Šport > Nogomet
231 ogledov

Vijoličasti ugnali neposrednega tekmeca

Žan Vipotnik twitter NK Maribor
Nogometaši Maribora so v 21. krogu Prve lige Telemach v gosteh premagali Koper z 1:0 (1:0).

Derbi prvega spomladanske kroga prvenstva je ponudil dva različna polčasa. V prvem je bila igra dinamična, priložnosti ni manjkalo ne na eni ne na drugi strani, Mariborčani so eno izkoristili, kar jim je na koncu zagotovilo zmago.

V drugem polčasu so igro umirili, priložnosti praktično ni bilo, z eno izjemo, v 58. minuti so domači zastreljali enajstmetrovko, kar jih je stalo ugodnejšega rezultata in izgube drugega mesta na prvenstveni razpredelnici. Na tretje so namreč padli že po sobotni zmagi Celja, zdaj pa jih je na tretjem mestu prehitel še Maribor.

Tekma se je začela z ofenzivo Kopra, na katero pa so Mariborčani hitro odgovorili. Že v deseti minuti je Martin Milec na desni strani kazenskega prostora našel najboljšega mariborskega strelca Žana Vipotnika, ki se je odlično znašel, s strelom med nogami Maja Mittendorferja je zadel nasprotni kot vratarja Adnana Golubovića.

Vijoličasti bi šok za Koprčane lahko izkoristil tudi že nekaj minut pozneje, ko se je v ugodnem položaju znašel Marko Božić, vendar je streljal preveč po sredini, tako da Golubović ni imel težjega dela.

Po pričakovanju so nato Koprčani spet prevzeli pobudo, dvakrat je po predložkih z leve strani z glavo poskušal Bright Edomwonyi, obakrat je bil vratar Ažbe Jug na pravem mestu, še posebno se je izkazal ob drugem poskusu Nigerijca, ko so mnogi žogo že videli v mreži.

V dinamičnem prvem polčasu je bilo na obeh straneh še nekaj polpriložnosti, ki pa niso spremenile rezultata. Za Maribor so jih zamudili Božić, Jan Repas, Ivan Brnić in Josip Iličić, pri domačih pa Edomwonyi in Matej Palčič.

Var soba je poskrbela, da se je tudi drugi del začel razburljivo. Dvoboja Božiča in Vida Kodermana v mariborskem kazenskem prostoru sodnik Rade Obrenović ni ocenil kot prekršek, a je po opozorilu svojih pomočnikov izven igrišča in dolgem ogledu posnetka spremenil odločitev in dosodil najstrožjo kazen. Toda Bede Amarachi Osuji jo je izvedel slabo, Jug je njegov poskus po sredini z nogo ubranil.

Mariborčani so do konca tekme brez težav nadzorovali sredino igrišča, tekmecu niso ponudili priložnosti vse do 90. minute, ko je Edomwonyi z desne strani kazenskega prostora streljal mimo gola.

NK Maribor | Avtor: twitter NK Maribor twitter NK Maribor

Gorica do točke v sodniškem dodatku

Nogometaši Gorice in Radomelj so se vrazšli z neodločenim izidom 1:1 (0:0). Dvoboj v novogoriškem športnem parku sta ekipi začeli povsem poravnani na osmem in devetem mestu ter 13 točkami, razmerja pa so po zadetku v zadnjih minutah tekme ostala enaka. Obe ekipi imata zdaj 14 točk, dve več od zadnjeuvrščenega Tabora iz Sežane.

V prvem polčasu si ekipi nista priigrali pravih priložnosti, streli so bili redki (3:3), v okvir pa ni bilo niti enega samega, čeprav so imeli Radomljani na voljo enajstmetrovko.

Najprej je povsem nenevarno v vrstah gostov v 22. minuti z desne strani sprožil kasnejši nesrečnik Samsondin Ouro. Na drugi strani v 24. minuti Goričani sicer niso prišli do strela, a je bil Denis Cerovec le nekaj cm oddaljen od žoge in morebitnega vodstva po podaji v kazenski prostor. Poskus Alena Krajnca z roba kazenskega prostora pa je minuto kasneje precej zgrešil cilj.

V 42. minuti so si domači težave zakuhali kar sami, ko je Darko Hrka z glavo skorajda premagal svojega vratarja Uroša Likarja.

Ob koncu polčasa pa je po posredovanju Cerovca hitro v kazenskem prostoru padel Madžid Šošić, sodnik Alen Borošak pa je pokazal na belo piko. Odločitve po pregledu Vara ni spremenil, Ouro pa je najstrožjo kazen zapravil, potem ko je žogo poslal mimo desne Likarjeve vratnice.

V drugem polčasu je Šošić v 52. minuti prvič sprožil v okvir vrat, a je bil poskus preslab za domačega vratarja.

Radomljani so ob poškodbi Cerovca v 65. minuti izkoristili igralca več na zelenici. Po podaji v globino je namreč Šošić ušel obrambi Gorice in v osrčju kazenskega prostora našel Filipa Čuića, ki je z glavo Likarja premagal med nogama.

Goričani si v lovu na izenačenje niso pripravili veliko priložnosti, prosta strela v 80. oz. 82. minuti pa je Zvonimir Petrović izvedel preslabo za poravnanje izida.

Blizu izenačenju so bili domači v 90. minuti, ko je rezervist Luka Vekić iz težkega položaja atraktivno poskusil z desnico, a zgrešil cilj, bolj natančen pa je bil v tretji minuti sodnikovega dodatka, ko je prav tako atraktivno, tokrat z levico, presenetil Emila Velića in ga premagal s strelom v njegov levi kot vrat.

Veliko presenečenje v Domžalah, domači prejeli štiri gole

V Domžalah so maloštevilni gledalci videli veliko presenečenje. Domžale, ki so lovile četrto zaporedno zmago, so doživele visok poraz proti Sežancem. Ti so v zadnjih dveh krogih jesenskega dela prvenstva prejeli kar 13 golov.

Toda tekma je pokazala, da je prenovljeni Tabor zdaj drugačna ekipa, zmaga pa mu je zagotovila tudi skok na lestvici, z desetega se je prebil na želeno osmo, prehitel je namreč Gorico in Radomlje.

Zanimivo je, da je bila to nasploh prva zmaga gostujoče ekipe v zgodovini njunih medsebojnih obračunov, Domžalčani pa Sežancev niso premagali že na zadnjih osmih medsebojnih dvobojih. Primorci sicer doslej v Domžalah nikoli niso dosegli več od enega gola.

Tekma se je začela po željah gostov, ki so v šesti minuti dobili nepričakovano darilo. To jim je poklonil domači vratar Ajdin Mulalić, ki je slabo podal žogo svojim soigralcem, Alen Korošec jo je prestregel, nato vratarja preigral in jo poslal v mrežo. To je bil njegov prvi gol v sezoni, čeprav je kot edini v sežanski vrsti odigral vse tekme jesenskega dela.

Domžalčani bi lahko izenačili v 15. minuti, ko je Mark Strajnar z leve strani poslal natančen predložek, Žiga Repas pa ni najbolje reagiral. Streljal je slabo, tako da vratar Jan Koprivec ni imel težjega dela.

Še eno odlično priložnost so imeli do konca prvega polčasa tudi Sežanci. Po protinapadu se je novinec v njihovih vrstah Luka Šušnjara sam znašel pred vratarjem, vendar je žogo poslal mimo vratnice.

Repasu se je v 54. minuti ponudila še ena lepa priložnost, a je v kazenskem prostoru zgrešil žogo in Sežanci so si oddahnili. Pet minut kasneje so izvedli nevaren protinapad, po katerem so si priborili kot, ki ga je izvedel Šušnjara. Pred vrati je nespretno posredoval Mirza Hasanbegović, novinec v domžalski vrsti, ki je žogo poslal za hrbet svojega vratarja, tako da se je na semaforju zasvetil izid 0:2.

A ni bilo treba dolgo čakati, da je bilo vodstvo čete Dušana Kosića še višje. Po strelu Šušnjare je žoga zadela prečko, padla na glavo Sachi Marasoviću, tudi on je streljal v okvir vrat, toda žoga se je spet odbila do igralca Tabora, Adrian Zelković pa jo je vendarle spravil v mrežo za 0:3.

V 72. minuti je Bartol Barišič z glavo streljal mimo gola, uspešnejši pa so bili kmalu zatem spet gosti. Andrej Đurić je v kazenskem prostoru storil prekršek nad Jakoslavom Stankovičem, najstrožjo kazen je uspešno izvedel Mihael Briški in tako postavil končni izid.

 

Prva liga Telemach, 21. krog:

Olimpija : Bravo  2:1 (0:0)
Kvesić 50./11-m, Krdžalić 59.; Kramarič 70./11-m

Celje : Mura  2:1 (1:0)
Bajde 1., Vuklišević 49.; Zličić 60.

Gorica : Kalcer Radomlje  1:1 (0:0)
Vekić 94.; Čuić 64.

Koper : Maribor  0:1 (0:1)
Vipotnik 10.

Domžale : Tabor Sežana  0:4 (0:1)
Korošec 6., Hasanbegović 58./ag, Zeljković 68., Briški 81./11-m

Lestvica:
 1. Olimpija          21   16    3    2    41:17   51
 2. Celje             21   10    7    4    32:24   37
 3. Maribor           21   11    3    7    46:27   36
 4. Koper             21   10    5    6    31:19   35
 5. Mura              21    8    7    6    32:27   31
 6. Domžale           21    8    7    6    31:28   31
 7. Bravo             21    6    4   11    20:20   22
 8. Tabor Sežana      21    3    6   12    18:46   15
 9. Gorica            21    2    8   11    15:31   14
10. Kalcer Radomlje   21    2    8   11    16:43   14
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice