Šport > Nogomet
233 ogledov

V finalu evropski in azijski prvak

Vinicius Junior Profimedia
Real Madrid pričakovano v finalu klubskega SP.

Nogometaši madridskega Reala so drugi finalisti klubskega svetovnega prvenstva v Maroku. Evropski prvak je v polfinalu v Rabatu premagal egiptovski Al Ahli s 4:1 (1:0). V soboto se bo v finalu meril z Al Hilalom iz Savdske Arabije, ki je v torek s 3:2 izločil brazilski Flamengo. Poraženca se bosta prav tako v soboto merila za tretje mesto.

Madridčani so v Rabatu proti Al Ahliju prevladovali v prvem polčasu, imeli več žogo v posesti, sprožili več strelov, enega od teh pa so tudi unovčili za vodstvo. V 42. minuti je zadel Vinicius Junior.

Federico Valverde je le nekaj trenutkov po začetku drugega polčasa podvojil prednost Madridčanov, ko je v mrežo pospravil odbito žogo. So se pa afriški predstavniki vrnili v igro v 65. minuti, ko je z bele pike zadel Ali Maaloul. Enajstmetrovko je zakrivil Eduardo Camavinga s spotikanjem.

Že v sodniškem dodatku pa sta zmago španske zasedbe, ki je v 87. minuti prek Luke Modrića zapravila svojo enajstmetrovko, potrdila Rodrygo in Sergio Arribas.

Sergio Arribas | Avtor: Profimedia Profimedia

Real Madrid, zmagovalec evropske lige prvakov, sicer velja za glavnega favorita prvenstva. V letih 2014, 2016, 2017 in 2018 je že dvignil pokal v tem tekmovanju, pred tem pa je še trikrat slavil v predhodnem medcelinskem pokalu.

Prejšnjo izvedbo, ki so jo zaradi koronske krize preložili in je bila na vrsti šele februarja lani v Abu Dabiju, je dobil zmagovalec lige prvakov, londonski Chelsea. V finalu je premagal južnoameriškega prvaka, brazilsko ekipo Palmeiras.

Evropske ekipe so v nizu naslovov v tem tekmovanju vse od leta 2012. V tem obdobju je Real slavil štirikrat, Bayern dvakrat, Barcelona, Liverpool in Chelsea pa po enkrat.

Denarne nagrade so na letošnji izvedbi enake kot na prejšnji. Tako bo zmagovalec dobil 4,6 milijona evrov, finalist 3,7 milijona, tretjeuvrščeni 2,3 milijona, četrtouvrščeni 1,8 milijona, poraženca 2. kroga po 0,9 milijona, zadnja ekipa na turnirju pa bo dobila 0,46 milijona.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.