporo. Ni enako igrati pred tri tisoč ali 12 tisoč gledalci. Prav bi bilo, da navijači pridejo v večjem številu pomagat reprezentanci. Tej trenutno morda res ne gre najbolje, a vedno je čas za spremembo na boljše. Ta tekma bi bila lahko ena izmed prelomnic.

Še verjamete v uvrstitev na SP?
Treba je biti realen, a dokler obstajajo možnosti za Brazilijo, je treba narediti vse, da se tja tudi uvrstimo. Če smo realni, je do zdaj bilo že marsikaj zamujenega, a smo še vedno v igri. Treba je razmišljati o Braziliji. Prav ti dve tekmi z Islandijo bosta odločali. S teh dveh obračunov preprosto potrebujemo šest točk.

Komentarjev 1
  • 1111 07:46 21.marec 2013.

    kdaj bo nehal ta pametarit???