Šport > Nogomet
23 ogledov

Juve že naprej; "Ibra" pokvaril slavje PSG

liga prvakov osmina finala celtic juventus marchisio
1/20
Reuters
V torek so se začeli izločilni boji v najboljšem klubskem tekmovanju - Ligi prvakov. Na prvih tekmah osmine finala je na Mestalli pri Valencii gostoval zvezdniški Paris Saint Germain in zmagal (2:1), v Glasgowu pa je domači Celtic praktično že izgubil vse možnosti za napredovanje po porazu proti Juventusu (0:3).

V Glasgowu je najprej za Celtic zapretil Victor Wanyama s strelom z velike razdalje, Gigi Buffon je žogo odbil v kot, po katerem pa domači niso bili nevarni. Zato pa je Juventus povedel v svojem prvem pravem napadu na tekmi. Dolgo žogo Federica Pelusa je dobil Alessandro Matri, jo potisnil med nogama vratarja Fraserja Forsterja in okroglo usnje je sicer že prešlo golovo črto, ko ga je izbil Kelvin Wilson, a je nato Claudio Marchisio, za vsak slučaj, žogo zabil v mrežo.

Takoj zatem je Buffon ubranil še en strel Wanyame, na drugi strani pa je predložek Pelusa Mirko Vučinić poslal precej mimo gola. Po dobrih desetih minutah je Juve umiril domače in srečanje se je odvijalo z malce nižjim tempom. V 24. minuti smo videli dobro akcijo Celtica po odvzeti žogi na sredini igrišča, a je bil Wanyama preveč sebičen in njegov strel je šel precej mimo gola. Štiri minute kasneje je po podaji Mikaela Lustiga Kris Commons s "škarjicami" poslal žogo za las mimo vrat. Celtic je po trideseti minuti spet začel prevladovati, Juve je moral ubraniti nekaj nevarnih predložkov. A obramba Italijanov je vzdržala in prvi del se je končal z vodstvom gostov (1:0).

Stara dama dokončala delo v drugem polčasu

Na začetku drugega polčasa so domači "Bhoys" skušali z dolgimi žogami spraviti pod pritisk obrambo Juventusa, a so bili Škoti, ko je bila žoga na tleh, v ključnih trenutkih nekajkrat nenatančni pri podajah in Stara dama je preživela uvodni nalet v drugem delu. V 62. minuti pa so si Kelti vendarle priigrali lepo priložnost, ko je Charlie Mulgrew poslal predložek pred gol skoraj s sredine igrišča, v kazenskem prostoru je bil popolnoma sam Nigerijec Efe Ambrose, ki pa je žogo z glavo malce preveč zabil v tla in jo tako poslal točno v roke Buffona.

Pet minut kasneje je zapretil tudi Juve, toda strel Vučinića iz ugodnega položaja je blokiral Wilson. Terenska premoč Celtica v drugem polčasu je bila večinoma jalova in tako je Juventus v 77. podvojil svojo prednost. Andrea Pirlo je poslal žogo v konico napada, tam jo je Matri lepo podaljšal, iz "drugega plana" pa je vtekel Marchisio in premagal Forsterja. Šest minut kasneje je bilo že 0:3. Ambrose je izgubil žogo pred svojim kazenskim prostorom, do nje je prišel Marchisio, jo podal do Vučinića, ki je povišal prednost Italijanov.

Do konca tekme se Škoti niso uspeli psihično pobrati in tako se je tekma končala z izidim 0:3. To pa pomeni, da je napredovanje Celtica v četrtfinale Lige prvakov zgolj še v domeni znanstvene fantastike.

liga prvakov osmina finala valencia psg ibrahimović lavezzi | Avtor: Reuters Reuters
PSG taktično nadigral Valencio v prvem polčasu

Na Mestalli smo prvo resnejšo priložnost na tekmi videli v 9. minuti, ko je Lucas Moura zadel vratnico gola Valencie, le minuto kasneje pa je PSG že vodil. Akcijo Javierja Pastoreja in Ezequiela Lavezzija je slednji zaključil z močnim strelom z desne strani, ki je poletel mimo glave vratarja Špancev Vicenteja Guaite in končal v mreži.

Domači "netopirji" so v prve pol ure sicer imeli terensko premoč in večjo posest žoge, a so bili ob redkih priložnostih, ko bi lahko s streli iz nevarnih položajev ogrozili mrežo gostov, nezbrani ali pa preveč neučakani. V 36. minuti je Tino Costa s prostega strela z desne strani v kazenskem prostoru našel Jonasa, slednji je streljal z glavo, a je meril precej čez gol.

Dve minuti kasneje je na drugi strani spet kombinirala argentinska naveza Pastore - Lavezzi, prvi je spet pripravil strel drugemu, a je tokrat Guaita šibak plasiran poizkus z okrog 15 metrov zanesljivo ujel. Zato pa je bil domači čuvaj mreže drugič premagan v 43. minuti, ko je Lucas prebil levi bok Valencie, zavrnil žogo v sredino, kjer jo je Pastore s plasiranim strelom "iz prve" z okrog desetih metrov poslal med nogama vratarja "netopirjev" v mrežo. Prvi polčas se je tako končal z vodstvom Francozov z 2:0.

Rami in Zlatan obudila upanje Valencie

Valencia je drugi polčas začela bolj agresivno. V 52. minuti je z glavo poizkusil rezervist Nelson Valdez, vratar gostov Salvatore Sirigu pa je "svečo", ki je letela pod prečko, izbil v kot. V 60. minuti je Valdez z dolgo podajo našel Roberta Soldada v kazenskem prostoru, a si je domači napadalec preslabo zaustavil žogo. PSG je nato takoj krenil v hiter protinapad, z leve strani je sprožil Zlatan Ibrahimović, Guaita je odbil, Lavezzi pa je odbito žogo iz neposredne bližine (reagirati je moral zelo hitro) poslal mimo vrat. Le minuto kasneje je bil Argentinec zopet v lepi priložnosti, ko si je s pomočjo sreče uspel ustaviti dolgo žogo, a je po preigravanju sprožil v naročje vratarja domačih.

V 67. minuti je levi bok Parižanov prebil Sofiane Feghouli, poslal močan nizek predložek pred gol, Sirigu pa je žogo zanesljivo ujel. Pet minut kasneje je po akciji Clementa Chantoma in Ibrahimovića slednji sam prišel pred Guaito, ki mu je strel ubranil, v nadaljevanju akcije pa je domači branilec Joao Pereira žogo nehote poslal do Chantoma, ki je bil sicer najbližje vratarju, a sodniki njegovega zadetka - ki ga je nato dosegel iz neposredne bližine - ne bi smeli razveljaviti, saj zaradi "podaje" Portugalca Pereire ni šlo za prepovedani položaj. V 75. minuti si je Valdez lepo priboril strel v dvoboju z gostujočim branilcem Alexom, toda nato je žogo s polno močjo, z oddaljenosti le nekaj metrov, poslal mimo desne vratnice Siriguja.

Valverde: "Vsak protinapad je bil nevaren"

V zadnji minuti rednega dela je Tino Costa izvajal proti strel, podal pred gol, tam pa je bil najprej pri žogi branilec Adil Rami in ji iz neposredne bližine spremenil smer ter tako premagal pariškega vratarja. V sodniškem dodatku je nato veliko neumnost storil Ibrahimović, ki je izgubil žogo globoko na polovici domačih, do nje je prišel Andres Guardado, "Ibra" pa je - v zanosu in jezi zaradi izgubljene posesti - na žogo štartal s podplatom, Mehičana sicer ni dobro zadel, a je bilo po mnenju italijanskega sodnika Paola Tagliaventa vse skupaj dovolj za direktni rdeči karton.

liga prvakov osmina finala valencia psg ibrahimović tagliavento rdeči karton | Avtor: Reuters Reuters
Tekma se je tako končala z izidom 1:2 in Španci bodo morali na Parku princev zabiti najmanj dva gola za napredovanje. V pomoč jim bo vsaj dejstvo, da bo Paris Saint Germain moral nastopiti brez Zlatana Ibrahimovića.

"PSG je odigral zares dobro. Vsak njihov izpeljan protinapad je bil nevaren. Morda smo bili preveč naivni, prepogosto smo izgubljali žogo in to je porušilo ravnovesje v naši igri. Sicer smo zadeli in imeli še nekaj priložnosti, a povratna tekma bo - glede na njihovo predstavo tukaj - zelo zahtevna, imajo fantastične igralce. V Parizu bomo skušali napasti in zadeti, moramo vsaj poskusiti," je po tekmi dejal trener Valencie Ernesto Valverde.

Liga prvakov; osmina finala (prvi tekmi):

Celtic : Juventus 0:3 (0:1)
Matri (3), Marchisio (77), Vučinić (83)

Celtic: Forster; Lustig (od 59. Matthews), Wilson, Ambrose, Izaguirre; Forrest, Brown (od 80. Kayal), Wanyama, Mulgrew, Commons (od 74. Watt); Hooper.

Juventus: Buffon; Barzagli, Bonucci, Caceres; Lichtsteiner, Vidal, Pirlo, Marchisio, Peluso (od 69. Padoin); Matri (od 81. Pogba), Vučinić (od 86. Anelka).


Valencia : PSG 1:2 (0:2)
Rami (90); Lavezzi (10), Pastore (43)
RK: Ibrahimović (93/PSG)

Valencia: Guaita, Joao Pereira, Rami, Ricardo Costa, Cissokho, Jonas (od 46. Valdez), Tino Costa, Feghouli, Banega (od 46. Canales), Guardado, Soldado.

Paris SG: Sirigu, Maxwell, Alex, Sakho, van der Wiel, Verratti, Matuidi, Lucas Moura (od 53. Chantome), Pastore (od 88. Armand), Lavezzi (od 76. Menez), Ibrahimović.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.