Šport > Nogomet
7239 ogledov

Veliki Čeferinov nasprotnik v središču ogromnega škandala, grozi mu zapor

Aleksander Čeferin in Gianni Infantino Profimedia
Predsednik Fife se je znašel v središču škandala.

V argentinskem časniku La Nacion se je pojavil senzacionalni naslov"Zakaj bi predsednik Fife Gianni Infantino lahko pristal celo v zaporu?" 

Glavni antagonist članka je seveda predsednik Fife ter zadnje čase veliki rival in nasprotnik prvega moža Uefe Aleksandra Čeferina, Gianni Infantino, ki se je znašel v težavah zaradi kršenja patentnih pravic.

Njegova Fifa naj bi bila namreč domnevno vpletena v krajo patenta aerosola, spreja, ki ga sodniki koristijo, da začrtajo oddaljenost, na kateri se lahko postavi živi zid pri izvajanju prostih strelov.

Aerosol, nogometni sprej | Avtor: Profimedia Profimedia

Infantinu naj bi tako zaradi tega izuma pretila kazen, saj je slednjega izumil argentinski novinar Pablo Silva, leta 2007 pa ga eksperimentalno na igrišča tamkajšnje druge lige uvedel takratni predsednik Argentinske nogometne zveze Julio Umberto Grondona. Eksperiment je bil uspešen in Silvin patent se je kar preko noči razširil čez celoten nogometni svet.

Zdaj pa je po večih letih brazilsko vrhovno sodišče presodilo v prid Silve in njegovega brazilskega partnerja Haineja Alemagneja, ki sta zahtevala odškodnino zaradi zlorabe patentega zakona, saj naj bi Fifa nezakonito prevzela njun izum.

Po pisanju La Naciona je sodišče že ugodilo tožiteljema in je le še vprašanje, kakšno odškodnino bo naložilo Fifi. Govori se celo o znesku 100 milijonov evrov, katero bi morala krovna nogometna organizacija izplačati zaradi kraje avtorskega dela.

Aerosol, nogometni sprej | Avtor: Profimedia Profimedia

Tu pa se stvari še ne zaključijo, saj naj bi se kazni v Braziliji za takšen zločin vrtele od enega do štirih let zapora. In prav to grozi vsem znanem Infantinu.

Pred začetkom Svetovnega prvenstva 2014 naj bi namreč Silva in Alemagne preko Grondone dosegla dogovor s Josephom Blatterjem, da Fifa začne na omenjenem Mundialu službeno uporabljati njun sprej v zameno za 40 milijonov dolarjev, kar je zdaj potrdilo tudi sodišče.

Toda "Fifagate" je odnesel Blatterja, Grandona je kmalu preminil in dogovor je padel v vodo, toda Fifa se je odločila, da vseeno začne uporabljati sporni aerosol.

Oškodovana izumitelja sta se obrnila na sodišče, ki je pred začetkom Svetovnega prvenstva 2018 v Rusiji tudi uradno Fifi prepovedalo uporabo aerosola na tekmah pod njenim okriljem.

gianni infantino | Avtor: Epa Epa

Toda Fifa se je z Infantinovim dovoljenjem požvižgala na odločitev sodišča ter vseeno nadaljevala z uporabo aerosola, kateremu je sicer spremenila ime, a je šlo v bistvu še vedno za isti izum.

Sodišče je tako znova dosodilo v prid oškodovancema, le da tokrat ni zgolj prepovedalo uporabo spreja, temveč bo krovna nogometna organizacija morala plačati astronomsko odškodnino, obenem pa nekaterim visokim funkcionarjem grozi zaporna kazen.

Do slednje pa po pisanju El Nacionala najverjetneje vendarle ne bo prišlo, saj je dosti bolj verjetno, da se bosta oba oškodovanca rajši odločila za večmilijonsko poravnavo, ki bo zadovoljila njune ambicije, visoke funkcionarje Fife pa rešila zapora.

Toda tudi če uide zaporu, je sloves in vpliv Infantina z novim udarcem le še dodatno načet.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 19:02 30.oktober 2021.

    Kakšen fantastičen dan bi rekel Borat . To mm i d

Sorodne novice