Šport > Nogomet
13 ogledov

Chelsea znova na vrhu

Yaya Toure enajstmetrovka Manchester City Southampton
1/18
Reuters
Manchester City je doma premagal Southampton (4:1) in se Liverpoolu približal na le točko zaostanka, prvo mesto pa je po zmagi an Stokom (3:0) znova zavzel Chelsea. V nedeljo Arsenal čaka težko gostovanje pri Evertonu, West Ham pa pričakuje Liverpool.

Kot prvi od treh favoritov za naslov se je na zelenico podal Manchester City. Sinje-modri so gostili nepredvidljivi Southampton, svetniki pa niso mogli računati na poškodovanega prvega vratarja Arturja Boruča. Nadomestil ga je v Premier ligi precej neizkušeni Paulo Gazzaniga. Pri domačih je v primerjavi z zadnjo tekmo proti Arsenalu Aleksandar Kolarov zamenjal Gaela Clichyja.

Trener domačih Manuel Pellegrini je pred tekmo razkril, da Sergio Agüero tokrat še ne bo zaigral, čeprav je že saniral poškodbo. City se bo naslednji teden odpravil na gostovanje k Liverpoolu, srečanje bi lahko že odločilo prvaka.

Fonte poklonil prvo vodstvo Cityju ...

Srečanje se je začelo idealno za domačine. Že v drugi minuti je David Silva povlekel žogo v protinapad in oddal na levo do Edina Džeka, slednji je v kazenskem prostoru preigral Joséja Fonteja, portugalski branilec pa je nato neumno dvignil nogo in se rahlo dotaknil Džeka, kar je reprezentant BiH izkoristil in padel ter dobil enajstmetrovko. Zanesljivi izvajalec najstrožje kazni je bil Yaya Touré. Kmalu je City še enkrat zapretil, a strel Samirja Nasrija ni bil dovolj natančen. Zatem so do sape prišli tudi gostje, prvi poskus fantov z južne angleške obale je bil delo Rickieja Lamberta, ki pa z glavo ni zadel cilja po predložku Jaya Rodrigueza. Še bolj nevarno bi lahko bilo v 14. minuti, a je Adama Lallano pred vrati na cedilu pustil sprejem.

Na tribunah stadiona Etihad je bil tudi angleški selektor Roy Hodgson, ki pa je v 23. minuti dobil razlog za skrb. Ob pristanku po skoku si je kolenske vezi poškodoval Rodriguez in na nosilih zapustil igrišče ob aplavzu domačega občinstva. Najboljši strelec Southamptona bi kaj lahko ostal tudi brez svetovnega prvenstva, enaka usoda je doletela že Arsenalovega napadalca Thea Walcotta. Poškodba je začasno umirila tempo srečanja, dogajanje pa se je spet razživelo v 35. minuti. Najprej je Nasri po sumljivem prekršku nad Touréjem s prostim strelom našel Džeka, ta pa je z vsega treh metrov z glavo zgrešil gol Gazzanige. Kazen je bila hitra. Jack Cork se je spustil v prodor, ob vstopu v kazenski prostor ga je zrušil Pablo Zabaleta. Z bele točke je bil zanesljiv Lambert, ki še nikoli ni zgrešil enajstmetrovke za So'ton.

... stranski sodnik pa drugo

A preobratov v prvem polčasu še ni bilo konec. Potem, ko je postal Southampton celo bolj nevaren, je spet povedel City, tokrat iz čistega prepovedanega položaja. Po globinski podaji je Džeko s peto oddal do Silve (ki je bil za več kot meter in pol v "offsidu"), Španec je pred vrati našel Nasrija, ki mu ni bilo težko zadeti. Sol na rano gostov je dodal še en gol v četrti minuti sodnikovega dodatka. Kolarov je poslal odličen predložek pred vrata, Džeku pa je ostala le še sladka naloga, da žogo z glavo zabije v nebranjeno mrežo, saj je Gazzaniga "zaplaval".

Na začetku drugega polčasa je bil tempo precej nižji, kot v prvem delu. Gostje niso našli dovolj navdiha in energije za odločnejši naskok na izenačenje, domači pa so zanesljivo nadzorovali tekmo. Dvojna priložnost se je kmalu ponudila Džeku - prvi poskus je odbil Gazzaniga, drugega je Bošnjak poslal precej mimo gola. Svetniki so imeli priložnost, da bi se vrnili v tekmo, a je Lambert po podaji Lallane zgrešil. 

Jovetić zapečatil zmago

Domači so v končnici zapečatili zmago. V 80. minuti je imel veliko prostora na desni Jesús Navas, Španec je poslal oster nizek predložek pred vrata. Gazzaniga še enkrat več ni posredoval dobro in rezervist Stevan Jovetić je brez težav zabil v prazno mrežo. City bi lahko hitro še povišal prednost. Še en rezervist - Álvaro Negredo - je izgubil dvoboj  iz oči v oči zgostujočim vratarjem, Touré pa je zadel vratnico.

Do konca srečanja so domačini zadržali visoko prednost in se z zmago začasno prebili pod vrh lestvice, s točko in tekmo manj od vodilnega Liverpoola. Pellegrinijeva četa je doma dobila še 14. od 15 letošnjih domačih prvenstvenih tekem, na Etihadu je letos slavil le Chelsea. V FA pokalu je skalp meščanov vzel tudi drugoligaš Wigan Athletic, ki je v Evropski ligi klonil pred Mariborom.

Z zmago nad Stokom na vrh 

Chelsea je morda sredi tedna resda klonil v Parizu, a na domači tekmi s Stoke Cityjem so pokazali, da se ne mislijo kar tako predati. Z zmago s 3:0 so se prebili nazaj na prvo mesto na prvenstveni lestvici, ki ga bodo zadržali vsaj do jutrišnje tekme Liverpoola. Pred slednjim imajo točko naskoka, še eno več pa pred Manchester Cityjem, s tem, da imata obe omenjeni ekipi odigrano vsaj tekmo manj od Londončanov.

Napadalne težave mordih so se sicer poznale tudi danes. Fernando Torres je tudi tokrat streljal zgolj prazne naboje, medtem ko je januarska okrepitev Mohamed Salah vnovič opozoril trenerja Joseja Mourinha na svoje sposobnosti z vodilnim zadetkom na tekmi. Vratar gostov Asmir Begović je bil v drugem polčasu premagan še dvakrat. Najprej ga je ugnal Frank Lampard, čigar enjastmetrovko je Bosanec najprej sicer ubranil, a do odbitka ni več mogel. Končni izid srečanja pa je postavil Willian.

Znan prvi novinec za naslednjo sezono

Medtem ko se premierligaški klubi krčevito borijo za evropske vozovnice, naslov in obstanek v ligi, podobno krvavi boji potekajo v drugoligaškem tekmovanju. Nekoliko se bodo lahko sprostili le pri trenutno vodilnem klubu t.i. Championshipa, Liecester Cityju, kajti njihovi nogometaši so si po zaslugi včerajšnje zmage proti Sheffield Wednesdayu in s pomočjo slabih rezultatov njiihovih rivalov že zagotovili vozovnico v prvoligaško tekmovanje.

Šest tekem pred koncem imajo lisjaki dovoljšno prednost, da ne morejo zdrsniti nižje od drugega mesta, ki še vodi direktno v elitno druščino. Čeprav je prvi cilj dosežen, pa pri Liecestru ne bodo zadovoljni, če ne bodo ubranili devetih točk naskoka pred Burnleyjem in se v Premier league podali kot drugoligaški prvaki. 

Angleška Premier liga:

Manchester City : Southampton 4:1 (3:1)
Touré (3/11-m), Nasri (45), Džeko (45+4), Jovetić (80); Lambert (37/11-m)

Cardiff City : Crystal Palace 0:3 (0:1)
Puncheon (31, 88), Ledley (71)

Aston Villa : Fulham 1:2 (0:0)
Holt (70); Richardson (62), Rodallega (86)

Newcastle United : Manchester United 0:4 (0:1)
Mata (39, 50), Hernández (65), Januzaj (90)

Hull City : Swansea City 1:0 (1:0)
Boyd (39)
Koren (Hull) je igral od 75. minute, Zabreta (Swansea) ni bilo v ekipi.

Norwich City : West Bromwich Albion 0:1 (0:1)
Amalfitano (16)

Chelsea : Stoke City 3:0 (1:0)
Salah (32), Lampard (61), Willian (72)
Lampard (Chelsea) je v 61. minuti zapravil enajstmetrovko.

Nedelja ob 14.30:
Everton – Arsenal

Ob 17.00:
West Ham United – Liverpool

Ponedeljek ob 21.00:
Tottenham Hotspur – Sunderland

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.