Šport > Nogomet
4571 ogledov

Umrl legendarni hrvaški nogometaš

Slaven Zambata twitter Zona Dinamo
Poslovil se je eden največjih nogometašev zagrebškega kluba.

V 81. letu starosti je v Zagrebu umrl Slaven Zambata, eden največjih nogometašev v zgodovini Dinama. "Z žalostjo in bolečino sporočamo, da nas je v četrtek zgodaj zjutraj za vedno zapustil naš legendarni legendarni nogometaš, naš priljubljeni in nepozabni 'plavi devet," so o smrti nekdanjega kapetana kluba zapisali pri Dinamu in dodali, da je bil Zambata napadalec s slogom za nogometne gurmane in sladokusce.

V Sinju rojeni nogometaš, ki je bil na preizkušnji tudi pri Hajduku, je za Dinamo odigral 251 tekem in pri tem dosegel kar 156 zadetkov, pri 26 letih pa je zagrebški klub popeljal do največje lovorike v njegovi zgodovini. Leta 1967 je Dinamo namreč osvojil Pokal velesejemskih mest, to tekmovanje je kasneje nasledil pokal Uefa, v finalu so modri takrat premagali Leeds. Prvo tekmo je Dinamo dobil z 2:0, povratni dvoboj pa se je končal brez zadetkov. Zambata je kot kapetan prvi dvignil osvojeni pokal.

V karieri je nastopal še za belgijska kluba Waregem in Crossing Club, leta 1972 pa se je po treh letih vrnil v Dinamo. Že leto kasneje je zaključil kariero zaradi poškodb meniskusa na obeh kolenih.

Za jugoslovansko reprezentanco je zbral 31 tekem in zabil 21 golov. Bil je kapetan Jugoslavije na olimpijskih igrah leta 1964 v Tokiu. Med kariero je diplomiral na pravni fakulteti. "Na potovanjih sem s seboj nosil skripte in se učil rimsko, civilno pravo. V avtobusu, na vlaku, v spalnih vagonih, letalih... Včasih se je to še dalo, danes ne," je pred kratkim v enem izmed intervjujev izjavil Zambata.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.