Šport > Nogomet
517 ogledov

Vijoličasti do novih treh točk, presenečenje v Celju

NK MAribor twitter NK Maribor
Nogometaši Maribora so v 32. krogu Prve lige Telemach doma premagali Rogaško s 3:0 (0:0). Celje je z 2:3 (1:0) klonilo proti Domžalam, a ima še naprej lepo prednost.

Nogometaši Maribora nadaljujejo zmagovito spomladansko serijo in so še naprej resen kandidat za končno drugo mesto. Z Rogaško, najprijetnejšim presenečenjem spomladanskega dela prvenstva, ki je na prejšnjih treh gostovanjih trikrat zmagala, so imeli nekaj težav le v prvem polčasu, v drugem pa hitro dosegli gol za lažje nadaljevanje. Po vodilnem golu je bilo le še vprašanje, kakšna bo na koncu razlika.

Rogaška se sicer v Maribor ni prišla samo branit. V prvem polčasu bi lahko izkoristila dve negotovi posredovanji domačega vratarja Ažbeta Juga, strel Oliverja Kregarja v slogu Milana Osterca proti Romuniji, je končal na vrhu prečke, toda resne priložnosti si vendarle ni pripravila.

Na drugi strani pa so jih imele vijolice že v prvem delu kar nekaj. Predvsem jih je zapravljal Hilal Soudani, ki je že v šesti minuti s strelom z roba kazenskega prostora ogrel tekmečevega vratarja Ajdina Mulalića, še bližje zadetku je bil v 38. minuti, ko ni izkoristil podaje Jana Repasa z leve strani, streljal je mimo gola, v sodniškem podaljšku pa je po podaji Josipa Iličića poskusil še z glavo, toda veselje mu je preprečil Mulalič.

Priložnosti za domače sta imela v prvem delu tudi Pijus Širvyis in Marko Božić, kar ni uspelo njima, je že na začetku drugega polčasa uspelo najboljšemu mariborskemu strelcu Arnelu Jakupoviču, ki se je po podaji Jana Repasa odlično znašel v kazenskem prostoru in iz obrata zadel daljši kot vrat gostujoče ekipe.

Arnel Jakupović | Avtor: twitter NK Maribor twitter NK Maribor

Domači so se po doseženem golu lahko sprostili, posledica tega je bila, da so si takoj priigrali nove priložnosti. Martin Milec je že premagal Mulalića, a je na golovi črti uspešno posredoval Rok Pirtovšek, premalo natančna sta bila tudi Širvys in Iličić. Nove tvegane podaje Juga na drugi strani ni izkoristil Alen Korošec, v 69. minuti pa so Mariborčani še lažje zadihali.

Mulalić je najprej preprečil avtogol Toure Diabyja, v nadaljevanju akcije pa je Jakupović podal do Soudanija, ta je s peto podaljšal akcijo, žoga je prišla do Jana Repasa, ki jo je prek vratarja poslal za golovo črto.

Na 3:0 je deset minut pozneje z bele točke povišal Iličić, potem ko je Matija Ruškovački storil prekršek nad Soudanijem.

Zdaj nekoliko manjši naskok Celjanov

V Celju, kjer so domači pričakovali, da bodo proti Domžalam storili predzadnji korak k dokončni osvojitvi naslova, je prišlo do presenečenja. Gosti so domov odnesli vse tri točke, do tega pa je prišlo zaradi treh razlogov. Zaradi neučinkovitosti domačih igralcev (obramb vratarja Lovra Štubljarja), napak v obrambnih vrstah, oboje se jim na zadnjih domačih tekmah kar ponavlja, in izredno razpoloženega igralca tekmecev Jošta Piška, ki je dvakrat osmešil celjsko obrambo in postal junak srečanja.

Presenečenje je še večje, ker se vse do zaključka prvega polčasa na kaj takega ni niti malo kazalo. Celjani so bili boljši tekmec, obrambi gostov sta težave povzročala predvsem Jamajčan Rolando Aarons in Aljoša Matko. Aarons je sprožil prvi strel v okvir vrat gostov, a je žoga pristala v naročju vratarja Štubljarja, nato pa je štiri minute pozneje po najbrž slučajni podaji Matka zadel vratnico.

V 20. minuti pa sta omenjena igralca speljala akcijo, po kateri so domači povedli. Jamajčan je po protinapadu pobegnil po desni strani, poslal žogo pred vrata, kjer se je drugi najboljši strelec lige odlično znašel.

Samo tri minute pozneje sta bila Aarons in Matko protagonista nove nevarnosti, Matko je sam pritekel pred Štubljarja, že poslal žogo prek njega, vendar je zletela mimo gola.

Domžalčani so v prvem polčasu nekajkrat zagrozili le s streli Piška od daleč, v sodnikovem dodatku pa so si vendarle priigrali tudi pravo priložnost, po kotu, ki ga je izvedel Pišek, je Tilen Klemenčič s strelom z glavo zadel vratnico.

Če je bilo to opozorilo celjski obrambi, ga očitno ni jemala resno. Že v prvem nevarnejšem napadu jo je Pišek osmešil, sprehodil se je med branilci, nato pa z roba kazenskega prostora natančno streljal za izenačenje.

A to še ni bilo vse, kar se tiče napak domače obrambe. V 64. minuti je veliko storil vratar Matjaž Rozman, ki je po predložku z desne strani izpustil žogo, kar je izkoristil Filip Stuparević in svoji ekipi priboril vodstvo.

Takoj za tem se je fantastična priložnost za izenačenje ponudila Jegorju Prucevu, ki je bil povsem sam pred vrati, toda zelo slabo streljal, Štubljar je njegov poskus ubranil z nogo. Gostujoči vratar pa je bil v 70. minuti vendarle nemočen, potem ko je Matko z desne strani podal žogo na drugo vratnico, kjer jo je dočakal Luka Bobičanec, ki take priložnosti redko zamuja.

Sledil je še poskus Bobičanca, pa strel Žana Karničnika, velika priložnost Sundayja Adetunjija, toda Celjani gola niso dosegli, so ga pa zato gosti. Spet je vse sam postoril Pišek, ki je tekel in preigraval od svojega do tekmečevega kazenskega prostora, bil prehiter za celjske branilce, za zaključek pa je žogo mimo Rozmana poslal v mrežo.

Zadnjo priložnost za izenačenje je zamudil Matko.

Brez zadetkov v Kopru

Medsebojni dvoboj v zadnjem času ne ravno razpoloženih ekip se je še tretjič v sezoni končal z delitvijo točk. Peti Koper tako ostaja točko za Bravom, ki je pri 44 točkah in na četrtem mestu, a na zadnjih šestih prvenstvenih tekmah ni okusil slasti zmage.

Koprčani so dvoboj odprli bolje in v četrti minuti izzvali dobro posredovanje gostujočega vratarja Matije Orbanića. Strel od daleč je sprožil Fran Tomek.

Veliko lepih priložnosti sicer nato ni bilo, nogometaši so se v izenačenem in čvrstem obračunu odločali za strele od daleč. Tako je bilo tudi v 24. minuti, ko je po izgubljeni žogi Matej Poplatnik meril preveč po sredini gola za domačega vratarja Jana Koprivca.

Tomek je nato še drugič ogrel dlani Orbanića, ko je prav tako sprožil od daleč. V 36. minuti je najprej pred koprskimi vrati po kotu z glavo streljal Nemanja Jakšić, a je bil Koprivec na pravem mestu, Rene Hrvatin pa je v isti minuti na drugi strani slabo sprožil nekoliko z desne v kazenskem prostoru.

V 43. minuti je po lepi akciji z glavo streljal Jakoslav Stanković, a njegov udarec ni ogrozil Koprivca.

V drugem polčasu je v 50. minuti vodstvo gostov s sijajnim posredovanjem preprečil Koprivec. Ta je ustavil nevaren poskus Martina Pečarja z roba kazenskega prostora. Pečar se je nato v 62. minuti precej slabše odzval pred vrati Koprivca, ki je žogo brez večjih težav ukrotil.

Na drugi strani se je Orbanić v 65. minuti preveč poigraval, Wisdom Sule mu je žogo odvzel, a dobro pokriti domačini nikakor niso prišli do strela na prazen gol.

Pravega ritma v nadaljevanju ob številnih prekinitvah ni bilo več, nevarna strela so sprožili gosti prek Pečarja v 77. in Stankovića v 89. minuti. Tik pred iztekom 90 minut je na drugi strani nevarno po kotu z glavo poskusil Sule, a se je obramba Brava izkazala s pravočasnim posredovanjem.

Ob koncu je Bravo skorajda vzel tri točke z Bonifike. Stanković je v sodnikovem dodatku poskusil še enkrat, a iz ugodnega položaja streljal preveč po sredini za Koprivca, Gašper Trdin je za las zgrešil z glavo po podaji iz kota, strel Lana Hribarja pa so požrtvovalno blokirali koprski branilci.
 

Prva liga Telemach, 32. krog:

Kalcer Radomlje : Mura  1:2 (1:1)
Korun 37.; Maroša 8., Čakš 73.

Olimpija : Aluminij  5:0 (1:0)
Durdov 19., 55., L. Jovanović 48./ag, Brest 75., Pedro Lucas 80.

Maribor : Rogaška  3:0 (0:0)
Jakupović 49., J. Repas 69., Iličić 79./11-m

Celje : Domžale  2:3 (1:0)
Matko 20., Bobičanec 70.; Pišek 54., 83., Stuparević 64.

Koper : Bravo Kostel  0:0

Lestvica:
 1. Celje            32 22  6  4  70:29  72
 2. Olimpija         32 18  9  5  68:40  63
 3. Maribor          32 17  8  7  60:31  59
 4. Bravo Kostel     32 11 11 10  38:39  44
 5. Koper            32 11 10 11  44:43  43
 6. Domžale          32 12  2 18  46:54  38
 7. Mura             32 10  8 14  37:51  38
 8. Rogaška          32  9  5 18  32:56  32
 9. Aluminij         32  7  6 19  30:63  27
10. Kalcer Radomlje  32  6  9 17  29:48  27
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice