Šport > Nogomet
21 ogledov

Čudež v Dortmundu, Madrid trepetal do konca

Real Madrid Galatasaray Liga prvakov četrtfinale
1/22
EPA
Na obeh današnjih povratnih tekmah četrtfinala Lige prvakov smo videli pravo dramo v drugem polčasu. Borussia Dortmund je z dvema goloma v sodnikovem podaljšku izločila Málago, Real Madrid pa je po zaostanku s 3:1 petnajst minut pred koncem vendarle preživel carigrajski pekel.

V Carigradu je Real Madrid dobro odprl tekmo in v začetnih minutah s kvalitetno posesetjo žoge malce umiril nalet Galatasaraya. Že v 4. minuti je moral Fernando Muslera na izbijanje žoge izven kazenskega prostora, okroglo usnje je prišlo do Ángela Di Maríe, ki pa iz 25 metrov ni zadel praznega gola.

Štiri minute kasneje je Sami Khedira po podaji Mesuta Özila po desni prodrl v kazenski prostor in ostro podal pred vrata, tam pa je kdo drug kot Cristiano Ronaldo zabil za vodstvo gostov. Po tem golu bi morali Turki za napredovaje doseči najmanj pet zadetkov.

V 24. minuti je imel Di María še eno priložnost, po podaji Ronalda se je znašel v obetavni situaciji, tudi dobro sprožil, toda Muslera je visok strel lepo ubranil. V 31. minuti je namesto poškodovanega Michaela Essiena vstopil Álvaro Arbeloa in takoj storil prekršek na robu kazenskega prostora, iz katerega pa je Selçuk İnan zadel živi zid gostov. Osem minut kasneje je Didier Drogba zopet zapretil za domače, toda ni ogrozil Diega Lópeza.

Eboué izenačil z evrogolom

Na začetku drugega polčasa ni bilo pričakovanega navala Turkov, zato pa je domačim izenačenje prinesel navdih Emmanuela Ebouéja. V 56. minuti je najprej Ronaldo po predložku Gonzala Higuaína iz neposredne bližine zgrešil, dve minute kasneje pa je na drugi strani do žoge s strani in okrog 17 metrov od gola prišel Eboué in žogo z zunanjo rotacijo poslal v zgornji kot madridskih vrat.

galatasaray real madrid  | Avtor: EPA EPA
Turki so nadaljevali na krilih fantastične publike in v 70. minuti je Wesley Sneijder med nogama potisnil žogo Raphaëlu Varaneju, nato pa lepo zabil mimo Lópeza. Le dve minuti kasneje je rezervist Nordin Amrabat poslal nizek predložek v kazenski prostor domačih, tam pa je Drogba s hrbtom obrnjen proti vratom s peto zadel za 3:1.

Po tem golu je Madrid vendarle malce 'stopil na žogo' in v 75. minuti je Ronaldo sprožil čez prečko domačih. Turki so se do konca trudili za izenačenje, José Mourinho pa je ritem domačih skušal malce zmotiti z dvema menjavama. Ob koncu tekme je dva rumena kartona v dveh minutah dobil Arbeloa, Španec je bil posledično izključen v 90. minuti. V 93. minuti je Cristiano po podaji Karima Benzemaja s strelom z desnico dokončno razblinil vse dvome o skupnem zmagovalcu in Madrid se je uvrstil v polfinale.

"Nisem imel časa biti nervozen. Galatasaray danes ni igral z enajstimi možmi, ampak s 50.000. To je bila tekma, na kateri nismo mogli nič pridobiti, lahko pa bi veliko izgubili," je po srečanju povedal Mourinho.

Previden začetek z obeh strani v Dortmundu

borussia malaga bender camacho | Avtor: EPA EPA

V Dortmundu smo videli zelo previden začetek z obeh strani, Málaga je pazila na dostope do gola Willyja Caballera, Borussia pa ni želela takoj tvegati z naletom na vse ali nič. V 16. minuti je Robert Lewandowski prišel do malce več prostora, toda njegov lob je zletel precej čez gol.

Španci so dobro ustavili pritisk Nemcev in iz svoje prve priložnosti povedli. Julio Baptista je podal do Joaquína, slednji je izmenjal hitro dvojno podajo z Dudo, nato pa z levico premagal Romana Weidenfellerja s strelom v njegov krajši kot.

Domači, ki sicer nikakor niso našli svoje značilne igre, so blago terensko premoč vendarle vnovčili v 39. minuti. Žogo je na svoji polovici izgubil Antunes, to pa je s fantastično podajo s peto izkoristil Marco Reus, na žogo je dobro vtekel Lewandowski in se po krajšem nameščanju odločil za strel, ki je končal v desnem spodnjem kotu vrat Willyja.

Povsem v zadnji minuti prvega dela je Duda iz prostega strela poslal visok predložek pred gol domačih, Joaquín je ostal povsem sam pri strelu z glavo, toda sprožil je premalo močno in Weidenfeller je žogo ujel.

Eksploziven začetek nadaljevanja

Takoj na začetku drugega polčasa je imel Lewandowski novo obetavno priložnost, že čez dve minuti pa mu je na drugi strani 'vrnil uslugo' še drugi strelec Joaquín, slednji je namreč po dobro odigrani kombinaciji Andaluzijcev po zraku spet povsem sam prišel do strela z glavo, vendar je zopet meril preveč mlačno in Weidenfellerju omogočil obrambo.

V 53. minuti je po dolgi podaji do strela z leve stani prišel Mario Götze, toda njegov težak polvolej je zletel čez prečko Willyja. 'Knapi' so nadaljevali z napadalno igro, v nadaljevanju so začeli precej bolj podjetno kot v prvem polčasu.

V 69. minuti je z razdalje močno sprožil Jérémy Toulalan, njegovemu poizkusu je bil domači vratar kos, tri minute kasneje pa Málaga ni dobro izkoristila obetavnega protinapada. V 76. je 'smrtno' priložnost za Nemce zastreljal Reus, njegov strel z le nekaj metrov po zmedi pred gostujočim golom je ubranil Willy, ki je fantastično 'pozabil' nogo in tako preprečil vodstvo vse bolj živčnih domačinov.

V 82. pa so Andaluzijci izvedli 'šah-mat' potezo. Isco je z lepo globinsko žogo našel Baptisto v kazenskem prostoru, Brazilec pa je še pravočasno oddal na drugo stran do rezervista Eliseuja, ki je zabil v prazno mrežo. Le dve minuti prej je nenadkriljivi Willy s še eno pantersko potezo preprečil drugi gol domačih. V tistem trenutku se je zdelo, da bodo Andaluzijci presenetljivo postali polfinalisti elitnega evropskega nogometnega tekmovanja.

Nor konec tekme na Westfallenstadionu!

borussia malaga  | Avtor: EPA EPA
V sodniški dodatek je Málaga prišla z zalogo dveh golov, toda to ni bila ovira za neverjetno Borussio. V 91. minuti je posredovanju Nevena Subotića Reus v gneči potisnil žogo v prazno mrežo Andaluzijcev. Le minuto kasneje pa popoln povratek. Po podaji z leve strani je pred vrati Špancev nastala zmeda in na koncu je z golove črte okroglo usnje v mrežo potisnil Felipe Santana. Treba je povedati, da so bili Nemci v prepovedanem položaju tako ob visokem predložku, kot ob odločilnem strelu, saj je bil takrat Willy precej iz vrat, na golovi črti pa je bil le en španski branilec.

Na koncu so se domači ubranili pred zadnjim napadom gostov in se tako srečno in spretno, a povsem zasluženo, uvrstili v polfinale.

"Še vedno ne dojamemo, kaj se je zgodilo. Bili smo štiri minute oddaljeni od polfinala. V slačilnici je veliko razočaranje. Tekmo smo imeli v naših rokah," je po tekmi razočarano razlagal Roque Santa Cruz.

Liga prvakov, četrtfinale (povratni tekmi):

Galatasaray : REAL MADRID 3:2 (0:1) /0:3/
Eboué (58), Sneijder (70), Drogba (72); Cristiano Ronaldo (8, 93)

Gala: Muslera; Gökhan Zan, Semih Kaya, Eboué (od 80. Elmander), Hamit Altıntop (od 46. Amrabat), Selçuk İnan, Felipe Melo, Riera, Sneijder, Drogba, Umut Bulut (od 63. Sabri Sarıoğlu). 
Klop: Eray İşcan, Hakan Balta, Aydın Yılmaz, Yekta Kurtuluş.

Madrid: López; Varane, Pepe, Coentrão, Khedira, Özil (od 81. Albiol), Essien (od 31. Arbeloa) , Modrić, Di María, Ronaldo, Higuaín (od 73. Benzema). 
Klop: Casillas, Marcelo, Callejón, Morata.

 

BORUSSIA DORTMUND : Málaga 3:2 (1:1) /0:0/
Lewandowski (39), Reus (91), Santana (92); Joaquín (25), Eliseu (82)

BvB: Weidenfeller, Subotić, Piszczek, Santana, Schmelzer, Bender (od 72. Şahin), Gündoğan (od 86. Hummels), Götze, Reus, Błaszczykowski (od 72. Schieber), Lewandowski.
Klop: Langerak, Kehl, Leitner, Grosskreutz.

Málaga: Willy, Gámez, Demichelis, Sánchez, Antunes, Camacho, Joaquín (od 87. Portillo), Toulalan, Duda (od 74. Eliseu), Isco, Baptista (od 83. Santa Cruz). 
Klop: Kameni, Lugano, Piazón, Saviola.

/X:Y/ - v poševnicah je rezultat prve tekme
AB - z velikimi tiskanimi črkami je zapisana ekipa, ki je napredovala

Komentarjev 1
  • kapuhs 22:25 09.april 2013.

    Alo, 3:1 je... dajmo popravit naslov.