Šport > Nogomet
18 ogledov

Verdenik: Zgledujte se po reprezentanci

evropska liga olimpija ljubljana omladič austria dunaj stožice Anže Petkovšek
Nekdanji trener tako dunajske Austrie kot Olimpije, ki nocoj ob 21:05 igrata povratno tekmo 3. kola kvalifikacij za Evropsko ligo, Zdenko Verdenik je ocenil možnosti Ljubljančanov. Zmaji so na Dunaj odpotovali z remijem (1:1) s prve tekme.

"Domači so v rahli prednosti. Dejstvo, da Olimpija mora zabiti gol, pomeni orientacijo na napad in pritisk na nasprotna vrata. Orientacija na napad lahko pomeni, da Olimpija na tekmi prevladuje in na ta način zabije gol. Res je tudi, da Olimpija v času napadanja mora izkoristiti hitrost na bočnih položajih in v konici napada – Matica Finka, Nika Omladiča … Mislim, da bi lahko proti koncu tekme priložnost dobil tudi Filip Valenčič. Olimpija mora gojiti kombinatorno igro, ki je v pravem trenutku usmerjena v podajo v globino. Samo na ta način je lahko nevarna. Samo podajanje v širino je stvar, ki ne prinaša veliko, razen da držiš žogo. Ampak Olimpija mora prihajati v situacije za udarec na vrata," napoveduje Zdenko Verdenik, ki ni pretirano zaskrbljen, ker golov pri Olimpiji večinoma ne zabijajo napadalci.

"Olimpija igra 4-3-3. Bočni igralci premalo prehajajo v situacijo, da bi zabili. Navsezadnje ni tako pomembno, kdo zabije gol, če zmagaš. Eden od elementov je tudi prehajanje z druge linije v konico napada, kar je lahko presenečenje. Ampak samo če zmaga," nadaljuje nekdanji slovenski selektor, ki je spremljal tudi tekmo Maribora in potegnil zanimivo vzporednico z reprezentanco, ki igra tako, da se več nogometašev hkrati odkriva, kar po Verdenikovih besedah vedno omogoča prostor za podajo.

"V odločilnih trenutkih, ko je bilo treba pokazati prevlado, Maribora ni bilo. Igral je zelo borbeno, z veliko želje, a gibanje žoge je bilo samo sebi namen. Bilo je premalo usmerjeno v izigravanje nasprotnika pred njegovimi vrati. Maribor je premalo močan, da bi lahko na ta način izigral nasprotnika. Naše ekipe v Evropi padajo na igri, ki je premalo organizirana, posebej v fazi napada. Reprezentanca jim je lahko zgled, saj je ravno tu najboljša. Po individualni kakovosti ne spada na raven 22. mesta, ampak po igri, ki je posledica organizacije in sodelovanja med igralci, ki je moderno, kar je stvar stroke, visoko kotira. Igralci so izredno motivirani in homogeni, kar je pogoj, da lahko igraš na takšen način," je prepričan Verdenik.

Komentarjev 1
  • Nejc Roškar 18:00 04.avgust 2011.

    http://www.powerplaymanager.com/r773870 Ce koga zanima super manager, kjer lahko izberes hokej ali nogomet in se pomeris z ljudmi iz celega sveta.