Šport > Nogomet
14 ogledov

Velikonja s petko za eksplozijo v LV

Viler Ibraimi
1/20
Gregor Katič
S praktično zadnjim strelom na tekmi je rezervist Etien Velikonja mojstrsko zadel za veliko zmago nogometašev Maribora, ki so na prvi tekmi 4. predkola kvalifikacij za Evropsko ligo premagali Glasgow Rangers (2:1). Vijoličaste je po slabem prvem polčasu med žive vrnil Agim Ibraimi, Velikonja pa je po izvrstnem prodoru Dejana Mezge zabil zmagoviti gol pred južno tribuno Viol.

V Ljudskem vrtu je Maribor "skalpiral" enega najslavnejših nasprotnikov, ne samo v zgodovini kluba, temveč tudi v zgodovini slovenskega nogometa. Glasgow Rangers je imel po vodilnem zadetku Juanme Ortiza v prvem polčasu priložnost, da že pod Kalvarijo razblini vijolične sanje, toda zadetka Agima Ibraimija in Etiena Velikonje sta poskrbela, da štajerska prestolnica s četrtka na petek ne bo zatisnila očesa. Pred povratno tekmo na slovitem Ibrox Parku je tako še vse odprto.

Poškodovani kapetan Marcos Tavares kljub optimističnim napovedim na koncu ni bil pripravljen niti za rezervno klop, od začetka pa ga je ob Robertu Beriću v konici napada nadomestil Dalibor Volaš. Trener Darko Milanič se je z Željkom Filipovićem na sredini igrišča odločil za bolj previden pristop, kar pa se vijoličastim na začetku ni poznalo. Razigrane (in predvsem polne) tribune Ljudskega vrta so skočile že v drugi minuti, ko je Aleš Mertelj po desnem boku prodrl vse do vratarja Allana McGregorja, a je njegov strel iz zelo težkega položaja škotski reprezentančni vratar ukrotil. V sedmi minuti je gostujoči obrambi za vzorec pobegnil Volaš, ki pa je z roba kazenskega prostora meril preko gola. Štajerske ofenzive je bilo tako po hitrem postopku konec, saj so se začele kazati vse pomanjkljivosti zvezne vrste, od katere Robert Berić in Volaš nista imela koristi.

Gostje so za nameček začeli prebijati levi bok mariborske obrambe, podaja Stevena Naismitha pa je v 10. minuti sicer našla Maurica Eduja, a so domači še pravočasno razčistili. Škoti so še naprej pretili izključno po svojem desnem boku, od koder je prišla tudi akcija za vodilni zadetek – podjetni Kirk Broadfoot je v 31. minuti potegnil v kazenski prostor in z idealno žogo po tleh zaposlil osamljenega Ortiza. Otrok Altlético Madrida je podstavil nogo in iz neposredne bližine matiral nemočnega Jasmina Handanovića. Že v praktično naslednji akciji bi Rangers lahko že odločili potnika v skupinski del Evropske lige, a se je pobeg Nikice Jelavića končal s strelom mimo bližnje Handanovićeve vratnice. Slab prvi polčas za Maribor je zaključil Dejan Mezga, ko je v 39. minuti za las zgrešil s poizkusom iz prostega strela, kar je bila verjetno celo največja priložnost Štajercev.

Otočani so drugi polčas začeli z menjavo v napadu, kjer se je po poškodbi vrnil severnoirski dribler Kyle Lafferty. Junak svoje reprezentance (prav v Ljudskem vrtu je zrežiral zmagoviti gol na začetku kvalifikacij za Euro 2012) se je pridružil Jelaviću in Škoti so spet začeli iskati odločilni drugi gol. Toda ni jim uspelo, že po sedmih minutah igre pa je stadion eksplodiral. Škotski branilci so povsem pozabili na Ibraimija, ki je ostal sam na robu kazenskega prostora in z izjemnim strelom presenetil McGregorja ob njegovi bližnji vratnici – 1:1! Štajerski napadi niso jenjali in Berić bi po podaji Ibraimija lahko bolje zaključil z glavo, Edu pa je na drugi strani v 62. minuti vrnil s silovitim udarcem od daleč in le za las zgrešil. Mezga je deset minut kasneje resno zapretil s prostim strelom, a še enkrat zgrešil cilj, tekma pa se je počasi iztekala v infarktni zaključek. Rezervist Etien Velikonja je v drugi minuti sodnikovega podaljška mojstrsko zaključil prodor in podajo Mezge in s peto premagal McGregorja za izjemno slavje v Ljudskem vrtu.


"Za nami je odlična tekma. Jasno je, da smo skupaj z navijači zelo zadovoljni z zmago. Tekmo smo začeli dinamično, dobro, nasprotnika spravili v težave. Na žalost nismo zadeli prvi. Potem smo imeli težave z njihovo zvezno vrsto, nismo našli rešitve. V drugem polčasu smo se okrepili na sredini, veliko lažje smo izkoristili prostor, ki so nam ga dali na razpolago. Vsak od fantov si za to predstavo zasluži čestitke," je po tekmi na novinarski konferenci dejal Milanič in dodal: "Želeli smo si zmage, dobre tekme. Vidim veliko pozitivnega, je pa res, da nas čaka trdo delo, s to zmago še nismo napredovali. Premagali smo Rangers, to je klub, ki je pred tremi leti igral v finalu pokala UEFA. Mislim, da smo lahko zadovoljni, na zmago smo ponosni. Jasno je, da nas na povratni tekmi čaka težka tekma, na kateri nas čaka juriš nasprotnika od prve minute. Morali bomo izkoristiti priložnosti, ki nam jih bo nasprotnik dal. To znamo delat zelo dobro. Težko bo, zelo težko."

"Čestitam Mariboru za zmago. Mi smo razočarani. Ob polčasu smo imeli ugoden rezultat, morali bi iztržiti več, vendar nam to ni uspelo. Mislim, da je bila tekma odprta, pričakujem, da bo takšna tudi druga tekma. Upam, da si bomo priigrali več priložnosti," pa je poraz športno priznal trener škotskega velikana Ally McCoist.

Kvalifikacije za Evropsko ligo, 4. predkolo, prva tekma:

NK Maribor : Glasgow Rangers 2:1 (0:1)
Ibraimi (52), Velikonja (92); Ortiz (31)

Litex Loveč : Dinamo Kijev 1:2 (1:1)
Yanev (13); Ninković (7/11-m), Ideye (77)
Dejan Djermanović (Litex Loveč) je sedel na klopi.

Paok Solun : Karpati Lvov 2:0 (1:0)
Athanasiadis (15), Lino (56)
Gregor Balažic (Karpati Lvov) je odigral celotno srečanje.

Slask Wroclaw : Rapid Bukarešta 1:3 (1:2)
Mila (16); Grigore (24), Roman (34), Apostol (79)
Rok Elsner (Slask Wroclaw) je odigral celotno srečanje.

Nacional Funchal : Birmingham City 0:0
Rene Mihelič (Nacional Funchal) je igral do 45. minute.

Zestafoni : Brugge 3:3 (0:2)
Helsinki : Schalke 04 2:0 (1:0)
Vaslui : Sparta Praga 2:0 (2:0)
Ekranas : Hapoel Tel Aviv 1:0 (0:0)
Legia Varšava : Spartak Moskva 2:2 (1:0)
Lokomotiva Moskva : Spartak Trnava 2:0 (2:0)
Aelesunds : Alkmaar 2:1 (1:1)
Austria Dunaj : Gaz Metan Medias 3:1 (2:1)
Omonia Nikozija : Salzburg 2:1 (2:1)
Vorskla Poltava : Dinamo Bukarešta 2:1 (1:0)
Steaua Bukarešta : CSKA Sofija 2:0 (1:0)
Thun : Stoke City 0:1 (0:1)
Maccabi Tel Aviv : Panathinaikos Atene 3:0 (0:0)
Bešiktaš Carigrad : Alanija Vladikavkaz 3:0 (1:0)
Bursaspor : Anderlecht 1:2 (1:0)
Nordsjaelland : Sporting Lizbona 0:0
Standard Liege : Helsingorg 1:0 (0:0)
Hannover 96 : Sevilla 2:1 (2:1)
Fulham : Dnjepr Dnjepropetrovsk 3:0 (2:0)
Metalist Harkov : Sochaux 0:0
Crvena zvezda Beograd : Stade Rennes 1:2 (1:1)
AEK Atene : Dinamo Tbilisi 2:0 (0:0)
Heart of Midlothian : Tottenham Hotspur 0:5 (0:3)
Differdange : Paris St. Germain 0:4 (0:1)
Shamrock Rovers : Partizan Beograd 1:1 (0:1)
Rosenborg Trondheim : AEK Larnaka 0:0
Slovan Bratislava : Roma 1:0 (1:0)
Athletic Bilbao : Trabzonspor 0:0
Lazio : Rabotnički Skopje 6:0 (2:0)
Celtic Glasgow : Sion 0:0
Ried : PSV Eindhoven 0:0
Atletico Madrid : Vitoria Guimaraes 2:0 (0:0)
Braga : Young Boys Bern 0:0

Komentarjev 1
  • 1111 08:51 19.avgust 2011.

    ..tavares, tavares...pa sej ni samo on NK MB?! ne pretiravajte z njim...mladi Velikonja je super, fanta dejte maksimalno izkoristit, ker vam bo prehitro pobegnil...