Šport > Nogomet
60 ogledov

V Ljubljani vonj po Braziliji

Brazuca City Park predstavitev plesalka samba
1/10
Adidas
Po premierni predstavitvi v brazilskem Riu v torek zvečer, se je uradna žoga mundiala 2014 Brazuca, postavila na ogled tudi v Sloveniji.

Nogometna žoga Brazuca je svoje ime dobila že septembra 2012, izbralo pa ga je kar milijon brazilskih nogometašev, ki so sodelovali v javnem glasovanju. Brazuca je sicer neformalni lokalni izraz, ki pomeni 'brazilski', oziroma opisuje brazilski način življenja. Barve in zasnova črt na žogi simbolizirajo tradicionalno večbarvno brazilsko zapestnico želja, poleg tega pa odsevajo tudi živahnost in zabavo, ki sta v Braziliji neločljivo povezani z nogometom.  

Brazuca je najbolj testirana adidasova žoga do sedaj, saj je prestala temeljito dve in pol letno testiranje, pri katerem je sodelovalo več kot 600 najboljših svetovnih igralcev ter 30 ekip iz desetih držav in treh kontinentov. Da bo Brazuca kos vsem razmeram so med drugim potrdili klubi AC Milan, Bayern München, Palmeiras in Fluminense ter nogometni zvezdniki Leo Messi, Iker Casillas, Bastian Schweinsteiger in Zinedine Zidane

Tehnologija izdelave usnja in notranjosti žoge je identična kot pri izdelavi žog Tango 12 (UEFA EURO 2012), Cafusa (FIFA Pokal konfederacij 2013), ter izjemno popularne uradne žoge UEFA Lige Prvakov. Inovacija v strukturi, edinstvena simetričnost šestih identičnih plošč in drugačna struktura površine zagotavljajo izboljšan oprijem, dotik, stabilnost in aerodinamiko med letom. Brazuca je že na voljo v adidasovih trgovinah ter pri večjih trgovcih. 

Odzivi na Brazuco  

Brazilski zvezdnik Dani Alves je o žogi povedal: "Moji prvi vtisi o Brazuci so, da je žoga fantastična in da se bomo z njo zelo zabavali. Adidas je ustvaril žogo neverjetnega videza, ki je primerna za tako veliko tekmovanje, kot je svetovno prvenstvo. Najbolj pomembno pa je, da se žoga dobro obnese tako pri igri na tleh kot v zraku. Prepričan sem, da bo igralcem zelo všeč. Prav zaradi žoge sem še bolj navdušen in komaj čakam na otvoritveno tekmo!

Brazuca City Park predstavitev Tavares plesalka samba | Avtor: Adidas Adidas
Kapetan zmagovite španske reprezentance Iker Casillas je dodal: "Dizajn brazuce je preprosto neverjeten in očitno je, da ga je navdihnila Brazilija. Sedaj, ko je žoga predstavljena, imam občutek, da je prvenstvo veliko bliže. Veselim se, da bom v Braziliji igral z izjemno žogo. Upam, da bomo z brazuco dosegli enak rezultat kot leta 2010."  

Spremljajte popotovanje Brazuce  

Brazuco bo do začetka Svetovnega nogometnega prvenstva 2014 potovala po svetu. Adidas je namreč na twiterju odprl profil @brazuca, kjer bodo navijači lahko spremljali stopnjevanje napetosti skozi oči žoge, ki bo potovala po svetu in ponujala drugačen vpogled na dogajanje na zelenici. Brazuca bo obiskala države, ki sodelujejo na prvenstvu, spoznala igralce in znane osebnosti, sodelovala v večjih kulturnih dogodkih, nato pa se do junija, torej do prve tekme Svetovnega nogometnega prvenstva 2014 vrnila v Brazilijo. Na svojih popotovanjih po svetu pa bo vseskozi twitala. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.