Šport > Nogomet
4491 ogledov

Umrl svetovni prvak, pri velikanu žalujejo

Bernd Hölzenbein Profimedia Bernd Hölzenbein.
Bil je pomemben akter v kar dveh finalih.

Bernd Hölzenbein, ki je pomagal takratni Zahodni Nemčiji osvojiti naslov svetovnega prvaka leta 1974, je umrl v starosti 78 let, so danes sporočili iz njegovega dolgoletnega kluba Eintracht Frankfurt.

Pri klubu se sklicujejo na njegovo družino, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kot so navedli pri klubu, je Hölzenbein, častni kapetan Eintrachta, preminil v ponedeljek obkrožen s svojo družino.

Krilni igralec je zbral 40 nastopov in dosegel pet golov za elf, vključno z izenačenjem na 2:2 v finalu evropskega prvenstva leta 1976 proti takratni Češkoslovaški, ki so ga Nemci izgubili po enajstmetrovkah.

Dve leti prej je Hölzenbein v finalu svetovnega prvenstva v Münchnu domači zasedbi priboril najverjetneje odločilno enajstmetrovko. Padel je v 25. minuti finala proti Nizozemski v nizozemskem kazenskem prostoru. Angleški Sodnik Jack Taylor je pokazal na belo točko, Paul Breitner se je odločil za strel in žogo poslal v mrežo za izenačenje 1:1. Zmagovalni gol za drugi naslov svetovnega prvaka je dosegel Gerd Müller.

Dosojena enajstmetrovka je izzvala večne polemike o tem, ali je sploh prišlo do stika med Hölzenbeinom in Nizozemcem Wimom Jansenom. Hölzenbein je ves čas vztrajal, da je prišlo do kontakta in da padca ni zaigral.

Klubski rekorder

Bernd Hölzenbein | Avtor: Profimedia Profimedia

Hölzenbein je večino kariere preživel pri Frankfurtu, z njim je leta 1980 osvojil takratni Uefin pokal, zdajšnjo Ligo Evropa, in tri nemške pokale ter dosegel klubski rekord 160 golov v nemški Bundesligi.

Leta 1981 se je odpravil čez lužo v ZDA, kjer je igral za Fort Lauderdale Strikers in Memphis Americans, nato pa se je vrnil v Frankfurt in kasneje delal v vodstvu kluba.

"Legenda, kot jo lahko najdemo le v knjigah. Eden največjih, kar smo jih imeli," je zapisal Eintracht Frankfurt na spletni strani.

"Bernd Hölzenbein je skoraj 60 let igral ključno vlogo pri oblikovanju Eintrachta," je v klubski izjavi dejal tiskovni predstavnik frankfurtskega odbora Axel Hellmann. "Z njim ne izgubljamo le najbolj prepoznavne osebnosti našega kluba, ampak tudi zvestega zaposlenega in ljubega prijatelja."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 14:44 16.april 2024.

    Spet nogometaš, STA nima o čem bolj pomembnem pisati.