Šport > Nogomet
247 ogledov

El Clasico v puščavi z enosmernim prometom

Gavi Profimedia
Barcelona brez večjih težav do 14. superpokalnega naslova.

Nogometaši Barcelone so zmagovalci letošnje izvedbe španskega superpokala. V finalu so na stadionu King Fahd v Rijadu v Savdski Arabiji premagali Real Madrid s 3:1 (2:0). Z današnjo zmago v El Clasicu je Barcelona še 14. v svoji zgodovini osvojila superpokal. S tem ostaja najuspešnejši klub v tem tekmovanju.

Madridskemu Realu tako ni uspelo ubraniti superpokalnega naslova. Skupno ima zdaj dva manj (12) od današnjega nasprotnika.

Španski superpokal od leta 2019 naprej sicer igrajo štiri ekipe, vanj pa se uvrstijo zmagovalec španskega prvenstva, zmagovalec španskega pokala, drugouvrščena ekipa prvenstva in finalni poraženec v pokalu.

Oba polfinalna obračuna sta finalista letos določila šele po izvajanju enajstmetrovk. Real Madrid, aktualni ligaški prvak, za katerega je to devetnajsti nastop v superpokalu, je tako v prvem polfinalu premagal Valencio. Redni del in podaljška sta se končala 1:1, "los blancos" pa so s 4:3 slavili po kazenskih udarcih.

Tudi redni del dvoboja med Barcelono in Real Betisom, zmagovalcem pokala, se je končal 1:1. V podaljšku sta oba kluba zadela še enkrat (2:2), pri izvajanju enajstmetrovk pa so bili uspešnejši Katalonci, ki na superpokalu igrajo že 27.

Prvo lepo priložnost v današnjem finalu so imeli nogometaši Barcelone. Po strelu poljskega napadalca Roberta Lewandowskega z roba kazenskega prostora je vratar v vratih Madrida Thibaut Courtois žogo potisnil v vratnico. Kmalu zatem so nevarno zapretili tudi Madridčani, ko je po predložku Ferlanda Mendyja, Karim Benzema z glavo meril nenatančno.

Po dobre pol ure igre so prvi udarili Katalonci. Lewandowski je z lepo podajo zaposlil Gavija, ki se je sam znašel pred madridsko številko 1 in zadel za vodstvo Barcelone.

GAvi | Avtor: Epa Epa

Blaugrana je tik pred iztekom rednega dela v prvem polčasu podvojila svoje vodstvo. Frenkie de Jong je v prazen prostor poslal Gavija, ta pa je golu dodal še podajo, ki jo je v zadetek pretvoril Lewandowski.

Tudi v nadaljevanju so napadalneje igrali nogometaši Barcelone. Pet minut po začetku drugega polčasa se je iz oči v oči z vratarjem Reala znašel Ousmane Dembele, a se je Courtois takrat izkazal. Nekaj trenutkov zatem je moral spet posredovati, ko je ubranil strel Lewandowskemu.

Še naprej je blestel komaj 18-letni Gavi, ki je vpisal novo podajo, ko je v 69. minuti Pedri povišal na 3:0. Bledi Real se je, kot kaže, nato le prebudil, saj je prvič sprožil v okvir vrat nasprotnika, a tako poskus Tonija Kroosa kot Marca Asensia je brez težav ubranil vratar "blaugrane" Marc-Andre ter Stegen. Tridesetletni Nemec je bil kmalu na novi preizkušnji, ko je z lepo parado zadetek preprečil Rodrygu.

Premoč ob koncu tekme so Madridčani sicer kronali s častnim zadetkom v sodnikovem dodatku. Benzemaju je ter Stegen strel sprva obranil, a se je žoga odbila nazaj do francoskega napadalca, ta pa je drugo priložnost izkoristil in postavil končnih 1:3.

Za Xavija, nekdanjega nogometaša Barcelone in zdajšnjega glavnega trenerja, je to prva lovorika na klopi katalonskega velikana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice