Šport > Nogomet
233 ogledov

Velikana v Skopju za prvo lovoriko sezone

EPA
Zmagovalec lige prvakov Real Madrid in zmagovalec evropske lige Manchester United se bosta v torek ob 20.45 v Skopju pomerila za prvo evropsko lovoriko sezone 2017/18.

V torek bo na sporedu evropski nogometni superpokal, v katerem vlogo favorita stavnice namenjajo Špancem, ki pa bodo verjetno igrali brez prvega zvezdnika Cristiana Ronalda.

Ta se je šele nedavno priključil treningom madridskega moštva, potem ko mu je klub podaljšal dopust zaradi igranja za Portugalsko na junijskem pokalu konfederacij. Prav tako je imel Portugalec veliko opravka tudi s sodiščem, kjer se je branil obtožb utaje davkov. Tako se je na treninge vrnil šele konec tedna in poznavalci pravijo, da bo veliko presenečenje, če bo trener Zinedine Zidane v ekipo za torkovo tekmo uvrstil tudi Ronalda.

"Moral se je spočiti. Imel je dopust, to je pomembno," je dejal Zidane glede Ronalda, ki je pred dvema meseca v Cardiffu z dvema zadetkoma v finalu lige prvakov proti Juventusu pomagal Realu do novega naslova prvaka, drugega zaporednega.

"Real Madrid je ekipa, klub, institucija z velikimi ambicijami. Vsi vemo, kaj to pomeni in ko končaš sezono tako kot mi lansko, ti to pomaga, da v novi sezoni poskušaš ponoviti te uspehe," pravi Zidane, ki ga konec tedna čaka tudi prva tekma španskega pokala proti Barceloni.

Kljub temu pa Realu ni uspelo zmagati na nobeni od pripravljalnih tekem na turneji po ZDA, kjer se je Real meril tudi z Unitedom. Tekma se je končala z 1:1, po enajstmetrovkah pa je bil uspešnejši angleški velikan.

Medtem ko so Španci ekipo okrepili z "zmernima" okrepitvama, Danijem Ceballosom iz Betisa in Theom Hernandezom iz madridskega Atletica, pa je United precej več zapravljal na poletni nogometni tržnici. Zmagovalec evropske lige je v svoje vrste pripeljal branilca Victorja Lindelofa iz Benfice, vezista Nemanjo Matića iz Chelseaja in napadalca Romeluja Lukakuja iz Evertona. Ti so pripravljalno obdobje pred sezono 2017/18 sklenili z zmago proti Sampdorii z 2:1 v Dublinu. Tekma proti Realu pa bo zadnja pred začetkom angleške lige, United se bo v nedeljo meril z West Hamom.

Poseben motiv bo jutri v Skopju imel trener Uniteda Jose Mourinho, ki navkljub blesteči karieri še ni slavil v evropskem superpokalu. S Chelseajem je leta 2013 izgubil proti Bayernu po enajstmetrovkah.

Zdaj se bo meril proti klubu, ki ga je vodil tri leta (do 2013) in od katerega se ni poslovil v ravno najboljših odnosih. A pravi, da to ne bo igralo nobene vloge v Skopju (kjer bo po napovedih meteorologov precej vroče, več kot 30 stopinj Celzija). "To je nekaj, kar sem dal skozi že velikokrat. Ko sem zapustil Porto, sem se z njim srečal že čez dva meseca v ligi prvakov," je za uefa.com povedal Mourinho.

"Prav tako sem zapustil Chelsea in se z njim čez nekaj mesecev srečal kot trener Manchester Uniteda. Nikoli ne gledam na to tako, da igram proti svojemu nekdanjemu klubu. Na Real gledam kot na velik klub, evropskega prvaka in proti kateremu je vedno prisotna velika motivacija," je še dodal Portugalec.

Sicer pa je Real Madrid evropski superpokal dobil v letih 2002, 2014 in 2016 ter bil finalist 1998 in 2000. Z zmago bi postal prvi, ki bi mu uspelo zaporedoma osvojiti to lovoriko po Milanu 1989 in 1990. Prav tako bi postal edini s štirimi tovrstnimi lovorikami, več, po pet, jih imata Barcelona in Milan. Na drugi strani je Manchester United superpokal dobil leta 1991, finalist pa je bil 1999 in 2008.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.