Šport > Nogomet
3857 ogledov

"Vsi se lahko samo je*ete!"

dimitar berbatov Epa
Upokojeni nogometni zvezdnik se je tekom kariere pogosto srečeval z očitki, da je lenuh.

Bolgarski napadalec Dimitar Berbatov, ki je pred mesecem dni oznanil kot športne poti, je za časa aktivne kariere delil mnenja nogometnih poznavalcev in navijačev.

Kritiki so mu pogosto očitali, da je lenuh, zagovorniki pa so trdili, da gre za tehnično dovršenega igralca z visoko nogometno inteligenco. Resnica je bilo bržkone nekje vmes.

Berbatov je nogometno javnost polariziral zlasti v času, ko je igral na Otoku, sprva kot član Tottehnama (2006-2008), kasneje pa Manchester Uniteda (2008-2012) in Fulhama (2012-2014).

Odigral je 229 tekem v Premier League ter dosegel 94 golov in 40 asistenc. V napadu je igral zbrano, natančno in učinkovito, a nikoli brezglavo, kar so nekateri razumeli kot namerno pomanjkanje truda.

Olje na ogenj je prilil še sam z odločno izraženo nogometno filozofijo.

"Rad igram lepo in elegantno. Od nekdaj sem bil pristaš takšne filozofije. To je bistvo nogometa. Veliko igralcev igra na podoben način in z veseljem jih spremljam. Ne maram nogometašev, ki samo sopihajo po igrišču. Na nekaterih tekmah žoga leti iz enega kazenskega prostora v drugega. Ob tem me boli vrat. To ni nogomet," je nekoč dejal.

dimitar berbatov manchester united | Avtor: EPA EPA

Osemintridesetletnik, ki se je leta 2006 iz Bayer Leverkusna preselil k londonskemu Tottenhamu, še danes vztraja pri enakem stališču, kritikom pa pošilja jasno sporočilo. "Kritizirali so me, ker nisem igral kot Wayne Rooney ali Carlos Tevez. Lahko vam naštejem šest ali sedem vrhunskih igralcev, ki tečejo manj, kot sem tekel jaz. Ko ti enkrat nadenejo takšno oznako, se je moreš znebiti, četudi ni resnična."

"Vsi se lahko samo je*ete! Ljudje vedno poskušajo pametovati, čeprav ne razumejo. Po vsaki tekmi sem preveril statistiko in vedno sem pretekel od 10 do 11 km. To me sploh ni motilo. Bolj me je zanimalo, kako se premikam po igrišču in ustvarjam prostor, kako asistiram in podajam. Ni vse v zadetkih. Vedel sem, če sem igral dobro ali slabo. Realen človek sem. Zavedal sem se svojega mesta v svetu nogometa," je povedal Bolgar.

V intervjuju je samega sebe označil za "umetnika na zelenici."

"Stremel sem k temu, da bi bil nekaj posebnega. Ob moji igri ne boste zaspali ali preklopili kanala. Morda bo dovolj že majhen gib, kontrola žoge, hitra podaja. V ljudeh sem želel vzbuditi željo, da bi rekli: 'vau, to bi rad poskusil'. Potem so lahko videli, da ni tako lahko."

"Kritike niso vplivale na mojo igro, ker sem, kdor sem. Imam svoj pogled na nogomet, ne moremo imeti vsi enakega mnenja. Igral sem za enega največjih klubov na svetu. Res pa je, da v ekipi ne moreš imeti 11 umetnikov, ampak potrebuješ tudi druge igralce," je dodal Berbatov.

Komentarjev 2
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice